Overleg:Duurzaam (Doel)

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

M.M.Vos (overleg) 16 nov 2021 15:57 (CET) De voorbeelden zijn niet wat ik zou verwachten: waar is de keuze om digitaal te doen ipv mensen te laten reizen, of de afweging welke vorm va digitalisering meer data rondpompt en dus energie gebruikt? -> eens: toegevoegd!

Huidige beschrijving

Overheidsdienstverlening wordt zodanig tot stand gebracht dat de belasting op het milieu en leefomgeving zo veel mogelijk wordt beperkt. Bijvoorbeeld: Datagedreven werken biedt kansen om dienstverlening duurzamer tot stand te laten komen. Zo maken de inzichten die datagedreven werken biedt het bijvoorbeeld mogelijk logistieke stromen veel efficiënter in te richten (o.a. door gebruik te maken van real-time informatiebronnen). Door bijvoorbeeld het energiegebruik van gebouwen en emissies van verkeer te meten en te koppelen aan openbare databronnen wordt overzicht gecreëerd en kan een beter inzicht worden gekregen in welke wijken er relatief veel energie wordt gebruikt en uitstoot van verbrandingsgassen plaats vindt. Dit moet leiden tot lagere emissies, minder verbruik van grondstoffen en energie en een lagere impact op de leefomgeving.

Mijn voorstel

Overheidsdienstverlening legt zo min mogelijk belasting op het milieu en de leefomgeving. Digitale innovatie en gebruik van data kan helpen om dienstverlening duurzamer te maken.

Inzichten uit datagedreven werken maken het bijvoorbeeld mogelijk om logistieke stromen efficiënter in te richten, op basis van real-time informatiebronnen. En door metingen van bijvoorbeeld energieverbruik te koppelen aan openbare databronnen krijgen overheden een beter overzicht waar beleidsinterventies het meest effectief zullen zijn, zoals wijken en industrieën waar relatief veel energie wordt verbruikt. Dit moet leiden tot lagere emissies, minder verbruik van grondstoffen en energie en een lagere impact op de leefomgeving.

Robert

Overheidsdienstverlening legt zo min mogelijk belasting op het milieu en onze leefomgeving. Digitale innovatie en data gedreven werken kan helpen om dienstverlening duurzamer tot stand te laten komen.

Inzichten uit data gedreven werken maken het bijvoorbeeld mogelijk om logistieke stromen efficiënter in te richten, op basis van real-time informatiebronnen. Gebruik van digitale vergadertechnieken zorgt voor verminderde reisbewegingen en met https://www.noraonline.nl/wiki/Linked_Data kan het rondpompen van data worden voorkomen.

Door metingen van bijvoorbeeld energieverbruik te koppelen aan openbare databronnen krijgen overheden een beter overzicht waar beleidsinterventies het meest effectief zullen zijn, zoals wijken en industrieën waar relatief veel energie wordt verbruikt. Dit moet leiden tot lagere emissies, minder verbruik van grondstoffen en energie en een lagere impact op de leefomgeving.