Digital Markets Act

Uit NORA Online
Versie door Ericbrouwer (overleg | bijdragen) op 22 dec 2023 om 19:46 (linkjes naar DO.nl en NORA)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springenEigenschappen

BeschrijvingDe Digital Markets Act (DMA, Verordening digitale markten) is de EU verordening om de markten in de digitale sector eerlijker en meer betwistbaar te maken.
ToelichtingDe DMA stelt criteria vast om poortwachters te identificeren. Poortwachters zijn grote digitale platforms die kernplatformdiensten aanbieden, zoals bijvoorbeeld zoekmachines, appstores en messengerdiensten. Poortwachters moeten voldoen aan de in de DMA vermelde do's (verplichtingen) en don'ts (verboden).

De DMA is van toepassing sinds 2 mei 2023. Binnen 2 maanden vanaf die datum moesten bedrijven die kernplatformdiensten aanboden de Commissie informeren of ze voldoen aan de kwantitatieve grenswaarden en alle relevante informatie aanleveren. De Commissie had vervolgens 45 werkdagen om een besluit te nemen om een specifieke poortwachter aan te wijzen.
Op 6 september 2023 wees de Commissie 6 poortwachters aan: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft. Deze 6 poortwachters leveren samen 22 kernplatformdiensten. De zes poortwachters hebben nu zes maanden (tot maart 2024) de tijd om ervoor te zorgen dat de verplichtingen van de wet digitale markten voor al hun aangewezen kernplatformdiensten volledig worden nageleefd.
De Commissie heeft vier marktonderzoeken geopend om opmerkingen van Microsoft en Apple nader te beoordelen. Deze bedrijven stelden dat vier kernplatformdiensten niet als poortwachter kunnen worden aangemerkt, hoewel zij wel aan de drempels voldoen. Daarnaast onderzoekt de Commissie of het Apple's iPadOS als poortwachter moet worden aangemerkt, hoewel het niet aan de drempels voldoet.

Nog uitgezocht wordt in welke NL W&R deze EU W&R is verankerd.

Meer algemene informatie is te vinden via Digitale Overheid: Digital Markets Act

Voor architecten is de DMA nog niet nader uitgewerkt.
Externe verwijzinghttps://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?toc=OJ%3AL%3A2022%3A265%3ATOC&uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.265.01.0001.01.ENG
OrganisatieEuropese Commissie
Laag binnen vijflaagsmodel1
Status actualiteitActueel
Status toelichtingDe DMA is van toepassing sinds 2 mei 2023.
Publicatiedatum2022-09-14

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Digital Markets ActIs gerelateerd aan

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Digital Services Act (Beleidskader)Is gerelateerd aanDigital Markets Act