Actueel

Uit NORA Online
(Doorverwezen vanaf Actueel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina staan alle recente updates over NORA en de komende bijeenkomsten. Een exacte lijst van toegevoegde of veranderde pagina's in de wiki? Kijk bij Recente wijzigingen.

Je kunt je ook abonneren op updates van NORA via RSS.

Updates[bewerken]

Voor een overzicht van alle updates bekijk de pagina alle nieuwsberichten.


Nieuwe community voor beginnend overheidsarchitecten van start[bewerken]

20 juli 2021 - Op 1 september 2021 staat de eerste (digitale) bijeenkomst gepland van een nieuwe community die ondersteund wordt vanuit NORA en GEMMA (Gemeentelijke ModelArchitectuur): een community waarin beginnend overheidsarchitecten elkaar kunnen ontmoeten.

De voorlopig saaie werktitel is Community van beginnend overheidsarchitecten, maar noch de titel noch de inhoud en vorm van de community liggen nog vast.

De eerste bijeenkomst is namelijk bedoeld om elkaar te leren kennen en gedeelde behoeften en doelen te identificeren. Op basis daarvan bepalen de deelnemers, ondersteund door ervaren communitymanagers van NORA en GEMMA, zelf hoe de community er uit gaat zien.

Als nieuwe community, maar vooral ook in verbinding met alle meer ervaren overheidsarchitecten uit de NORA Familie. Samen werken we aan kwalitatief goede architectuur in de hele publieke sector.


Terugblik NORA Gebruikersweek 2021[bewerken]

15 juli 2021 - De terugblik op alle NORA-activiteiten tijdens de Gebruikersweek is beschikbaar, met als klap op de vuurpijl de opnames van een zinderende finale!

Het was me het NORA-gebruikers’weekje’ wel… 18 uiteenlopende sessies in 9 dagen. Chapeau aan alle enthousiaste deelnemers! Veel is (opnieuw en/of meer) leven ingeblazen: een mooi resultaat van energieke interactie. Het thema ‘SAMEN’ kwam geheel tot zijn recht tijdens deze NORA Gebruikersweek, zo bleek. Er zijn veel nieuwe verbanden gelegd, zowel op persoonlijk als NORA-familievlak.


Het Programma van de NORA Gebruikersweek is definitief - 3 sessies toegevoegd sinds de uitnodiging[bewerken]

18 mei 2021 - Het Programma voor de NORA Gebruikersweek van 25 mei tot 4 juni 2021 is definitief rond: 18 interactieve sessies propvol inhoud, discussie, ontmoetingen en inspiratie. Wie zich inschrijft via pleio.nl ontvangt op 20 mei een mail met alle inloggegevens voor alle sessies. NB: Schrijf je je op of na 20 mei in, doe dat dan wel tenminste 24 uur vóór de eerste sessie die je wilt bezoeken: wij versturen maximaal 1x per dag inloggegevens naar nieuwe deelnemers. Er zijn drie nieuwe sessies sinds het versturen van de uitnodiging: op 31 mei openen twee expertgroepen hun reguliere overleg voor een presentatie van de stand van zaken en op 4 juni sluiten we de Gebruikersweek af met een spetterende finale.

31 mei: Stand van zaken vernieuwing NORA architectuurprincipes

Weet jij al wat Kernwaarden zijn in de context van NORA? En dat de Principes van de NORA worden aangepast om daar bij aan te sluiten? Of het je nu nog niets zegt, of je vooral benieuwd bent naar de praktische uitwerking, lees de informatie op Stand van zaken vernieuwing NORA architectuurprincipes en laat je bijpraten op 31 mei van 15.00-15.30 uur.

31 mei: Presentatie nieuwe versie Raamwerk Gegevenskwaliteit

In maart eindigde de reviewperiode voor het raamwerk gegevenskwaliteit waar de Expertgroep Gegevensmanagement aan heeft gewerkt. De reacties waren niet alleen positief, maar ook zo prikkelend dat de kerngroep gelijk een nieuwe versie heeft gemaakt. Op 31 mei om 15.45 is de presentatie en daagt de expertgroep je uit om het raamwerk verder te verrijken met jouw ervaringen en voorbeelden.

4 juni finale met spelshow: hoe goed spreken architecten de taal van bestuurders, afdelingshoofden en projectleiders?

In de Finale NORA Gebruikersweek mei 2021 willen we op een ludieke manier aandacht besteden aan een terugkerende verzuchting uit NORA bijeenkomsten: hoe verkopen we onze architectuur nu effectief aan anderen, zodat organisatie en projecten ook echt onder architectuur gaan werken? Teams van architecten strijden onder het oog van een vakjury van Plaatsvervangend Directeur, Afdelingshoofd en Projectleider om de 'Praatbokaal:' Wie geeft de jury kort en helder uitleg en maakt hen duidelijk waarom en wanneer ze eigenlijk architecten nodig hebben?

Volledige programma

Op NORA Gebruikersweek 25 mei tot 4 juni 2021 vind je meer uitleg over de week en het thema Samen. Ook zijn het doel en de doelgroep van elke sessie daar aangegeven. Of klik in het onderstaande overzicht op de naam van de sessie voor een uitgebreide beschrijving.

Datum"Datum (Date)" is a type and predefined property provided by Semantic MediaWiki to represent date values.sessie
25 mei 2021 11:00:00Oefensessie Miro gebruiken
25 mei 2021 12:30:00Start NORA Gebruikersweek mei 2021
25 mei 2021 14:00:00Het Nederlandse Dienstverleningsconcept
26 mei 2021 13:00:00Verhalen vertellen bij het kampvuur (startsessie)
26 mei 2021 15:00:00Presentatie ReadID in Expertgroep IAM
27 mei 2021 12:00:00Meetup Architecten met de voeten in de klei
27 mei 2021 14:00:00Bring Your Own PSA (sessie 1)
28 mei 2021 10:00:00Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur GDI (introductie en overzicht)
28 mei 2021 11:00:00Deep-Dive in de Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur (GO)
31 mei 2021 15:00:00Stand van zaken vernieuwing NORA architectuurprincipes
31 mei 2021 15:45:00Presentatie nieuwe versie Raamwerk Gegevenskwaliteit
1 juni 2021 14:00:00Bring Your Own PSA (sessie 2)
1 juni 2021 16:00:00Het zelf-likkende ijsje en andere metaforen die je niet meer uit je hoofd krijgt
2 juni 2021 12:00:00Meetup Leerlingen en gezellen
2 juni 2021 14:00:00Erven bij leven - de NORA Familie deelt haar mooiste meubilair
3 juni 2021 12:00:00Meetup van de werkvloer tot de boardroom - hoe laat je je architectuur landen?
3 juni 2021 13:00:00Verhalen vertellen bij het kampvuur (slotsessie)
4 juni 2021 13:00:00Finale NORA Gebruikersweek mei 2021


Technische upgrade noraonline.nl op 17 mei 2021[bewerken]

4 mei 2021 - Update: de upgrade is op 17 mei voltooid.

Op 17 mei vind een technische upgrade plaats van noraonline.nl naar een nieuwere versie van het onderliggende platform. We zorgen voor een snelle overgang met zo min mogelijk verstoring. Daarvoor is het nodig dat de inhoud die dag bevroren wordt. Met deze nieuwe versie blijven we bij met de nieuwe functionaliteiten en beveiligingsupdates van de open source software. Tegelijk wordt de Digitoegankelijkheid verbeterd en wordt infrastructuur vervangen waardoor we weer aan alle verplichte open standaarden voldoen.

Inhoud bevroren op 17 mei

Vanaf 8 uur 's ochtends op 17 mei 2021 wordt noraonline op 'alleen lezen' gezet. Vanaf dat moment kunnen pagina's niet aangepast worden, zodat op de achtergrond het platform kan worden aangepast. Als de upgrade op de achtergrond klaar is wordt het platform gewisseld. Bij die wissel kan de NORA online een paar minuten onbereikbaar zijn. Als dit voltooid is komt de website weer online - we kondigen dit uiteraard aan in een nieuwsbericht hier en op Twitter (@NORArchitectuur).

Impact voor de meeste gebruikers klein

  • Inhoudelijk verandert er niets en ook de structuur van de wiki blijft hetzelfde. De meeste bezoekers zullen dan ook niets merken van de wijziging. Voor gevorderde gebruikers zijn de wijzigingen samengevat in de Release Notes voor WikiXL 3.0.
  • De striktere ICT-beveiligingsrichtlijnen van het NCSC vereisen een specifieke configuratie van TLS. Dit wordt mogelijk op het vernieuwde platform, waardoor NORA van 92% compliancy naar 100% gaat in de meting van internet.nl.
  • Toegankelijkheid van NORA online voor mensen met een beperking is verbeterd. Voor deze upgrade is een audit uitgevoerd op NORA online door een externe expert. De bevindingen die betrekking hadden op NORA's eigen uitbreidingen en content zijn doorgevoerd. Na deze upgrade zal NORA online opnieuw getest worden.


Internetconsultatie SETI en MIM[bewerken]

8 april 2021 - Sinds 8 april zijn er een aantal adviezen gepubliceerd en beschikbaar gesteld voor openbare consultatie m.b.t. verplichte en aanbevolen standaarden op de lijst van het Forum Standaardisatie. Het gaat om de SETU-standaard en het MIM (Metamodel voor informatiemodellen). Geïnteresseerden kunnen uiterlijk 6 mei reageren via internetconsultatie.nl.

SETU op Pas toe of leg uit

SETU is de Nederlandse implementatie van de internationale HR-XML standaard en is ontwikkeld door de grote uitzendorganisaties. Door toepassing van de SETU-Standaarden ontstaat uniformering van het elektronisch berichtenverkeer tussen aanbieders en afnemers (inleners) van tijdelijk personeel (flexibele arbeid). Het advies is nu om deze standaard toe te voegen aan de Pas toe of leg uit lijst en de achterliggende Stichting Elektronische Transacties Uitzendbranche het predicaat 'uitstekend beheer' toe te kennen. Dat betekent dat het Forum het versiebeheer van de stichting de komende jaren zal volgen, zonder elke nieuwe versie opnieuw te moeten beoordelen.

MIM op de lijst Aanbevolen standaarden

Het Metamodel voor Informatiemodellen wordt al een tijdje binnen de NORA Familie aanbevolen als nuttige tool of 'gezamenlijke taal' om informatiemodellen in te beschrijven. Nu is ook het advies aan het Forum Standaardisatie om het MIM aan te bevelen voor gebruik in de hele publieke sector. Het doel is om informatiemodellen en de daarop gebaseerde standaarden voor gegevensuitwisseling meer compatibel te maken. Ook voor het MIM wordt de kwalificatie 'uitstekend beheer' voorgesteld als teken van vertrouwen in het versiebeheer van de stichting Geonovum.

Reageren

Het Forum nodigt alle belanghebbenden uit om commentaar te leveren op de standaarden ter consultatie via internetconsultatie.nl: