RPKI (Resource Public Key Infrastructure): verschil tussen versies

Uit NORA Online
RPKI (Resource Public Key Infrastructure)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (organisatie bij geplaatst)
(doorverwijspagina van gemaakt (standaard was dubbel opgevoerd, naamgeving conform FS aangehouden))
Label: Nieuwe doorverwijzing
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{#Element:
#DOORVERWIJZING [[RPKI]]
|Elementtype=Standaard
|ID=RPKI
|Lijst status=In behandeling
|Beschrijving=Resource Public Key Infrastructure (RPKI) is een standaard met als doel om zogenaamde route hijacks te voorkomen. Bij een route hijack wordt internetverkeer omgeleid naar de systemen van een niet geautoriseerd netwerk. Een hijack kan het gevolg zijn van een simpele typefout van een netwerkbeheerder die daarmee onbedoeld internetverkeer omleidt, of het gevolg zijn van een doelgerichte aanval op de infrastructuur van het internet om bijvoorbeeld websites onbereikbaar te maken of om gegevens van internetgebruikers afhandig te maken.
|Werkingsgebied=  Overheden (Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen) en instellingen uit de publieke sector.
|Externe verwijzing=https://www.forumstandaardisatie.nl/standaard/rpki
|Documentatie=
Met RPKI kan de rechtmatige houder van een blok IP-adressen een autoritatieve, digitaal getekende verklaring publiceren met betrekking tot de intenties van de routering vanaf haar netwerk. Deze verklaringen kunnen andere netwerkbeheerders cryptografisch valideren en vervolgens gebruiken om filters in te stellen die onrechtmatige routering negeren. Het netwerk valt terug op het 'oude' onbeveiligde routering als RPKI wegvalt.
|Laag binnen vijflaagsmodel=0
|Nut=Resource Public Key Infrastructure (RPKI) is een standaard met als doel om zogenaamde route hijacks te voorkomen. Bij een route hijack wordt internetverkeer omgeleid naar de systemen van een niet geautoriseerd netwerk. Een hijack kan het gevolg zijn van een simpele typefout van een netwerkbeheerder die daarmee onbedoeld internetverkeer omleidt, of het gevolg zijn van een doelgerichte aanval op de infrastructuur van het internet om bijvoorbeeld websites onbereikbaar te maken of om gegevens van internetgebruikers afhandig te maken.
Organisatie=IETF
}}

Huidige versie van 28 jul 2021 om 16:14

Doorverwijzing naar: