Duurzame Toegankelijkheid

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Het DUTO-raamwerk is een kennisprodukt dat door het Nationaal Archief is ontwikkeld in co-creatie met informatieprofessionals die werkzaam zijn bij overheidsorganisaties. Op NORA zijn de hoofdlijnen te vinden van het DUTO-raamwerk, de complete versie is te vinden op de website van het Nationaal Archief.

Wat is Duurzame Toegankelijkheid?[bewerken]

Informatie is duurzaam toegankelijk als die gedurende de vastgestelde bewaartermijn voldoet aan de DUTO-kenmerken: vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig. Voor iedereen die daar recht op heeft en voor zo lang als noodzakelijk.

Wat is overheidsinformatie?[bewerken]

Overheidsinformatie is alle informatie die de overheid zelf maakt of van een ander ontvangt bij het uitvoeren van haar taken. Ongeacht bijvoorbeeld vorm, inhoud, status, of vindplaats. Onder overheidsinformatie vallen ook gegevens en metagegevens.

Waarom is Duurzame Toegankelijkheid van belang?[bewerken]

Er zijn drie perspectieven van waaruit duurzame toegankelijkheid belangrijk is.

  • Publieke waarde. Vanuit het perspectief van de samenleving, kan overheidsinformatie bepaalde waarde vertegenwoordigen. Door deze informatie duurzaam toegankelijk te maken, stelt de overheid de maatschappij in staat om deze waarde te benutten.
  • Legitimiteit. Welke producten en diensten de overheid levert en de voorwaarden waaraan deze moeten voldoen, is vastgelegd in wet- en regelgeving. De principes/ uitgangspunten van duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie dragen eraan bij dat overheidsorganisaties rekening houdend met wet- en regelgeving, op een rechtmatige manier hun taken kunnen uitvoeren en verantwoording hierover kunnen afleggen.
  • Organisatie. Duurzame toegankelijke informatie is een belangrijke grondstof voor de overheid. Het is de grondstof voor het leveren van producten en diensten, waarmee de overheid publieke waarde creëert binnen de geldende wettelijke kaders.

Hoe kun je duurzame toegankelijkheid in de praktijk brengen?[bewerken]

Het DUTO-raamwerk is het instrument om overheidsinformatie duurzaam toegankelijk te maken, zowel op strategisch als operationeel niveau. Het raamwerk maakt hierbij gebruik van verschillende componenten:

”Componenten van het DUTO-raamwerk”

Deze componenten zijn onderverdeeld in een theoretisch en praktisch deel:

Het theoretisch deel[bewerken]

Hier worden de doelstellingen beschreven. Binnen deze themapagina kunnen deze op de volgende pagina’s worden gevonden:

Het praktisch deel[bewerken]

Het praktisch deel biedt een ontwerpstel dat overheidsorganisaties helpt om bij de realisatie van duurzame toegankelijkheid afwegingen te maken. Op basis daarvan kunnen de vereisten worden gewogen en geïmplementeerd die leiden tot passende maatregelen. De bijbehorende modellen geven structuur aan het vormgeven van duurzame toegankelijkheid.

  • Het DUTO-processenmodel bevat alle processen binnen een bedrijfsproces die nodig zijn om duurzame toegankelijkheid te realiseren.
  • Het DUTO-functiemodel bevat alle functies die nodig zijn om de DUTO-processen te ondersteunen. DUTO-services worden ook weergegeven om de DUTO-processen inzichtelijk te maken voor wie een service-georiënteerde architectuur gebruikt.
  • Het DUTO-raamwerk stelt zowel generieke randvoorwaarden die voor alle DUTO-processen gelden als specifieke die voor één DUTO-proces van toepassing zijn. Met de modeleisen kunnen applicaties duurzaam toegankelijk worden ingericht.
  • De randvoorwaarden en de modeleisen zijn een leidraad bij het inrichten van een DUTO-proces. Maar ze zijn geen checklist die zondermeer overgenomen moet worden. Het treffen van passende maatregelen moet weloverwogen gedaan worden. Meer over overwegingen bij implementatie.