Expertgroep IAM mei 2024

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Expertgroep IAM op woensdag 22 mei 2024, 15:00-16:30 uur, locatie: Digitaal (Teams).
Doel: Het delen van kennis over de aanpak en de inhoud voor het opstellen van definities van begrippen die gebruikt worden voor Digitale Identificatie en Authenticatie, zodat eventueel andere thema's een vergelijkbare aanpak kunnen voeren en kennis over het onderwerp kunnen opdoen.
Doelgroep: Architecten en collega’s uit de publieke sector die zijn geïnteresseerd in het thema Identity & Access Management .Agenda

Verslag[bewerken]

  1. Opening
  2. IAM begrippen: Update. Zie ook: Bespreekvoorstel verbetering IAM-begrippen (PDF, 158 kB)
  • Het bespreekvoorstel is gepresenteerd en toegelicht. De 4 in het voorstel genoemde uitgangspunten zijn getoetst op draagvlak binnen de groep:
  1. Instemming met het "promoten" van begrippen van de IAM begrippenlijst naar de NORA brede begrippenlijst inclusief ontdubbeling; daar waar het kan. Dit geeft meer helderheid naar gebruikers van de NORA.
  2. Instemming met de samenwerking met de expertgroep Begrippenkader en het volgen van de bijbehorende spelregels. Eigenaarschap blijft binnen de expertgroep IAM. De IAM begrippen kunnen als " collectie" als 1 geheel binnen de IAM pagina's worden ontsloten.
  3. We willen vasthouden aan een volledig object model. Begrippen die niet op de NORA begrippenlijst komen zullen een plek krijgen op de IAM eigen begrippenlijst.
  4. De begrippen vanuit de GDI architectuur zijn een goed uitgangspunt; de review gaat binnenkort plaats vinden. Er is een goede samenwerking en Harro vormt de linking-pin met de werkgroep die de GDI architectuur toegang uitschrijft. Er komt ruimte om bij de begrippen op de NORA begrippenlijst ook context afhankelijke informatie op te nemen.
  1. Johan houdt een geanimeerd verhaal over een aantal capabilities en onderwerpen die spelen binnen DUO.
  2. Rondje langs de velden / WVTTK
  • KeesJan Kolb gaat presentatie houden op Heliview. Kandidaat voor IAM expertgroep september.