Zaakgericht Werken

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
Zaakgericht werken plaatje.jpg

Zaakgericht werken is een manier van werken die zich richt op het goed en transparant afhandelen van ‘zaken.’ Een zaakEen samenhangende hoeveelheid werk met een welgedefinieerde aanleiding en een welgedefinieerd eindresultaat, waarvan kwaliteit en doorlooptijd bewaakt moeten worden is in dit verband een samenhangende hoeveelheid werk, met een duidelijke aanleiding en een duidelijk resultaat. Bij dienstverlening is een aanvraag van een dienst of product de aanleiding om een zaakEen samenhangende hoeveelheid werk met een welgedefinieerde aanleiding en een welgedefinieerd eindresultaat, waarvan kwaliteit en doorlooptijd bewaakt moeten worden te starten en te behandelen. De zaakEen samenhangende hoeveelheid werk met een welgedefinieerde aanleiding en een welgedefinieerd eindresultaat, waarvan kwaliteit en doorlooptijd bewaakt moeten worden eindigt met het leveren van de gevraagde dienst, in de vorm van het resultaat van de zaakEen samenhangende hoeveelheid werk met een welgedefinieerde aanleiding en een welgedefinieerd eindresultaat, waarvan kwaliteit en doorlooptijd bewaakt moeten worden. Dat kan dus ook het besluit zijn om de aanvraag niet te honoreren. Het concept van zaakgericht werken legt een frame van statusovergangen over de processen heen.

Waarom is Zaakgericht Werken van belang?

Het Kabinetsbeleid is er op gericht dat bedrijven en burgers de zaken die ze met de overheid doen vanaf 2017 digitaal moeten kunnen afhandelen. Daarvoor is het noodzakelijk dat de overheid alle informatie, die voor burgers relevant is, digitaal beschikbaar maakt. Statusinformatie over de voortgang van de behandeling van een zaakEen samenhangende hoeveelheid werk met een welgedefinieerde aanleiding en een welgedefinieerd eindresultaat, waarvan kwaliteit en doorlooptijd bewaakt moeten worden valt hier onder, evenals (deel van) de inhoud van het desbetreffende zaakdossier. Zaakgericht werken helpt overheidsorganisaties dus invulling te geven aan de landelijke strategie voor het realiseren van een digitale overheid. De NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur benoemt dit als het versterken van de informatiepositie van burgers en bedrijven.


Direct aan de slag

Met welke wettelijke- en beleidskaders moet je rekening houden? Wat is er vanuit architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. al geregeld qua principes, bouwstenen en standaarden, waardoor je hergebruik en een vliegende start kunt maken?

Principes Zaakgericht Werken
Zaak (Begrip)
Thema Digitale Duurzaamheid
Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Er zijn diverse overheidsorganisaties die al zaakgericht werken. U kunt van hun ervaringen leren. En ook van de vraagstukken en lopende discussies die daar spelen.

Voorbeelden van organisaties die zaakgericht werken
Te beantwoorden vragen Zaakgericht Werken
Bestaand materiaal Zaakgericht Werken
Toepassen van zaakgericht werken bij beleidsontwikkeling
Casus (concept)
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Links Zaakgericht Werken:

Animatie uitleg 'zaakgericht werken' voor e-Topia
Het basisconcept van Zaakgericht Werken
Startnotitie Zaakgericht Werken NORA (pdf, 18 kB)
BREED Netwerk, Groep Zaakgericht Werken
Forum BREED Netwerk, o.a. ZGW


Dit thema wordt beheerd door experts uit overheid en marktpartijen:

Expertgroep Zaakgericht werken

Contactpersoon is Eric Brouwer (ICTU),

eric.brouwer@ictu.nl


Contact.png
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen