Identificatie & Autorisatie

Uit NORA Online
Versie door Ericbrouwer (overleg | bijdragen) op 7 jun 2020 om 15:04 (1e vulling, frame)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een eerste aanzet voor de uitwerking van IAM door de GO werkgroep I&A

We onderkennen de volgende functies voor I&A:

  1. Identiteitenbeheer
  2. Authenticatie(middelen)beheer
  3. Bevoegdhedenbeheer
  4. Machtigen
  5. Toegangbeheer

Deze functies werken we uit op basis van enerzijds het bestaande kader van Wet- en Regelgeving en beleid en anderzijds onze visie en ideeën over de behoefte aan IAM in het jaar 2025, gezien vanuit de invalshoeken van: een burger, een ambtenaar en de samenleving c.q overheid als geheel.
Daarbij bouwen we voort op beelden die eerder zijn opgesteld: [Ontwikkelingen_waar_IAM_in_de_toekomst_binnen_moet_passen]


Identiteitenbeheer

Als burger van Nederland wil ik dat de overheid tenminste één digitale identiteit aan mij toekent die zodanig betrouwbaar is, dat ik daarmee over de gehele wereld, en dus ook in Nederland, digitale diensten van overheden -en zo mogelijk ook van private partijen- kan afnemen: een "digitaal paspoort", dat wereldwijd wordt geaccepteerd.
Daarnaast wil ik als burger dat ik zelf kan kiezen welke digitale identiteiten (lees: attributen die mijn identiteit representeren bepalen) ik inzet bij het afnemen van (digitale) diensten.

==Authenticatie(middelen)beheer Als burger van Nederland wil ik dat de overheid regelt zou dat bij die digitale identiteit ook 1 of meer authenticatie-middelen beschikbaar zijn waarmee door betrokken partijen kan worden geverifieerd dat ik ook daadwerkelijk degene ben die ik zeg te zijn.
En bij elk van die authenticatie-middelen zal de overheid aangeven welke mate van zekerheid dan over mijn identiteit bestaat (lees: welk niveau van authenticatie daarbij is gegarandeerd).

Bevoegdhedenbeheer

Als burger van Nederland wil ik dat geregeld wordt dat er (inter)nationale bevoegdheden- en machtigingenvoorzieningen beschikbaar zijn die mogen worden gebruikt door zowel publieke als private organisaties.

Machtigen

Dit onderdeel wordt uitgewerkt door een andere GO werkgroep.


Toegangbeheer

Mijn privacy moet daarbij wel worden beschermd: onbevoegden mogen niet zien welke geregeld