Wat is Digitale duurzaamheid?

Uit NORA Online
Versie door A3Spruit (overleg | bijdragen) op 26 jan 2015 om 10:19 (x)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Digitale duurzaamheid verwijst naar de doelstelling om te bewaren digitale overheidsinformatie duurzaam toegankelijk en daarmee bruikbaar te houden. In principe gaat het daarbij om alle kort- of langdurig te bewaren informatie.

Wat is overheidsinformatie?[bewerken]

Onder overheidsinformatie verstaan alle informatie die verbonden is met de werkprocessen van overheidsorganisaties. Dat betekent dat 'Digitale duurzaamheid' betrekking heeft op alle werkprocesgebonden informatie van de overheid, en dat het bewaren, ontsluiten en toegankelijk houden van alle overheidsinformatie moet voldoen aan de met Digitale duurzaamheid verbonden eisen.

Hoe is het aandachtsgebied dat wordt aangeduid met de term 'Digitale duurzaamheid' begrensd?[bewerken]

Zoals al gezegd gelden de eisen met betrekking tot Digitale duurzaamheid voor alle overheidsinformatie, dus voor zowel de kort- als langdurig te bewaren informatie. Wel is de problematiek die verbonden is met het duurzaam toegankelijk houden van digitale informatie extra nadrukkelijk aanwezig bij informatie die de overheid in het kader van de Archiefwet langdurig moet bewaren. Dit omdat computerapparatuur en -programmatuur in de loop van de tijd veranderen. Informatie wordt daardoor makkelijk onleesbaar.

Digitale duurzaamheid verwijst niet naar alle aspecten van overheidsinformatie. Zo gaat Digitale duurzaamheid bijvoorbeeld niet over het actueel houden van informatie en het in werkprocessen be- en verwerken van informatie. Digitale duurzaamheid gaat wel over het bewaren en toegankelijk houden van de informatie die in die werkprocessen is ontstaat. Behalve archivering vallen daar ook andere vormen van bewaren onder, zoals dossiervorming waarbij een dossier ook niet of nog niet gearchiveerde informatie kan bevatten. Vandaar dat het aandachtsgebied ook benoemd kan worden met de term ‘niet-inhoudelijk informatiebeheer’. Dat aandachtsgebied heeft dan betrekking op:

  • het ontvangen of afvangen van informatie uit het werkproces;
  • het duurzaam toegankelijk bewaren van die informatie;
  • het ontsluiten van die informatie.

Het bewaren en ontsluiten van informatie is hierbij gericht op:

  • (her-)gebruik in werkprocessen (zowel gearchiveerde als niet of nog niet gearchiveerde informatie);
  • het reconstrueren van het handelen van een overheidsorganisatie ten behoeve van onder andere bewijsvoering en verantwoording (gearchiveerde informatie);
  • raadpleging om cultuurhistorische redenen (gearchiveerde informatie).

Aspecten van Digitale duurzaamheid of Duurzame toegankelijkheid[bewerken]

We gaan uit van tien aspecten zoals ook benoemd in de conceptversie van een nieuw landelijk 'Normenkader duurzaam toegankelijke overheidsinformatie' (bij het Nationaal Archief ondergebracht project):

  1. het bij informatie passende beheerregime;
  2. de context van informatie;
  3. ordening van informatie;
  4. de vindbaarheid van informatie;
  5. de beschikbaarheid van informatie;
  6. de leesbaarheid van informatie;
  7. de authenticiteit van informatie;
  8. de (mate van) openbaarheid van informatie;
  9. de bewaartermijn van informatie;
  10. het eigendom van informatie en de bijbehorende verantwoordelijkheden.

Merk op dat een aspect als 'actualiteit' hier - terecht - ontbreekt.