NORA Familie

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
Afbeelding Publieke review Kernwaarden van Dienstverlening en bijbehorende Kwaliteitsdoelen en Architectuurprincipes met tekst GESLOTEN

Review voorgestelde grote wijziging NORA Principes gesloten[bewerken]

De publieke review over Kernwaarden van Dienstverlening, Kwaliteitsdoelen en Architectuurprincipes is inmiddels gesloten. De Werkgroep NORA Architectuur Principes is begonnen met de analyse van de reacties en zal z.s.m. komen met een plan van aanpak voor de verwerking er van. Alle mensen die gereageerd hebben krijgen een seintje als dat plan er is. Niet gereageerd, wel interesse? Zie de pagina Op de hoogte blijven.

logo NORA Familie, alle namen van de NORA familieleden gerangschikt om de tekst NORA Familie

NORA dochters en NORA familie[bewerken]

Traditioneel staat de term 'NORA dochters' voor referentiearchitecturen en enterprisearchitecturen die binnen de publieke sector zijn opgesteld en die qua inhoud aansluiten bij de NORA. NORA is dan de meest abstracte, algemene laag, waarbij de dochters een meer specifieke toepassingslaag vormen voor een bepaalde context. De NORA zelf kun je weer zien als een dochter van de Europese referentiearchitectuur EIRA.

De term 'dochter' betekent niet altijd dat de NORA er eerst was en de dochters op basis van de NORA zijn opgebouwd. Verschillende dochters bestonden al of zijn tegelijk met de NORA ontstaan. De term is ook niet hiërarchisch: de dochters hebben en houden hun eigen autonomie, inhoudelijk en organisatorisch. We houden vast aan de term 'dochter' omdat het een familieband oproept, niet alleen tussen NORA en dochters, maar ook tussen dochters onderling.

Een familie is het niet altijd eens, maar deelt wel dezelfde kernwaarden. Familie houdt elkaar op de hoogte van relevante ontwikkelingen in de buitenwereld en hun eigen leven. Familie neemt handige oplossingen van elkaar over, leent meubilair uit en staat elkaar bij met raad en daad. De NORA-familie is een moderne familie: Samengesteld, democratisch en met een breed spectrum aan afkomsten en voorkeuren. Een NORA-dochter is kortom elke architectuur die deel uit wil maken van de NORA-familie. Als moeder wil de NORA een plek bieden waar dochters elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en resources delen. Ze brieft nieuwtjes door, belt op als ze zich zorgen maakt en bemiddelt in conflicten.

Meerwaarde samenspel dochters en NORA[bewerken]

Zoals veel moeders leert NORA minstens evenveel van haar kinderen als andersom. De concrete toepassingservaring die de dochters opdoen helpt de abstracte principes van NORA verder aan te scherpen. Onderwerpen waar de ene dochter tegenop loopt raken vaak ook andere delen van de publieke sector en door kennis uit te wisselen leren we sneller. Niet alle principes, standaarden, bouwstenen en begrippen van NORA zijn voor elke dochter relevant. Maar daar waar dat wel zo is zou er weinig ruimte moeten zitten tussen de definitie van verschillende dochters. Dat voorkomt communicatieproblemen en maakt dat we niet allemaal zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarom maken we gebruik van de processen Overerving en Harmonisatie.


NORA en dochters
Dochters en werkingsgebieden
Formele Visie op dochters
NORA als dochter van EIRA

Direct naar dochter:

Puzzelstuk.png
Kiezen & Toepassen

Kiezen en toepassen van de juiste dochter

Welke dochter is voor mij van toepassing?
Types architecturen in NORA-familie

Hier willen we ervaringen gaan delen over het vinden, kiezen en toepassen van dochterarchitecturen.

→ (help ons mee: mail over uw ervaring)

Ervaringen met het opzetten van een dochter

Artikel Succesfactoren referentiearchitectuur
Gereedschap.png
Voor en door dochters
Nieuwe dochter aanmelden
Meer informatie over overerven en harmonisatie
Verslag workshop over overerven 5 december 2016
NORA Gebruikersraad
Publieksversie resultaten enquete NORA Familie februari 2016 (PDF, 1,1 MB)

Contactpersoon is Marieke Vos (NORA Beheer),

nora@ictu.nl
Contact.png