Actueel

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan alle recente updates over NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur en de komende bijeenkomsten. Een exacte lijst van toegevoegde of veranderde pagina's in de wiki? Kijk bij Recente wijzigingen.

Je kunt je ook abonneren op updates van NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur via RSS.

Updates

Congres Zaakgericht werken voor de Overheid op 1 oktober 2019

29 juli 2019 - Op dinsdag 1 oktober vindt de 8e editie van het congres Zaakgericht Werken voor de Overheid plaats in congrescentrum 1931, 's-Hertogenbosch. Deelname is net als voorgaande jaren kosteloos voor eindgebruikers. Ruben van Herpen, conference producer van het congres nodigt jullie van harte uit om deel te nemen.

Direct toegangsbewijs aanvragen

Wat is de toekomst van zaakgericht werken?

In de 'Digitale Agenda 2020' wordt de rol van digitalisering en zaakgericht werken duidelijk omschreven. Overheden moeten hun innovatiekracht beter benutten en de informatiehuishoudingHet totaal aan regels en voorzieningen gericht op de informatiestromen en –opslag of archivering ter ondersteuning van de primaire processen. op orde brengen om beter tegemoet te komen aan de hoge eisen die burgers en bedrijven stellen. Tijdens deze 8e editie van het congres beantwoorden we samen de vraag: Wat is de toekomst van zaakgericht werken?

Na het congres weet je alles over:

 • de waarde en ontwikkelingen van Common Ground
 • het samen organiseren van zaakgericht werken
 • het zaakgericht werken aan de omgevingswet
 • het implementeren en uitrollen van zaakgericht werken binnen je organisatie
 • het koppelen van systemen en gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd voor een integraaleen benadering waarbij bijvoorbeeld organisatie, beleid, architectuur, processen gegevensbeheer, en producten onderling verbonden en afgestemd zijn. klantbeeldEen overzicht van de voorkeuren en behoeften van de klant op basis van geagregeerde klancontactinformatie.

Hét netwerkcongres waar praktijkervaringen centraal staan

Met ruim 175 deelnemers van gemeenten, provincies, waterschappen, omgevingsdiensten en ketenpartners is dit dé plek waar je praktische en toepasbare kennis op doet, inspiratie haalt en ervaringen deelt. Naast een inhoudelijk sterk congresprogramma biedt het congres je ook de mogelijkheid om te netwerken met vakgenoten en nieuwe contacten te leggen binnen het werkveld van zaakgericht werken.

Kijk op overheid.heliview.nl voor alle informatie over het congres en de laatste updates.


Er staat een technische update van noraonline gepland in de laatste week van augustus 2019

25 juli 2019 - In de laatste week van augustus migreert de content van noraonline.nl naar een nieuwere versie van de onderliggende platforms Mediawiki en Semantic Mediawiki. Inhoudelijk verandert er niets en ook de structuur van de wiki blijft hetzelfde. Bezoekers zullen dan ook weinig merken van de wijziging. Gebruikers met een account zullen een aantal verbeteringen en wijzigingen ervaren, waarvan één met grote impact.

Zichtbare wijzigingen

Er zijn een aantal kleine verschillen in de opmaak van de pagina's en in de manier waarop je bepaalde functionaliteit aanroept.

 • We gebruiken voor NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur grotendeels de standaardlettertypes en opmaak van het platform, zowel voor de hoofdtekst als voor de diverse koppen. Die lettertypes veranderen en zowel de teksten als de marges er tussen worden iets groter, waardoor het uiterlijk van alle pagina's wijzigt. De leesbaarheid en beschikbaarheidgegevens worden opgeslagen volgens duurzame normen en afhankelijk van de organisatiekeuze beschikbaar gesteld aan verschillende afnemers. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in technische, privacy afgeschermde, digitale, open of gesloten vormen. van deze lettertypes is getest door wikipedia (de grootgebruiker van Mediawiki) en gekozen om de leeservaring van gebruikers met èn zonder oogafwijkingen te verbeteren.
→ We zijn op het moment steekproefgewijs aan het testen of pagina's goed leesbaar blijven, maar het kan zijn dat iets aan onze aandacht ontsnapt. Zie je iets dat er echt niet uitziet, meld het dan even via nora@ictu.nl.
 • Onder aan elke pagina staan nog steeds de categorie(en) waar de pagina in valt en de datum waarop deze het laatst bewerkt is. Er staat straks echter niet meer 'Deze pagina is n keer bekeken.' Het getal dat hier stond was niet geheel betrouwbaar en werd niet gereset na wijzigingen aan de pagina of in een nieuw jaar, waardoor het weinig betekenis had. Het genereren van het getal maakte de website bovendien trager.
→ Al sinds 2015 houden we voor NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur gebruiksstatistieken per pagina bij met de open source tool Matomo (piwik). Wil je weten hoe vaak een pagina is geraadpleegd en staat het niet op Gebruik wiki? Vraag het dan even bij NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Beheer en Doorontwikkeling via nora@ictu.nl.
 • Aanmelden / registreren vind je op dezelfde plek (rechtsboven elke pagina), maar gaat nu met twee losse knoppen: Registreren en Speciaal:Aanmelden. Bij het aanmelden krijg je ook wat nieuwe gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd te zien over de wiki, zoals het aantal pagina's dat bestaat.
 • De optie 'bewerken' voor alinea's onder een sub-kop staat nu direct naast de kopjes en niet meer in de rechter kantlijn.

Onzichtbare verbeteringen

Achter de schermen zijn een aantal wijzigingen aangebracht die de website beter toegankelijk en meer responsief maken. Het is helaas nog niet mogelijk om de wiki geheel geschikt te maken voor mobiele devices - Wikipedia lost dit op door een tweede website voor mobieltjes op te bouwen met speciale software, dat is voor andere wiki's onhaalbaar.

Makkelijker om pagina's te volgen en een notificatie te krijgen bij wijzigingen

screenshot van het bovenste deel van de wiki noraonline, uitgegrijsd op een ovaal na om de drie tabbladen met een sterretje, de tekst Tools en de tekst Meer. Onder het sterretje de tooltip tekst 'Deze pagina aan mijn volglijst toevoegen (Alt-Shift-W)'.

Als je op de hoogte wilt blijven van wijzigingen aan één of meer pagina's kun je dat nu nog makkelijker regelen:

 1. Maak een account aan of log in met je bestaande account
 2. Ga naar de pagina die je wilt volgen en klik boven in beeld op het gele sterretje (links van het zoekveld, tussen de tabbladen Geschiedenis weergeven en Tools). Het sterretje verandert nu van kleur en er verschijnt een mededeling dat de pagina op de volglijst is geplaatst.
 3. Zodra er een nieuwe versie van de pagina is krijg je een mailtje op het mailadres dat bij je account hoort.

Dat is anders dan vóór de upgrade, toen de optie mail-notificatie standaard uit stond en je in een uitrolmenu de optie 'deze pagina volgen' moest zoeken.

Wil je geen mailtjes (meer), of wil je je mailadres aanpassen? Dat kan via de optie Speciaal:Voorkeuren (boven het zoekveld als je ingelogd bent). Je kunt je volglijst te allen tijde inzien en aanpassen via de optie Speciaal:Volglijst (boven het zoekveld). Elke pagina die jij aanpast of aanmaakt komt automatisch op je volglijst te staan.

Bestaande functies op een andere manier aanroepen

screenshot van het menu Tools, boven in beeld van alle pagina's op noraonline.nl, uitgeklapt.
 • Naast het sterretje om een pagina te volgen vind je twee menu's: Tools en Meer. In deze twee menu's vind je alle functies die niet direct in beeld staan. Het menu Meer was er vroeger ook, maar toen kon je het alleen zien en openen met het kleine driehoekje, dus dat is een verbetering. De inhoud van beide menu's kun je zien door er met de muiscursor boven te hangen en is meer of minder uitgebreid afhankelijk van de context (en als je niet ingelogd bent zijn niet alle opties beschikbaar)

Menu Tools

Hieronder de opties uit het menu Tools en waar je ze voor gebruikt:

 • Koppelingen naar deze pagina - gebruik deze optie om te zien welke pagina verwijzen naar deze pagina, bijvoorbeeld omdat je wilt weten hoe mensen zoal op de pagina uitkomen.
 • Verwante wijzigingen - laat recente wijzigingen zien aan pagina's die naar deze pagina verwijzen of waar deze pagina heen verwijst.
 • Bestand uploaden - geeft je de mogelijkheid een bestand in de wiki te hangen - let wel, het bestand is daarmee nog niet zichtbaar. De snelste optie om een bestand toe te voegen aan een pagina staat beschreven in Help/Bewerken.
 • Speciale pagina's - brengt je naar een overzicht van bijzondere pagina's zoals onderhoudsrapporten, paginalijsten en zoekmogelijkheden.
 • Printervriendelijke versie - geeft je een versie van de pagina zonder de menu's (links en boven).
 • Permanente koppeling - geeft je in de adresbalk een url die altijd naar deze versie van deze pagina leidt, ook als er later een nieuwe versie wordt aangemaakt of de pagina wordt hernoemd.
 • Eigenschappen bekijken - toont je een overzicht van alle semantische eigenschappen (attributes) die een pagina heeft meegekregen, zoals eigenschap:Status actualiteit en Eigenschap:Contactgegevens. Alle eigenschappen van een pagina kunnen elders in de wiki worden opgevraagd of als filter gebruikt binnen een query.

Menu Meer

screenshot van het menu Meer, boven in beeld van alle pagina's op noraonline.nl, uitgeklapt.

Het menu Meer biedt nog een paar extra opties, die afhankelijk is van de rechten die je als gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem hebt. Alle gebruikers, ingelogd of niet, zien in ieder geval:

 • Pagina downloaden - geeft je de mogelijkheid de inhoud van de pagina en een deel van de layout te downloaden in vijf verschillende formats: pdf, epub, docx, odt en/of html. Kies de optie die je wilt en start de download.
 • Vernieuwen - gebruik deze optie om de pagina opnieuw op te laten bouwen, bijvoorbeeld als je reden hebt om aan te nemen dat er inmiddels een wijziging is geweest in een afbeelding of de tekst.

Als je meer rechten hebt in de wiki komen in dit menu ook de volgende opties te staan:

 • Verwijderen - de pagina verwijderen (NB: als het gaat om verouderde inhoud verwijder de pagina dan niet maar plaats het in het archief met het Sjabloon:Archief).
 • Hernoemen - de pagina hernoemen, bijvoorbeeld omdat er een spelfout in de titel staat
 • Beveiligen - beheerders kunnen een pagina extra beveiligen zodat alleen mensen met beheerdersrechten deze kunnen wijzigen

Hoge impact-wijziging voor gebruikers die pagina's bewerken

De grootste wijziging in deze migratie is uit nood geboren: de extensie Approved Revs, die zorgde dat een nieuw concept van een pagina pas zichtbaar werd voor bezoekers nadat iemand met de juiste rechten de pagina goedkeurde, blijkt niet goed te werken in actuele versies van het platform. Omdat de bij ons bekende alternatieven restrictief of tijdrovend zijn hebben we voorlopig besloten de extensie uit te zetten en na de migratie samen met vaste gebruikers kijken of en zo ja welk alternatief nodig is. In de tussentijd monitoren we dagelijks gemaakte wijzigingen en hebben we een aantal pagina's beveiligd tegen bewerken (met name de Principes).

Het blijft overigens via een omweg wel mogelijk om een concept te verbergen voor bezoekers of te verwijderen. We hebben hiervoor een instructie gemaakt, die we ook per mail hebben gedeeld met een groep veelgebruikers.


Internetconsultatie Open Standaarden met einddatum 2 september 2019

22 juli 2019 - Het Forum Standaardisatie houdt van 22 juli t/m 2 september 2019 weer een openbare consultatie over open standaarden. De openbare consultaties bieden een mogelijkheid voor geïnteresseerden om mee te praten over de standaarden die het Forum Standaardisatie op de lijst open standaarden plaatst en de manier waarop hun toepassingsgebiedDe omschrijving van het functionele gebruik van de voorziening beschreven wordt.

Iedereen die dat wil kan reageren via info@forumstandaardisatie.nl, met als einddatum 2 september. Uitzondering is de standaard OIDC, waarvoor de consultatietermijn verlengd is tot 16 september. Al het binnengekomen commentaar wordt teruggekoppeld aan de experts die het advies samenstelden en samen met het advies aangeboden aan de leden van het Forum Standaardisatie.

Zie voor meer informatie en inhoudelijke details www.forumstandaardisatie.nl/thema/openbare-consultatie. Met vragen of opmerkingen over de consultatie zelf kun je contact opnemen met Redouan Ahaloui (redouan.ahaloui@forumstandaardisatie.nl).

De openbare consultatie gaat over een aantal nieuwe adviezen m.b.t. verplichte en aanbevolen standaarden op de lijst van het Forum Standaardisatie gepubliceerd. Het gaat om het volgende;

Pas toe of leg uit

 • Plaatsing van de standaard GeoPackage (een bruikbare standaard voor uitwisseling van geografische informatie, o.a. in de context van het stelsel van (geo)basisregistraties) op de 'pas toe of leg uit'-lijst (voor in de set van Geo-standaarden)
 • Plaatsing van de standaard RPKI (standaard voor het tegengaan van omleiding van internetverkeer naar systemen van een niet geautoriseerd netwerk) op de 'pas toe of leg uit'-lijst
 • Plaatsing van de standaard GWSW (standaard voor eenduidig uitwisseling en hergebruik van gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd in het stedelijk waterbeheer) op de 'pas toe of leg uit'-lijst

Aanbevolen Standaarden

 • Plaatsing van de standaard OIDC (een open en gedistribueerde manier om één authenticatiedienst naar keuze te kunnen hergebruiken op meerdere (semi)overheidswebsites en/of mobiele apps) op de lijst aanbevolen standaarden. Let op: voor OIDC is de consultatieperiode verlengd tot en met 16 september)

Functionele toepassingsgebieden opnieuw beschreven


Waarom de BRO zo'n interessante basisregistratie is.

11 juli 2019 - Basisregistraties zijn belangrijke bouwstenen binnen de Nederlandse digitale overheid. Maar voor wie de minder bekende Basisregistraties vooral kent als een serie afkortingen met een B is het soms moeilijk aan te geven waar dat belang precies ligt: Adressen en namen van burgers kunnen we begrijpen, die (her-)gebruiken we allemaal, maar hoe zit dat nu met 'Ondergrond,' wat is het en wat doe je er mee?

Tom Moesker van ICTU zette een reeks met filmpjes, animaties en links op een rijtje om je wat meer beeld te geven bij de BRO (Basisregistratie Ondergrond). En dan blijkt dat behoorlijk interessant te zijn (de rest van dit artikel is rechtstreeks overgenomen van zijn yammer-post).

Ter inspiratie voor deze zomer: De nieuwe basisregistratieEen bij wet als basisregistratie aangemerkte registratie. BRO

Het werk dat we bij ICTU doen kàn heel saai lijken. Zeker als het over dingen als 'registratie' en 'ondergrond' gaat.

Maar dat is dus een groot misverstand!

Zie hierbij wat filmpjes en 3D-animaties over wat mede door de BRO mogelijk is. Zeker de moeite waard om even naar te kijken:


 1. Kijk onder je huis - vimeo.com 204850270
 2. En onder een weiland - youtube.com UciSHuOAPUI
 3. Hoe het voorheen mis kon gaan - geodan.nl/ondergrond/westfrisiaweg/
 4. Planning van een autoweg - geodan.nl/ondergrond/n33/
 5. Planning van een dijk - geodan.nl/ondergrond/lekdijk/

Bedoeld dus ter inspiratie.... Want het is best knap dat we dit in Nederland allemaal kunnen. En cool dat we als ICTU daar partner in zijn!

Nog wat meer achtergrondinfo over de BRO:


Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) openbaar gepubliceerd

1 juni 2019 - De BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) helpt lijnmanagement in het sturen op de informatiebeveiliging van de organisatie. Sinds 1 januari 2019 is de BIO van kracht en vervangt daarmee BIR, BIG, BIWA en IBI. Alle bestuurslagen hebben dit document aangenomen; in december 2018 heeft ook de Ministerraad het goedgekeurd. Omdat ze bij alle bestuurslagen van toepassing is, helpt ze uniforme eisen voor beveiliging te stellen bij uitwisseling van informatie tussen overheden.

De BIO is nu publiek gemaakt via de staatscourant. Het BIO-document is ook als PDF te downloaden bij het CIP, het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacy van de manifestgroep. Het CIP werkt samen met NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur aan met de publicatie van ISOR. ISOR bevat aanbevolen maatregelen waarmee overheden de BIO kunnen implementeren.

Meer informatie over de BIO is te vinden op:


BZK en VNG werken aan een portaal met alle API's van organisaties met een publieke taak

27 mei 2019 - BZK en VNG Realisatie hebben developer.overheid.nl geïntroduceerd: een portaal met API’s van organisaties met een publieke taak. Zij nodigen iedereen die API’s publiceert of (overheids-)API’s kent, uit om deze aan te melden op portaal.

https://developer.overheid.nl/

Wat is developer.overheid.nl?

Ter ondersteuning van de ontwikkeling en het gebruik van API’s door de Nederlandse overheid bouwen BZK en VNG Realisatie een API portaal. Deze website willen we gebruiken om binnen en buiten de overheid aandacht te vragen voor API’s van de overheid en publieke organisaties èn natuurlijk om het gebruik van die API’s te stimuleren. Het NLX team van VNG Realisatie bouwt op dit moment de proof of concept van developer.overheid.nl. De eerste versie van de site presenteren we op de The Next Web Conference; de grootste startup- en ontwikkelaarsconferentie van Nederland.

Waarom een ontwikkelaarsportaal?

Elke organisatie die API’s aanbiedt wil dat programmeurs er mee aan de slag gaan. Dat kunnen de programmeurs zijn van de eigen organisatie, programmeurs van buiten de organisatie, of allebei. In alle gevallen zal de aanbiedende organisatie de API’s bekend moeten maken, en uitleg en ondersteuning moeten bieden. Developer.overheid.nl wil dit ondersteunen.

Het doel van een ontwikkelaarsportaal is:

 • om te laten zien welke API’s een organisatie aanbiedt met welke functionaliteit;
 • ontwikkelaars alle relevante informatie te geven die nodig is om de API aan de praat te krijgen;
 • contact te onderhouden met partijen die de API’s gebruiken, voor bijvoorbeeld registratie, betaling, technische wijzigingen en dergelijke;
 • de gebruikerservaring voor softwareontwikkelaars te optimaliseren, zodat de API’s goed gebruikt worden.

Unique features van developer.overheid.nl

Het portaal richt zich op één specifieke gebruikersgroep: ontwikkelaars. Interactie en de informatie-uitwisseling wordt daarop toegespitst. Door een koppeling met de Stelselcatalogus biedt het portaal bovendien een koppeling tussen data en de semantiek. Ontwikkelaars krijgen daarmee een koppeling naar informatie over de betekenis, kwaliteit en wettelijke grondslag van de beschikbare gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd.

Doorontwikkeling

De eerste release van het portaal is een proof of concept, oftewel een minimum viable product. Alle functionaliteit werkt, maar het is enkel een basis portaal. De proof of concept moet vervolgens haar meerwaarde bewijzen. Als het portaal inderdaad wordt gebruikt en haar rol als marktplaats vervult dan is het de bedoeling om het platform organisch, op basis van feitelijk gebruik, verder te ontwikkelen. De huidige community (het kennisplatform API’s) kan hierbij een stimulerende kracht zijn.


Eerste versie van het thema Gegevensmanagement

3 april 2019 - Het harde werken door de Expertgroep Gegevensmanagement en het NORA Beheer wordt beloond met de publicatie van de eerste publieke versie van het thema Gegevensmanagement op de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur wiki. Deze eerste versie is de verzameling van kennis uit de Expertgroep GegevensmanagementGegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren. en de organisaties die daarin vertegenwoordigd zijn. Het resultaat dat nu online staat, bestaat uit pagina's die als aparte stukken zijn aangeleverd en in een redactieslag door NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur beheer en de auteurs van de pagina's zo veel mogelijk zijn verenigd.

Status versie 1.0 GegevensmanagementGegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren.

Logo van het subthema gegevensmanagement,de tekst Gegevensmanagement met een serie nulletjes en eentjes die op verschillende manieren zijn gegroepeerd en gearceerd. Plus in de onderhoek het logo van Data op het web, een spinnenweb met nulletjes en eentjes er in en de tekst Data op het web.

Deze eerste versie van het thema GegevensmanagementGegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren. is geen eindversie of afgerond kader voor de publieke sector. Het is de eerste versie op basis van veel kennis en ervaring van de verschillende deelnemende organisaties (good practices) en de reeds opgedane kennis uit de GEMMA waar gegevensmanagement al eerder is beschreven. De Expertgroep Gegevensmanagement zal de komende tijd het thema met bijbehorende pagina's gezamenlijk bekijken, verbeteren en aanvullen. Wil je met hen meedenken en -schrijven? De Expertgroep waardeert het als mensen hun feedback geven over de teksten zoals die er nu liggen, de structuur en de samenhang. Dat kan in de wiki (zie Help/Bewerken en Help/Reageren, of met een mailtje aan nora@ictu.nl. Per pagina staat bij feedback ook een mailadres waar je opmerkingen over die specifieke pagina naar kunt sturen.

Ook over nieuwe onderwerpen binnen het thema GegevensmanagementGegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren. mag worden geschreven. Daarnaast zijn er een aantal onderwerpen die we nog niet hebben kunnen vullen; op de Leeswijzer vind je een overzicht van nog in te vullen pagina's. Nieuwe leden en auteurs zijn van harte welkom om zich aan te melden. Neem even contact op met de voorzitter van de Expertgroep, Wim Stolk via: info@stolkinformatiemanagement.nl.

Wat ging vooraf aan de publicatie van versie 1.0?

Op 3 oktober 2017 vond de eerste workshop Gegevensmanagement plaats. De workshop had als doel te bepalen in hoeverre de kennis over gegevensmanagement in GEMMA een goede basis is voor een generiek NORA-thema GegevensmanagementGegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren. en welke vervolgstappen nodig zijn om zo'n thema in te richten. Tijdens die workshop is besloten om naast de GEMMA-katernen ook kennis vanuit andere domeinen mee te nemen en dit te ordenen naar mate van behoefte: welke kennis is op NORA-niveau nodig om als organisatie tot een overkoepelend gegevensmanagement te komen?

Met die vraag in het achterhoofd is de Expertgroep vervolgens aan het werk gegaan met het invullen en verzamelen van bestaande en gevraagde kennis over het thema GegevensmanagementGegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren.. Op verschillende momenten, waaronder in bijeenkomsten van de expertgroep, is de voortgang en review van de opgeleverde pagina's besproken. Met de hulp van NORA Beheer zijn de afzonderlijke pagina's geactualiseerd, geredigeerd en zo goed mogelijk met elkaar verenigd tot de huidige 1.0 versie.

Ga zelf aan de slag met het thema GegevensmanagementGegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren.

Benieuwd naar de inhoud? Kijk op de Leeswijzer voor alle pagina's binnen het thema GegevensmanagementGegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren..


Programma Symposium Gegevensmanagement 4 april 2019 bekend

18 maart 2019 - De Expertgroepen GegevensmanagementGegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren. van NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur en GEMMA organiseren op 4 april een Symposium over GegevensmanagementGegevensmanagement betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren.. Inmiddels is ook het programma bekend. De gemeentelijke expertgroep heeft daar al enkele jaren ervaring mee en dit jaar is de samenwerking gezocht om zowel lokale als centrale publieke organisaties te bereiken. De titel is: Samen het gegevenslandschap harmoniseren. Wim Stolk, voorzitter van beide expertgroepen, schrijft:


Nederlandse API Strategie in openbare consultatie

27 februari 2019 - Met behulp van API’s (Application Programming Interfaces) kan je digitale gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd makkelijker herbruikbaar maken voor programmeurs. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld Apps en andere programma’s te maken waarin je één of meerdere databronnen hergebruikt. Bij het maken van een API kan en moet je veel keuzes maken.

Om tot goede en vergelijkbaar werkende API’s van overheidsdata te komen, heeft het Kennisplatform API’s gewerkt aan een Nederlandse API Strategie. Deze strategie ligt tot 27 maart in consultatie.

De reacties zullen door de werkgroepen van het kennisplatform APIs behandeld worden en verwerkt in een volgende versie van de API-strategie. De ambitie is om die versie voor het einde van het jaar vastgesteld (Pas toe of leg uit of vergelijkbaar regime) en in beheer te krijgen.

API Strategie
Aankondiging consultatie website Geonovum
Formulier om je feedback te geven


Boekje met 10 praktijktoepassingen van Linked Data in Nederland

7 februari 2019 -
voorpagina van het boekje Nederlandse Parels van Linked Data toepassingen 2019: Een getekend landschap met o.a. hoogspanningsmasten, een datawarehouse, een overheidsgebouw, boerenland, vrouwe justitia, een lesgebouw, bouwvakkers, artsen, hulpdiensten, een winkel en een monumentale molen.
Linked Data is inmiddels al twee decennia oud en al lang geen experimentele technologie meer waar alleen onderzoekscentra mee bezig zijn. Linked Data wordt echt gebruikt en biedt oplossingen voor actuele integratieproblemen. Het Platform Linked Data Nederland (PLDN) heeft in een fraai boekje een hele serie Nederlandse toepassingen van Linked Data verzameld in een fraai boekje.


Deze voorbeelden uit de praktijk van heel verschillende domeinen laten zien dat Linked Data oplossingen mogelijk maakt die voorheen moeilijk te realiseren waren. Zo laat TNO zien hoe voedselproducenten gecombineerde open data over de landbouw en de voedselindustrie kunnen gebruiken om het aanbod beter bij de vraag te laten aansluiten. Kadaster maakt het mogelijk om basisregistraties te koppelen aan andere dataverzamelingen en de resultaten geografisch in kaart te brengen. NXP Semiconductors (de chipindustrie) gebruikt Linked Data om individuele producten te kunnen volgen door de hele productie- en distributieketen heen. En nog eens zeven andere voorbeelden.


Het boekje is op papier aan te vragen bij het Platform Linked Data Nederland, of te downloaden als pdf:

Nederlandse Parels van Linked Data toepassingen 2019


Presentaties, impressie en vervolgstappen van NORA Gebruikersdag 29 november 2018 gepubliceerd

24 januari 2019 -
logo van de NORA Gebruikersdag, NORA logo met puzzelstukken die aan een tak groeien.
Zo'n 70 deelnemers hadden zich ingeschreven voor de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Gebruikersdag van 29 november, voor één of meer van de drie rondes parallelsessies. Net als de vorige twee keer was het een geslaagde middag met veel energie, inspiratie en nieuwe inzichten.
Foto van drie geboortekaartjes van de DERA (Digitale Erfgoed Referentie Architectuur) op een ronde tafel.


Wel hebben we gemerkt dat de timing helemaal aan het einde van november wat ongelukkig was, midden in een extreem drukke periode en in de nasleep van Cyber Monday. Twee sprekers moesten op het laatste moment verstek laten gaan en de papieren geboortekaartjes van de DERA arriveerden pas halverwege de middag. Gelukkig nog net op tijd om uit te delen tijdens de Doop. Heb je het kaartje gemist? Bekijk de digitale versie of haal er alsnog eentje op bij NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Beheer & Doorontwikkeling (bij ICTU) - je bent van harte welkom.

Foto's van de sessies, presentaties en een korte sfeerimpressie van alle sessies zijn inmiddels beschikbaar. En ook dit keer hebben de meeste sessies geleid tot vervolgstappen, binnen NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur en daarbuiten:

(Klik hierboven door naar de themasessies voor foto's, presentatie en impressie)

Foto van het rechterdeel van de zaal tijdens de Themasessie Zaakgericht Werken aan één overheid. De deelnemers zijn onherkenbaar gemaakt.
Themasessie Zaakgericht Werken aan één overheid
Foto van de sessie Themasessie Review IAM - wat waren de reacties en hoe gaan we verder?, waarbij de gezichten van de deelnemers onherkenbaar gemaakt zijn. Midden in beeld Eric Brouwer, trekker van het onderwerp IAM.
Themasessie Review IAMIdentity and Access Management (IAM) is vrij vertaald het beheer om er voor te zorgen dat de juiste "identiteiten" (denk daarbij vooral aan personen of computers), voor de juiste redenen en op het juiste moment toegang krijgen tot de juiste faciliteiten. - wat waren de reacties en hoe gaan we verder?
.originele uitnodiging & programma (PDF, 254 kB)


Uitnodiging uitreiking gouden API en consultatiebijeenkomst Nederlandse API-strategie

21 januari 2019 -
Tekening van een gouden standbeeldje of award van een aapje op een plateau met usb-ingang voor een horizon.
De Gouden API
13 februari 2019 is er vanaf 13.00 uur in de Prodentfabriek in Amersfoort een consultatiebijeenkomst over de Nederlandse API-strategie. Ook wordt tijdens die bijeenkomst de Gouden API uitgereikt, voor de beste API van de Nederlandse overheid. Namens Geonovum en het kennisplatform API mogen we jullie van harte uitnodigen daarbij aanwezig te zijn.

Consultatie API-strategie

Bij het implementeren van een API kan je veel keuzes maken. Wat is dan wijsheid? En hoe kunnen we komen tot uniforme API-oplossingen voor overheidsdata? Met deze vragen in gedachte, is begin 2018 het Kennisplatform API’s gestart. In dit platform delen verschillende organisaties hun kennis over het toepassen van API’s en verkennen zij nut en noodzaak om de aanpak van API’s onderling af te stemmen en waar nodig te standaardiseren. Op 13 februari presenteert het Kennisplatform de conceptversie van een Nederlandse API strategie die vanaf die dag in consultatie gaat.

Beste API van de overheid

Ook maakt het Kennisplatform API deze dag bekend wie van de tien genomineerden naar huis gaat met het gouden API voor de 'beste API van de overheid'. Een vakjury buigt zich momenteel over de vraag welke genomineerde API zich het meeste onderscheidt op de aspecten toegankelijkheidHoudt in dat informatie vindbaar, interpreteerbaar en uitwisselbaar is., implementeerbaarheid en waarde voor de eindgebruiker. Het wordt spannend!

Verder programma

Naast de consultatie en prijsuitreiking, verzorgt Theo Peters van de VNG een werksessie over het developers portal en Marcel Reuvers van Kadaster een API-feedback sessie. Ook zijn er verschillende picknicksessies waarbij je kunt aanschuiven om bijgepraat te raken op bijvoorbeeld de GDI en APIs, OASv3 en het profiel openid connect. En natuurlijk is er alle ruimte om bij te praten.

Meer informatie en aanmelden

Deze uitnodiging is overgenomen van de mailchimp-versie. Contactpersoon voor deze sessie is Frank Terpstra (Geonovum). Inschrijven kan via het webformulier bij de mailchimp-uitnodiging.


Sandra van Dalen volgt Menno Gmelig Meijling op als secretaris van de NORA Gebruikersraad

14 januari 2019 - Per 1 januari heeftt Menno Gmelig Meijling zijn taken als secretaris van de NORA Gebruikersraad neergelegd. Zijn dagelijkse werkzaamheden als architect bij ICTU richten zich steeds meer op projecten met een Europese component, zoals de Single Digital Gateway. In de praktijk blijkt dat lastig te combineren met het secretarisschap.

Menno heeft op 29 november 2018 afscheid genomen in de vergadering van de Gebruikersraad. Hij heeft daar beloofd dat we nog veel van hem gaan horen, aangezien hij de kennis en ervaring die in de Europese trajecten worden opgedaan weer wil delen binnen de NORA Familie. Als afscheidscadeautje gaven we hem daarom een zogenaamde 'magische mok' van NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur mee: een mok die er leeg zwart uitziet, maar als je hem vult met een hete drank opeens een afbeelding vertoont. In dit geval worden dan de basisprincipes van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur zichtbaar, met het opschrift "NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur, voor een goed gesprek over de inhoud." We hopen dat dit hem stimuleert om regelmatig een kopje koffie te komen drinken en ons bij te praten, als gewaardeerd lid van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Familie.

Toen Menno een paar jaar geleden aantrad hadden we nog geen vaste, inhoudelijke voorzitter van de Gebruikersraad. Nu we die wel hebben is het minder logisch geworden om ook een secretaris te hebben die architect is. Voor de opvolging van Menno is dus gezocht naar iemand die vooral affiniteit en ervaring heeft met de rol zelf: contact met de leden van de Gebruikersraad, ondersteunen en meedenken met de voorzitter, nadenken over de best passende vorm en inhoud van een vergadering met het oog op een jaaragenda en natuurlijk mensen in beweging krijgen.

Zo vonden we Sandra van Dalen, secretaris en projectleider bij ICTU (Linkedinprofiel). Sandra heeft zichzelf voorgesteld in de vergadering van november en is al hard aan de slag met de vergaderingen van 2019. Samen met Nadeem wil ze de Gebruikersraad helpen hun eigen rol te vinden en die krachtig op te pakken.


Onderzoek toepassing van NORA Principes breder uitgezet

10 januari 2019 - In opdracht van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur gebruikersraad zijn Martin van den Berg (DNB) en Robert van Wessel (ICTU) gestart met een onderzoek naar de toepassing van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes.

Doel

Het doel van dit onderzoek is om de praktische bruikbaarheid van de basis- en afgeleide-principes te vergroten en om ‘good practises’ over de toepassing van deze principes te achterhalen. Zodoende kunnen we verbeteringen doorvoeren op die gebieden.

In de afgelopen twee jaar zijn al specifiek een drietal principes onder handen genomen (AP16, AP17 en AP19) en zijn de Informatiebeveiligingsprincipes geactualiseerd (AP40, AP41, AP42, AP43, AP44). Nu kijken we ook naar compleetheid en andere kwaliteitsaspecten van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes op verzoek van een aantal NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur gebruikers.

Werkwijze

We maken graag gebruik van kennis uit de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur community. Daartoe hebben we in december zo’n 50-tal actieve NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur gebruikers benaderd met een online vragenlijst waar ze hun ideeën en verbetersuggesties in kwijt konden. Nu wordt deze vragenlijst ook opengezet voor de gehele NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur community en andere geïnteresseerden in de digitale architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. van de Nederlandse overheid. Er komen vragen aan de orde als:

 • Op wat voor manier maak je momenteel gebruik van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes?
 • Hoe ervaar je de bruikbaarheid van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes binnen je organisatie en wat zou je eraan willen verbeteren?
 • Welke belangrijke onderwerpen ontbreken momenteel in de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes?

Meedoen aan het onderzoek

Je kunt meedoen aan het onderzoek via deze link: https://ictu-onderzoek.datacoll.nl/plbxuutgyg?l=nl. Je mag de link en de oproep mee te doen ook verder verspreiden via mail of social media. De doelgroep is iedereen die zich bezig houdt met architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. in of voor de publieke sector.

Natuurlijk is er een privacyverklaring die aangeeft wat we wel en niet met de ingevulde informatie doen.

Heb je nog vragen, stuur dan even een berichtje naar robert.van.wessel@ictu.nl.


Onderzoek toepassing van NORA Principes

12 december 2018 - In opdracht van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur gebruikersraad zijn Martin van den Berg (DNB) en Robert van Wessel (ICTU) gestart met een onderzoek naar de toepassing van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes.

Doel

Het doel van dit onderzoek is om de praktische bruikbaarheid van de basis- en afgeleide-principes te vergroten en om ‘good practises’ over de toepassing van deze principes te achterhalen. Zodoende kunnen we verbeteringen doorvoeren op die gebieden.

In de afgelopen twee jaar zijn al specifiek een drietal principes onder handen genomen (AP16, AP17 en AP19) en zijn de Informatiebeveiligingsprincipes geactualiseerd (AP40, AP41, AP42, AP43, AP44). Nu kijken we ook naar compleetheid en andere kwaliteitsaspecten van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes op verzoek van een aantal NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur gebruikers.

Werkwijze

We maken graag gebruik van kennis uit de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur community. Vandaar dat we een zo’n 50-tal actieve NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur gebruikers hebben benaderd (aanspreekpunten van de architecturen uit de NORA Familie en geïnteresseerden in onze nieuwsbrief) met een online vragenlijst waar ze hun ideeën en verbetersuggesties in kwijt kunnen. Hierin komen vragen aan de orde als:

 • Op wat voor manier maakt je momenteel gebruik van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes?
 • Hoe ervaart je de bruikbaarheid van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes binnen je organisatie en wat zou je eraan willen verbeteren?
 • Welke belangrijke onderwerpen ontbreken momenteel in de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes?

De vragenlijst staat open tot het einde van het jaar en in een later stadium wordt de vragenlijst ook opengezet voor de gehele NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur community en andere geïnteresseerden. Voor vragen graag even een bericht naar robert.van.wessel@ictu.nl.


De lanceringsbijeenkomst voor de DERA 2.0 was een groot succes

15 november 2018 - Op 12 november waren we als NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur getuige van de lancering van de DERA (Digitale Erfgoed Referentie Architectuur) 2.0 als nieuwste dochter van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur. Ruim zestig betrokkenen uit het Netwerk Digitaal Erfgoed maakten kennis met de meer uitgebreide DERA en gingen gelijk in discussie over de vraag hoe nu verder te gaan om zoveel mogelijk meerwaarde te halen uit de referentiearchitectuur. De 2.0 versie is namelijk nadrukkelijk niet 'af,' maar de eerste stap naar steeds concretere afspraken. Volgend jaar al hoopt de werkgroep een 3.0 versie te realiseren, met een hoop input vanuit de praktijk. De lancering is dan ook een echte vuurdoop: waar loop je in de praktijk tegen aan als je er mee aan de slag gaat? Het hele verslag vind je bij de trotse vader, het Netwerk Digitaal Erfgoed].

De mooiste quotes van de middag:

"We moeten natuurlijk nog zien wat het wordt met de DERA, maar het is in ieder geval geen lelijk kind."
"Misschien groeit ze wel uit tot een prinses."
"We spreken nog niet helemaal de zelfde taal, tussen de wolligheid van het beleid en de modder waarin we als leveranciers staan is nog een leegte te overbruggen."
"Leveranciers kunnen ook hun eigen afspraken inbrengen in de DERA, we nodigen ze juist uit om mee te praten."

Geboortekaartje en doop van de DERA op de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Gebruikersdag van 29 november

Als NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur zijn we trots de DERA op 29 november te mogen introduceren als onze nieuwe dochter. Niet als prinsesje, maar als een echte astronaut die de eerste lancering al achter de rug heeft...

Wil je een geboortekaartje ontvangen? Kom dan naar de NORA Gebruikersdag op 29 november. Kun je echt niet? De digitale versie van het kaartje verspreiden we na afloop.


7 November 2018 Congres Linked Data is FAIR voor Iedereen

18 oktober 2018 - Op 7 november organiseert het Platform Linked Data Nederland een bijeenkomst met het thema "Linked Data is FAIR voor iedereen".

Het programma is grotendeels bekend: Albert Mons (GoFair) zal gaan uitleggen hoe de FAIR data principes zich steeds wijder verspreiden, en dat er een directe relatie is met Linked Data. Daarnaast neemt Ilaria Tiddi (VU) de aanwezigen mee in hoe je intelligente systemen kunt maken, ongetwijfeld met Artifical Intelligence en Linked Data. En er zal worden stilgestaan bij de vele toepassingen van Linked Data in de praktijk.

Aanmelden kan tot 1 november via de website van het Platform Linked Data Nederland.


Review Identity & Access Management verlengd tot en met 28 september 2018

3 september 2018 - Vanwege de vele reacties en de verwerking daarvan is besloten om de Openbare Review voor het onderwerp Identity & Access Management te verlengen tot en met 28 september. Op dit moment hebben we van 35 verschillende organisaties reacties ontvangen.Nog geen feedback gegeven op het door de expertgroep ontwikkelde kader? Reageer dan uiterlijk 28 september 2018.


Openbare Review

NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur houdt een openbare review van de eerste vier onderdelen van het thema Identity & Access Management. Een maand lang kan iedereen die dat wil de nieuwe pagina's verkennen, nadenken over de meerwaarde voor hem of haar en die conclusies delen met de expertgroep die ze heeft opgesteld.

Aanleiding review

Meer dan vijfentwintig professionals uit de diverse overheden hebben hun kennis bij elkaar gelegd om te komen tot een gezamenlijk kader IAMIdentity and Access Management (IAM) is vrij vertaald het beheer om er voor te zorgen dat de juiste "identiteiten" (denk daarbij vooral aan personen of computers), voor de juiste redenen en op het juiste moment toegang krijgen tot de juiste faciliteiten.: een gedeelde taal waarin we problemen, oplossingen en processen op het gebied van Identificatie, Authenticatie en Toegang kunnen bespreken. Daarnaast hebben ze de huidige situatie in kaart gebracht als het gaat om Identiteitenbeheer, Authenticatie en de impact van de EU-verordening eIDAS voor Nederland.

Nu wordt het tijd om te toetsen of de verzamelde kennis inderdaad meerwaarde heeft: is het begrijpelijk, toepasbaar en afdoende om in de praktijk aan het werk te kunnen?

Doelgroep review

Goed regelen wie er toegang hebben tot digitale diensten is noodzakelijk: in elk project, in elke organisatie, en in elke sector. We hopen daarom op een diverse groep reviewers. Niet alleen de experts van binnen en buiten de overheden, maar juist ook de mensen die zich geen expert voelen en behoefte hebben aan wat houvast.

Meedoen aan de review

Doe mee door:

 • de reviewvragen te beantwoorden in een mail naar nora@ictu.nl of
 • op elke pagina waar je een opmerking over wilt maken rechtsboven te klikken op de link
  stuur review-opmerkingen

Het is voor de verwerking het handigste als alle opmerkingen per pagina gegroepeerd binnenkomen in een aparte mail, die deze link ook automatisch naar de juiste personen stuurt.
Stuur je toch liever maar één mail, geef dan duidelijk aan over welke pagina welke opmerking gaat.

Scope review

De volgende pagina's (en hun subpagina's) zijn onderdeel van de review:

Identity & Access Management (kader)
Authenticatie in de praktijk
Identiteitenbeheer
Impact eIDAS voor Nederland

Meer informatie review

Op de pagina Review IAM staat alle informatie over de review:

 • vier reviewvragen bij het Kader IAMIdentity and Access Management (IAM) is vrij vertaald het beheer om er voor te zorgen dat de juiste "identiteiten" (denk daarbij vooral aan personen of computers), voor de juiste redenen en op het juiste moment toegang krijgen tot de juiste faciliteiten.
 • twee reviewvragen bij de overige pagina's
 • de aanloop naar de review
 • het reviewproces


Onder de titel Mastering Alliances is er een Engelstalige vertaling uitgebracht van Ketens de Baas

23 augustus 2018 - : → English version of this article

Vanwege de internationale belangstelling voor de publicatie 'Ketens de Baas' over Ketensturing en samenwerking in ketens is er een Engelstalige vertaling gemaakt met als titel Mastering Alliances. Wie een papieren exemplaar wil kan contact opnemen met de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur contactpersoon Ketensturing, Erik Ruiterman (erikruiterman@uwv.nl)

Download Mastering Alliances (PDF, 7,6 MB).
ePub version

Dit is een professionele vertaling van de tweede druk van Ketens de Baas (zomer 2018).


'Mastering Alliances' published, a whitepaper on cross-organizational collaboration

23 augustus 2018 - The new publication 'Mastering Alliances' seeks to provide alliance management tools to managers and other professionals involved in the development and operation of cross-organizational collaboration.

This white paper is a translation of the Dutch publication 'Ketens de Baas' and was based on the 10+ years of experience the authors have in the Dutch alliance for data and tax on wages. The alliance won the ASAP Individual Alliance Excellence Award in 2017 and has been called 'the financial and data aorta of the Netherlands' because it is responsible for 60% of all revenues for the Dutch Internal Revenue Service.

Schematic of the eight pillars of alliance management, two each in four dimensions: Cultural dimension: 1 Mindset focused on alliance collaboration, 2 Objective bound playing field. Relational dimension: 3 Trust between alliance partners, 4 Dialogue between alliance partners. Procedural dimension: 5 an overarching organizational alliance structure, 6 Transparancy about results. Content dimension: 7 Knowledge about the alliance, 8 An inspiring alliance objective.
Eight pillars of alliance management as listed in Mastering alliances

Downloads and hard-copy available now

The publication is now available free of charge for all interested parties:

Download Mastering Alliances (PDF, 7,6 MB).
Download ePUB version Mastering Alliances

A hard-copy version is also available, a postal or shipping fee may be charged if applicable.

Request your copy in print (mail to Erik Ruiterman, NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur contact Alliance Management)

Eight pillars of alliance management

The focus of the publication is not the technical challenges of cross-organizational information exchange, but rather the entire set of basic requirements to manage alliances across the board: the 'pillars' of alliance management. The publication lists eight such pillars, two each among four dimensions:

 1. Mindset focused on alliance collaboration (Cultural dimension),
 2. Objective bound playing field (Cultural dimension),
 3. Trust between alliance partners (Relational dimension),
 4. Dialogue between alliance partners (Relational dimension),
 5. an overarching organizational alliance structure (Procedural dimension),
 6. Transparancy about results (Procedural dimension),
 7. Knowledge about the alliance (Content dimension),
 8. An inspiring alliance objective (Content dimension).

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten