Sandbox:voorpagina: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(met teksten oude hoofdpagina)
(Sandbox versie)
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Agenda}}__NOTOC__
{{sandbox}}
<div style="border:none; padding:5px 0 7px 0; margin-right:0px; vertical-align:top; height:150px"  class="hoofdpagina" id="nieuws">
Laatste nieuws:
{{Nieuwsblok}}
</div><div class="hoofdpagina">
==Kennisplatform en community NORA==
Het levensbloed van de NORA zijn de mensen die er mee bezig zijn, hun kennis delen en samen nieuwe ervaring opdoen. Architecten en beleidsmedewerkers in de eOverheid, maar ook bestuurders en lijnmedewerkers die digitale dienstverlening en samenwerking binnen de overheid mee- en mogelijk maken. Dit kennisplatform is er om die kennis te verzamelen en te delen. Elkaar op het spoor te zetten van wat we al hebben en waar je slim hergebruik van kan maken, welke ontwikkelingen spelen en bij wie je meer info daar over kunt verkrijgen.
 
Hier kom je dus niet alleen halen, maar ook brengen. Via [mailto:nora@ictu.nl nora@ictu.nl], nieuwe concepten in de wiki en door je in te schrijven voor activiteiten binnen thema’s.
===NORA is er voor informatievraagstukken èn bestuursvraagstukken===
De site [https://www.digitaleoverheid.nl/onderwerpen/nora digitaleoverheid.nl/nora] is opgezet als tweede ingang tot de kennis van de NORA. Dezelfde kennis wordt op een andere manier verwoord, met een ander doel voor ogen. Digitaleoverheid.nl richt zich meer op bestuursvraagstukken, NORA online richt zich meer op informatievraagstukken. Twee kanten die in de praktijk hand in hand moeten gaan om succesvolle digitale dienstverlening te realiseren. Voor basiskennis over de NORA kun je dan ook op beide websites terecht.
<br clear="all" />
==Bindende afspraken, Lijsten met verwijzingen en Thema's==
[[Image:Kennismodel.png|thumb|300px|right|link=Kennismodel NORA|Kennismodel|alt="Versimpelde kaart van belangrijkste elementen in NORA in ArchiMate stijl. Beleidskader, Basisprincipe, Afgeleid Principe, Standaard, Bouwsteen, Thema en Begrip. Relaties zijn op de pagina Kennismodel NORA uitgelegd."]]De kern van de NORA bestaat uit bindende afspraken die gemaakt zijn om digitale dienstverlening van de overheid mogelijk te maken en te verbeteren. De [[Basisprincipes]] zijn voor iedereen te begrijpen en vormen de kerndoelen die je in elk project voor ogen zou moeten houden. Zo willen we bijvoorbeeld allemaal een overheid die [[betrouwbaar]] is. De [[Afgeleide principes|Afgeleide Principes]] werken de Basisprincipes verder uit en werken als een checklist voor architecten en projectleiders: wat betekent het volgen van de Basisprincipes voor mijn project? Betrouwbare dienstverlening heeft bijvoorbeeld te maken met [[Beschikbaarheid]] en [[Integriteit]], maar ook met [[Sturing kwaliteit op het hoogste niveau|Sturing op kwaliteit]] en [[Verantwoording besturing kwaliteit|verantwoording van die sturing]].
 
Om te helpen bij het toepassen van de bindende afspraken in de praktijk zijn in NORA ook lijsten opgenomen van generieke [[voorzieningen]], [[standaarden]], [[NORA Familie|architecturen]], [[gegevenswoordenboeken]] et cetera. Zo kun je gebruik maken van wat er al is en weten we elkaar te vinden.
 
De [[Thema's]] zijn actuele inhoudelijke onderwerpen, waarover we actief kennis verzamelen en delen. Vaak begint dat met het delen van vragen en het uitwisselen van ervaringen, nog voor we de oplossingen helder voor ons zien. Door de kennis en behoeften uit de verschillende domeinen bij elkaar te leggen scheppen we overzicht en inzicht, die zich uiteindelijk kan vertalen in tips, best practices, afspraken, tools en/of normen.
</div>
<br clear="all" />
{{Afspraken}}{{Lijsten}}{{Themalijst}}{{Contact}}<br clear="all" />
{{Familie}}{{Begrippenuitleg}}

Versie van 5 aug 2019 10:25

NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.