Gemeenschappelijke Informatiemodel voor Voorzieningen

Uit NORA Online
Versie door HenkNijstad (overleg | bijdragen) op 21 okt 2022 om 11:43 (BOM toegevoegd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.

Deze pagina is bedoeld om te experimenteren hoe we het Gemeenschappelijke Informatiemodel voor Applicaties kunnen en willen publiceren op noraonline.nl. Het blijft een sandbox tot inhoudelijk eigenaar en NORA Beheer vinden dat het af is, dan kan het een reguliere pagina worden (eventueel onder het thema Gegevensmanagement of juist iets onder Laag 4: Applicatielaag als dat relevanter blijkt.

Inhoudelijk eigenaar van de pagina is voorlopig Henk Nijstad, hij kan de link doorsturen naar anderen die ook mee willen werken / kijken.

Lees Help/Bewerken voor een eerste introductie in hoe informatie toe te voegen aan deze pagina (en voel je vrij de tekst hierboven te verwijderen). Bij praktische vragen of behoefte aan meer gebruikersondersteuning kun je contact opnemen met NORA Beheer.

GEMEENSCHAPPELIJK INFORMATIEMODEL VOOR VOORZIENINGEN EN APPLICATIES

De Alliantie

Doel is het realiseren van een gemeenschappelijk informatiemodel als kern van het beoogde afsprakenstelsel dat alle relevante informatiekundige aspecten omvat met betrekking tot de voorzieningen die in gebruik zijn bij de organisaties in de 5 sectoren. De inhoud van het informatiemodel wordt gestuurd door de use cases vanuit de 5 sectoren die zijn verzameld tijdens het onderzoek: deze bepalen immers welke informatie (gegevens) nodig is. Met ‘gemeenschappelijk’ wordt bedoeld dat ernaar wordt gestreefd om zoveel mogelijk dezelfde begrippen en relaties te gebruiken over de 5 sectoren (met de intentie voor alle sectoren), waarbij er ook ruimte is voor onderdelen die specifiek zijn per sector. De modellering van organisaties verschilt namelijk per sector (een onderwijsinstelling verschilt op punten van een gemeente of een waterschap). ​

Het is belangrijk dat het informatiemodel een gezamenlijke governance kent met betrekking tot beheer (uitbreidingen, wijzigingen, etc.).


Begrippenmodel - (BOM) als onderdeel van het Gemeenschappelijk Informatiemodel voor voorzieningen en applicaties