Actueel

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan alle recente updates over NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur en de komende bijeenkomsten. Een exacte lijst van toegevoegde of veranderde pagina's in de wiki? Kijk bij Recente wijzigingen.

Je kunt je ook abonneren op updates van NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur via RSS.

Updates

Voor een overzicht van alle updates bekijk de pagina alle nieuwsberichten.


RADIO visualiseert de rol van Architectuur in de digitale wereld

12 september 2019 - Een tijdje geleden heeft de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) een visualisatie gemaakt van de rol van de architect. Dit kennisbeeld maakt voor niet-architecten, zoals opdrachtgevers en beleidsmedewerkers, duidelijk wat een architect doet om van een veranderopgave te komen naar gedragen oplossing.

Naast een korte beschrijving wat de architect doet is ook duidelijk gemaakt dat dit alleen in samenwerking kan: de architect levert niet alleen producten op, maar verwacht ook keuzes en acties van de opdrachtgever. Links in de cirkel zie je wat de opdrachtgever of CIO Office kan verwachten van de architect, rechts wat de architect verwacht van hen.

Dit maakt het niet alleen een goed instrument in de opleidingen die RADIO verzorgt, maar ook in gesprekken tussen architect en CIO Office, beleidsmedewerker of opdrachtgever.

Visualisatie met als titel Architectuur in een digitale wereld. Te zien zijn enkele afbeeldingen die de samenwerking van architect en opdrachtgever uitbeelden, het proces om te komen van veranderopgave naar gedragen oplossing en acties van de architect (links) en de opdrachtgever / organisatie zelf (rechts). In kaders zijn zowel de veranderopgave als de gedragen oplossing verder omschreven, evenals wat een architect doet. Zie de pdf-versie voor een uitgebreidere alternatieve tekst.
Klik op de afbeelding voor vergroting of download het kennisbeeld (PDF, 228 kB)

Meer weten over het kennisbeeld

Architectuur in de digitale wereld bij RADIO
Download kennisbeeld (PDF, 228 kB)

Verwant bij RADIO:

Kennisbeeld Datagedreven Werken

Geonovum organiseert op 2 oktober de Open Geodag

12 september 2019 - Gemiddeld eens in de twee jaar is er rond het onderwerp Geo zoveel gebeurd, dat het de hoogste tijd is om iedereen bij te praten. Geonovum doet dit door de Open Geodag te organiseren. Op 2 oktober vertellen de medewerkers van Geonovum je het laatste nieuws over de standaarden, komen hun samenwerkingspartners aan het woord over de laatste ontwikkelingen en praten ze iedereen bij vanuit de verschillende innovatieplatforms.

Veel aandacht gaat er ook naar de ontwikkelingen in het kader van SDI.Next; de noemer waaronder geodata beter bruikbaar gemaakt wordt voor developers.

Deelname en aanmelden

Als altijd is de Open Geodag net zo open als de GEO-standaarden: iedereen mag aanschuiven en toegang is gratis. Aanmelden bij Geonovum kan nu al via de pagina van Open Geodag 2019 of direct in het aanmeldformulier.

Programma & Impressie eerdere edities

Het programma is nog niet definitief vastgesteld, wie zich aanmeld krijgt hier meer informatie over. Na elke Open Geodag deelt Geonovum een impressie op hun website, de impressies van de afgelopen jaren geven je een goed beeld van wat je op 2 oktober kunt verwachten.

Suggestie voor het programma

Heb je zelf een (niet commercieel) verhaal over actuele ontwikkelingen in jouw organisatie of sector die je op 2 oktober wilt delen met de geo-community? Neem dan contact op met de organisatie.


Technische update noraonline voltooid

1 september 2019 - Zoals eerder aangekondigd is de content van noraonline.nl op vrijdag 30 augustus gemigreerd naar een nieuwere versie van het onderliggende platform op basis van Mediawiki en Semantic Mediawiki. Die operatie is succesvol verlopen en de wiki staat dus weer open voor gebruik.

Wat verandert er door deze update?

Inhoudelijk verandert er niets en ook de structuur van de wiki blijft hetzelfde. De meeste bezoekers zullen dan ook weinig merken van de wijziging, behalve wat visuele verschillen in lettertypes en menu's en een licht verbeterde snelheid.

Je kunt alle wijzigingen teruglezen in de aankondiging van de update.

Hulp nodig?

De Helppagina's zijn al aangepast op alle wijzigingen. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met het team NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Beheer & Doorontwikkeling - de eerste week alleen met Joris en Eric ivm vakantie van Marieke.

Feedback geven

Door de wijzigingen in lettertypes kunnen kaders wat verschuiven - zie je iets dat er raar uitziet, meld het dan even via nora@ictu.nl.


Congres Zaakgericht werken voor de Overheid op 1 oktober 2019

29 juli 2019 - Op dinsdag 1 oktober vindt de 8e editie van het congres Zaakgericht Werken voor de Overheid plaats in congrescentrum 1931, 's-Hertogenbosch. Deelname is net als voorgaande jaren kosteloos voor eindgebruikers. Ruben van Herpen, conference producer van het congres nodigt jullie van harte uit om deel te nemen.

Direct toegangsbewijs aanvragen

Wat is de toekomst van zaakgericht werken?

In de 'Digitale Agenda 2020' wordt de rol van digitalisering en zaakgericht werken duidelijk omschreven. Overheden moeten hun innovatiekracht beter benutten en de informatiehuishoudingHet totaal aan regels en voorzieningen gericht op de informatiestromen en –opslag of archivering ter ondersteuning van de primaire processen. op orde brengen om beter tegemoet te komen aan de hoge eisen die burgers en bedrijven stellen. Tijdens deze 8e editie van het congres beantwoorden we samen de vraag: Wat is de toekomst van zaakgericht werken?

Na het congres weet je alles over:

 • de waarde en ontwikkelingen van Common Ground
 • het samen organiseren van zaakgericht werken
 • het zaakgericht werken aan de omgevingswet
 • het implementeren en uitrollen van zaakgericht werken binnen je organisatie
 • het koppelen van systemen en gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd voor een integraaleen benadering waarbij bijvoorbeeld organisatie, beleid, architectuur, processen gegevensbeheer, en producten onderling verbonden en afgestemd zijn. klantbeeldEen overzicht van de voorkeuren en behoeften van de klant op basis van geagregeerde klancontactinformatie.

Hét netwerkcongres waar praktijkervaringen centraal staan

Met ruim 175 deelnemers van gemeenten, provincies, waterschappen, omgevingsdiensten en ketenpartners is dit dé plek waar je praktische en toepasbare kennis op doet, inspiratie haalt en ervaringen deelt. Naast een inhoudelijk sterk congresprogramma biedt het congres je ook de mogelijkheid om te netwerken met vakgenoten en nieuwe contacten te leggen binnen het werkveld van zaakgericht werken.

Kijk op overheid.heliview.nl voor alle informatie over het congres en de laatste updates.


Er staat een technische update van noraonline gepland in de laatste week van augustus 2019

25 juli 2019 - In de laatste week van augustus migreert de content van noraonline.nl naar een nieuwere versie van de onderliggende platforms Mediawiki en Semantic Mediawiki. Inhoudelijk verandert er niets en ook de structuur van de wiki blijft hetzelfde. Bezoekers zullen dan ook weinig merken van de wijziging. Gebruikers met een account zullen een aantal verbeteringen en wijzigingen ervaren, waarvan één met grote impact.

Zichtbare wijzigingen

Er zijn een aantal kleine verschillen in de opmaak van de pagina's en in de manier waarop je bepaalde functionaliteit aanroept.

 • We gebruiken voor NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur grotendeels de standaardlettertypes en opmaak van het platform, zowel voor de hoofdtekst als voor de diverse koppen. Die lettertypes veranderen en zowel de teksten als de marges er tussen worden iets groter, waardoor het uiterlijk van alle pagina's wijzigt. De leesbaarheid en beschikbaarheidgegevens worden opgeslagen volgens duurzame normen en afhankelijk van de organisatiekeuze beschikbaar gesteld aan verschillende afnemers. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in technische, privacy afgeschermde, digitale, open of gesloten vormen. van deze lettertypes is getest door wikipedia (de grootgebruiker van Mediawiki) en gekozen om de leeservaring van gebruikers met èn zonder oogafwijkingen te verbeteren.
→ We zijn op het moment steekproefgewijs aan het testen of pagina's goed leesbaar blijven, maar het kan zijn dat iets aan onze aandacht ontsnapt. Zie je iets dat er echt niet uitziet, meld het dan even via nora@ictu.nl.
 • Onder aan elke pagina staan nog steeds de categorie(en) waar de pagina in valt en de datum waarop deze het laatst bewerkt is. Er staat straks echter niet meer 'Deze pagina is n keer bekeken.' Het getal dat hier stond was niet geheel betrouwbaar en werd niet gereset na wijzigingen aan de pagina of in een nieuw jaar, waardoor het weinig betekenis had. Het genereren van het getal maakte de website bovendien trager.
→ Al sinds 2015 houden we voor NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur gebruiksstatistieken per pagina bij met de open source tool Matomo (piwik). Wil je weten hoe vaak een pagina is geraadpleegd en staat het niet op Gebruik wiki? Vraag het dan even bij NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Beheer en Doorontwikkeling via nora@ictu.nl.
 • Aanmelden / registreren vind je op dezelfde plek (rechtsboven elke pagina), maar gaat nu met twee losse knoppen: Registreren en Speciaal:Aanmelden. Bij het aanmelden krijg je ook wat nieuwe gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd te zien over de wiki, zoals het aantal pagina's dat bestaat.
 • De optie 'bewerken' voor alinea's onder een sub-kop staat nu direct naast de kopjes en niet meer in de rechter kantlijn.

Onzichtbare verbeteringen

Achter de schermen zijn een aantal wijzigingen aangebracht die de website beter toegankelijk en meer responsief maken. Het is helaas nog niet mogelijk om de wiki geheel geschikt te maken voor mobiele devices - Wikipedia lost dit op door een tweede website voor mobieltjes op te bouwen met speciale software, dat is voor andere wiki's onhaalbaar.

Makkelijker om pagina's te volgen en een notificatie te krijgen bij wijzigingen

screenshot van het bovenste deel van de wiki noraonline, uitgegrijsd op een ovaal na om de drie tabbladen met een sterretje, de tekst Tools en de tekst Meer. Onder het sterretje de tooltip tekst 'Deze pagina aan mijn volglijst toevoegen (Alt-Shift-W)'.

Als je op de hoogte wilt blijven van wijzigingen aan één of meer pagina's kun je dat nu nog makkelijker regelen:

 1. Maak een account aan of log in met je bestaande account
 2. Ga naar de pagina die je wilt volgen en klik boven in beeld op het gele sterretje (links van het zoekveld, tussen de tabbladen Geschiedenis weergeven en Tools). Het sterretje verandert nu van kleur en er verschijnt een mededeling dat de pagina op de volglijst is geplaatst.
 3. Zodra er een nieuwe versie van de pagina is krijg je een mailtje op het mailadres dat bij je account hoort.

Dat is anders dan vóór de upgrade, toen de optie mail-notificatie standaard uit stond en je in een uitrolmenu de optie 'deze pagina volgen' moest zoeken.

Wil je geen mailtjes (meer), of wil je je mailadres aanpassen? Dat kan via de optie Speciaal:Voorkeuren (boven het zoekveld als je ingelogd bent). Je kunt je volglijst te allen tijde inzien en aanpassen via de optie Speciaal:Volglijst (boven het zoekveld). Elke pagina die jij aanpast of aanmaakt komt automatisch op je volglijst te staan.

Bestaande functies op een andere manier aanroepen

screenshot van het menu Tools, boven in beeld van alle pagina's op noraonline.nl, uitgeklapt.
 • Naast het sterretje om een pagina te volgen vind je twee menu's: Tools en Meer. In deze twee menu's vind je alle functies die niet direct in beeld staan. Het menu Meer was er vroeger ook, maar toen kon je het alleen zien en openen met het kleine driehoekje, dus dat is een verbetering. De inhoud van beide menu's kun je zien door er met de muiscursor boven te hangen en is meer of minder uitgebreid afhankelijk van de context (en als je niet ingelogd bent zijn niet alle opties beschikbaar)

Menu Tools

Hieronder de opties uit het menu Tools en waar je ze voor gebruikt:

 • Koppelingen naar deze pagina - gebruik deze optie om te zien welke pagina verwijzen naar deze pagina, bijvoorbeeld omdat je wilt weten hoe mensen zoal op de pagina uitkomen.
 • Verwante wijzigingen - laat recente wijzigingen zien aan pagina's die naar deze pagina verwijzen of waar deze pagina heen verwijst.
 • Bestand uploaden - geeft je de mogelijkheid een bestand in de wiki te hangen - let wel, het bestand is daarmee nog niet zichtbaar. De snelste optie om een bestand toe te voegen aan een pagina staat beschreven in Help/Bewerken.
 • Speciale pagina's - brengt je naar een overzicht van bijzondere pagina's zoals onderhoudsrapporten, paginalijsten en zoekmogelijkheden.
 • Printervriendelijke versie - geeft je een versie van de pagina zonder de menu's (links en boven).
 • Permanente koppeling - geeft je in de adresbalk een url die altijd naar deze versie van deze pagina leidt, ook als er later een nieuwe versie wordt aangemaakt of de pagina wordt hernoemd.
 • Eigenschappen bekijken - toont je een overzicht van alle semantische eigenschappen (attributes) die een pagina heeft meegekregen, zoals eigenschap:Status actualiteit en Eigenschap:Contactgegevens. Alle eigenschappen van een pagina kunnen elders in de wiki worden opgevraagd of als filter gebruikt binnen een query.

Menu Meer

screenshot van het menu Meer, boven in beeld van alle pagina's op noraonline.nl, uitgeklapt.

Het menu Meer biedt nog een paar extra opties, die afhankelijk is van de rechten die je als gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem hebt. Alle gebruikers, ingelogd of niet, zien in ieder geval:

 • Pagina downloaden - geeft je de mogelijkheid de inhoud van de pagina en een deel van de layout te downloaden in vijf verschillende formats: pdf, epub, docx, odt en/of html. Kies de optie die je wilt en start de download.
 • Vernieuwen - gebruik deze optie om de pagina opnieuw op te laten bouwen, bijvoorbeeld als je reden hebt om aan te nemen dat er inmiddels een wijziging is geweest in een afbeelding of de tekst.

Als je meer rechten hebt in de wiki komen in dit menu ook de volgende opties te staan:

 • Verwijderen - de pagina verwijderen (NB: als het gaat om verouderde inhoud verwijder de pagina dan niet maar plaats het in het archief met het Sjabloon:Archief).
 • Hernoemen - de pagina hernoemen, bijvoorbeeld omdat er een spelfout in de titel staat
 • Beveiligen - beheerders kunnen een pagina extra beveiligen zodat alleen mensen met beheerdersrechten deze kunnen wijzigen

Hoge impact-wijziging voor gebruikers die pagina's bewerken

De grootste wijziging in deze migratie is uit nood geboren: de extensie Approved Revs, die zorgde dat een nieuw concept van een pagina pas zichtbaar werd voor bezoekers nadat iemand met de juiste rechten de pagina goedkeurde, blijkt niet goed te werken in actuele versies van het platform. Omdat de bij ons bekende alternatieven restrictief of tijdrovend zijn hebben we voorlopig besloten de extensie uit te zetten en na de migratie samen met vaste gebruikers kijken of en zo ja welk alternatief nodig is. In de tussentijd monitoren we dagelijks gemaakte wijzigingen en hebben we een aantal pagina's beveiligd tegen bewerken (met name de Principes).

Het blijft overigens via een omweg wel mogelijk om een concept te verbergen voor bezoekers of te verwijderen. We hebben hiervoor een instructie gemaakt, die we ook per mail hebben gedeeld met een groep veelgebruikers.


Lees oudere updates
</span>