IenW Enterprise Architectuur (IWEA)
- Onderdeel van
- Lijsten & Verwijzingen
- Contact
- Paul Leunissen paul.leunissen@minienw.nl
- Status
- Actueel
- De IenW Enterprise Architectuur (IWEA) 2.0 is op 29 januari 2024 vastgesteld door de Bestuursraad van IenW en dient als kaderstellend document voor alle IenW organisatieonderdelen, met uitzondering van de ZBO’s.
- Versie
- 2.0
- Publicatiedatum
- 2024-01-29
- Beheerder
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Uitleg architecturen
- Zie NORA Familie
Beschrijving
De IenW Enterprise Architectuur (IWEA) is een actief stuurinstrument dat richting geeft aan het ontwerp en de realisatie van de informatievoorziening van IenW. IWEA biedt daartoe een set van architectuurprincipes – spelregels – waarmee we op IenW niveau een bruikbaar en praktisch toepasbaar middel in handen hebben voor deze (door)ontwikkeling. Met de kernwaarden betrouwbaar, veilig, toekomstgericht c.q. wendbaar, doeltreffend, doelmatig en compliant als fundament.
De eerste versie van de IenW Enterprise Architectuur zag in 2016 het levenslicht. Het toenmalige ‘hoofddocument’ met daarin de richtinggevende principes is in de jaren erna uitgebreid met een aantal katernen en doelarchitecturen, waarmee het zgn. IWEA-dossier is ontstaan.
In samenwerking met de Architectuurboard IenW, waarin alle IenW onderdelen zijn vertegenwoordigd, is gewerkt aan de update van het hoofddocument en dat heeft geresulteerd in een 2.0 versie van IWEA. Zo is in deze vernieuwde versie onder meer de verbinding gelegd met de thema's uit het IenW Kompas , de I-visie en de I-strategie van IenW. En heeft het document een andere ‘tone of voice’ gekregen, om daarmee beter aan te sluiten bij de brede doelgroep van IenW en met name de betrokkenen buiten het IV-domein.
IWEA-dossier
Om te voorkomen dat de IenW Enterprise Architectuur wordt beschreven in één lijvig en daarmee onoverzichtelijk, moeilijk hanteer- en verteerbaar document, is er gekozen voor het creëren van een IWEA-dossier. Het IWEA-dossier is een verzameling documenten met een onderlinge samenhang.
In IWEA-katernen zijn architectuurbegrippen en -concepten nader uitgewerkt en toegelicht. In domeinarchitecturen worden specifieke domeinen, onderwerpen, ecosystemen of ketens binnen de organisatie beschreven die – vaak vanwege de omvang en complexiteit – een nadere detaillering behoeven. Een domeinarchitectuur beschrijft op hoofdlijnen de processen, activiteiten en informatie die een rol spelen in het betreffende domein en bevat, indien nodig, ook aanvullende domein specifieke kaders en principes.
In de categorie Overig zijn ondersteunende documenten opgenomen, zoals vaak handreikingen. Deze hebben dus geen verplichtend karakter. Het document Handreiking Aansluitvoorwaarden bijvoorbeeld bevat een set met niet-functionele eisen5 die kunnen worden toegepast bij de selectie, ontwikkeling, vernieuwing en in beheer name van informatiesystemen. Het document als geheel heeft geen verplichtend karakter, de set kan worden gezien als best practices op dit vlak, met efficiënt hergebruik als primair doel.
Documentatie
Toegankelijk na inloggen op het Rijksportaal:
Contact
Paul Leunissen paul.leunissen@minienw.nl
Afbakening en raakvlakken
Werkingsgebied: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en haar onderdelen, met uitzondering van de ZBO's
Gerelateerd aan: