Actueel

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan alle recente updates over NORA en de komende bijeenkomsten. Een exacte lijst van toegevoegde of veranderde pagina's in de wiki? Kijk bij Recente wijzigingen.

Je kunt je ook abonneren op updates van NORA via RSS.

Updates[bewerken]

Voor een overzicht van alle updates bekijk de pagina alle nieuwsberichten.


Twee nieuwe gezichten bij NORA Beheer & Doorontwikkeling[bewerken]

30 september 2022 - Half september 2022 zijn twee nieuwe mensen gestart bij het team van NORA Beheer & Doorontwikkeling, zodat we voorlopig weer even wat meer slagkracht hebben. Tegelijk zijn we nog op zoek naar iemand die voor de langere termijn in het team wil starten en daarbinnen door wil groeien.

Peter Makkes is een bekend gezicht in de NORA Familie, aangezien hij al jaren als community manager en beheerder bij de GEMMA (Gemeentelijke ModelArchitectuur) werkt. Dat blijft hij ook gewoon doen, maar we zijn blij dat we in goed onderling overleg zijn ervaring ook bij de NORA in mogen zetten. De rest van 2022 zal hij delen van het dagelijks beheer op zich nemen, waaronder de check en acceptatie van wijzigingen in de wiki.

Gerben Wulff is een nieuwkomer in de architectuur, maar zijn ervaring op wikipedia maakt hem een waardevolle hulp bij het implementeren van de wijzigingen van RFC Bindende architectuurafspraken 2022. Deze klus duurt tot het einde van 2022, aangezien de ingangsdatum van het RFC door de Gebruikersraad op 1-1-2023 is gezet.

We heten Peter en Gerben hiermee van harte welkom in het team NORA Beheer en in de NORA Familie, hopelijk voelen ze zich hier snel thuis.

Met vriendelijke groeten,

Marieke Vos, Community manager NORA Familie


Ingrijpende wijzigingen aan de NORA Bindende Architectuurafspraken per 1-1-2023[bewerken]

27 september 2022 - Het heeft een lange aanloop gehad, maar nu is de hele set met wijzigingen definitief: per 1-1-2023 vervallen de Basisprincipes en Afgeleide principes van NORA en komen de Kernwaarden van Dienstverlening, Kwaliteitsdoelen, Architectuurprincipes en Implicaties van Architectuurprincipes er voor in de plaats. Vanaf die datum moet iedereen die overheidsdiensten ontwerpt of her-ontwerpt deze afspraken toepassen.

Op 13 september besloot de NORA Gebruikersraad om ook de vers opgeleverde set van 89 implicaties goed te keuren (of althans 88 er van, met een toezegging van de Werkgroep NORA Architectuur Principes om de 89e te herzien).

Het totaal aan wijzigingen staat daarmee in het RFC Bindende architectuurafspraken 2022.

De implementatie op noraonline wordt al voorbereid, zo zal vanaf volgende week een banner met een waarschuwing te zien zijn op alle pagina's die komen te vervallen.

Uiteraard zullen de oude pagina's ook na 1-1-2023 beschikbaar blijven in het archief van noraonline, met dezelfde url als voorheen en een link naar de actuele afspraken. Zo blijven oude architectuurproducten bruikbaar en kan ook wie pas later tijd heeft om de impact van de wijzigingen voor hun eigen werk de oude en de nieuwe afspraken raadplegen en vergelijken.


Wijziging in het NORA-team per 1 augustus 2022[bewerken]

22 juli 2022 - Beste NORA-familie,

Ik heb met veel plezier mogen kennismaken en werken met alle leden van de NORA-community.

Echter, een nieuwe uitdaging kwam op mijn pad. En na veel wikken en wegen heb ik besloten om die nieuwe uitdaging aan te gaan.

Na de zomervakantie ga ik als community manager aan de slag bij Gebruiker Centraal. Een project dat zich inzet voor gebruiksvriendelijke en inclusieve (online) dienstverlening en communicatie van de overheid.

Concreet betekent dit, dat ik NORA per 1 augustus a.s. ga verlaten.

Ik wil jullie danken voor alle samenwerking en betrokkenheid. We gaan elkaar vast nog tegenkomen!

Met vriendelijke groet,


Wendy Pragt,

community manager


De referentiearchitectuur Regie op Gegevens gaat van 25 april t/m 1 juni in openbare review via noraonline.[bewerken]

22 april 2022 - Het Programma Regie op Gegevens heeft een referentiearchitectuur gepubliceerd, die handvatten moet bieden om Regie op Gegevens in de praktijk te implementeren. De referentiearchitectuur heeft impact in de hele publieke sector en sluit daarom aan bij de NORA Familie. Als service naar de hele community ontsluiten we deze eerste publieke versie via noraonline.nl in een openbare review. De review staat open tot 1 juni 2022.

We zijn op zoek naar feedback vanuit de community van architecten, ontwerpers, opdrachtgevers en beleidsmedewerkers in de publieke sector. Jullie zijn de professionals die Regie op Gegevens in de praktijk zullen moeten realiseren, met de handvatten uit de referentiearchitectuur.

Test die handvatten, kijk of ze zinnig zijn en bruikbaar en stuur je bevindingen op via de paarse reviewlink op elke pagina van de referentiearchitectuur. Dan gaat het Programma Regie op Gegevens aan de slag om ze te verbeteren.

Reviewpagina inclusief reviewvragen


Kick-off NORA Expertgroep Beveiliging op 11 april 2022, doe jij mee?[bewerken]

5 april 2022 - Ben je (security)architect, implementeer je beveiliging, houd je toezicht of controleer je hierop, dan zijn we op zoek naar jou. We nodigen je van harte uit om mee te denken aan het herontwerp van het NORA-thema Beveiliging. Tijdens de kick-off op 11 april 2022, van 14.00 tot 16.00 uur, gaan we de behoeften in kaart brengen en de doelstellingen bepalen. Dit doen we online.

Meer lezen en aanmelden

Meer informatie over dit thema en de contactpersonen vind je op de NORA-pagina van het thema Beveiliging.