Digitale Duurzaamheid

Uit NORA Online
Versie door A3Spruit (overleg | bijdragen) op 3 apr 2014 om 10:45 (x)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Direct naar

In de NORA Gebruikersraad en het NORA Architectuurboard, waarin alle bestuurslagen vertegenwoordigd zijn, is eerder de afspraak gemaakt voor het gaan ontwikkelen van een katern Digitale Duurzaamheid. Het traject daarvoor zit nu in de voorbereidende fase zoals beschreven op de pagina over de aanpak. Die aanpak moet uiteindelijk leiden tot inhoud in de vorm van onder andere kaders, concepten en principes. Dat geheel zal het karakter krijgen van overheidsbrede afspraken over hoe digitale duurzaamheid te realiseren door onder andere het inrichten van processen en voorzieningen daarvoor. Daarbij zijn wij gericht op samenwerking met het Nationaal Archief en het daar ondergebrachte programma Archief 2020.

Wat is digitale duurzaamheid?[bewerken]

Wat we in het kader van NORA gaan verstaan onder digitale duurzaamheid zal te zijner tijd ongetwijfeld nog onderwerp van discussie zijn. Voorlopig gaan we even uit van de volgende formulering: Digitale duurzaamheid in het kader van de digitale overheid gaat over het op lange termijn toegankelijk houden van digitale gearchiveerde overheidsinformatie. Uitgaande van wat hierin de essentie is, wordt het aandachtsgebied ook wel aangeduid met de term Digitale Toegankelijkheid.

Waarom digitale duurzaamheid?[bewerken]

Overheidsorganisaties hebben grote ambities op het gebied van digitaal werken, digitale dossiers en digitaal archiveren. De noodzaak om hierop, in ieder geval op hoofdlijnen, een samenhangende visie te hebben wordt dan ook nauwelijks betwist. Nu blijven belangrijke delen van het totaal aan digitale overheidsinformatie nog buiten beeld bij het voldoen aan eisen voor duurzame toegankelijkheid, en worden die eisen op slechts een beperkt deel van alle digitale archiefbescheiden toegepast. Als dergelijke informatie beter toegankelijk wordt en blijft dan wordt ook het tijd-, plaats-, organisatie- en apparaatonafhankelijk gebruik ervan beter mogelijk en daarmee de dienstverlening naar de burger én de samenwerking binnen de overheid. Ook zal het de transparantie van de overheid verbeteren (over welke archiefgegevens beschikt de overheid).

De uitwerking van het thema Digitale duurzaamheid is tevens een verdieping van enkele onderwerpen zoals al benoemd in het Katern Verbinden, zoals archivering in samenhang met e-dossiers en de informatiepositie van de burger.

Aanpak[bewerken]

  1. inventariseren van bestaand materiaal en partijen die inbreng willen leveren en/of rechtstreeks betrokken willen worden bij de uitwerking. Voorbeelden van al bekend materiaal zijn: van het Rijk: de doelarchitectuur digitale duurzaamheid; uit de gemeentelijke bestuurslaag: de Baseline Informatiehuishouding Gemeenten;
  2. regelen van de initiële projectbezetting waaronder het formeren van een schrijfteam voor het uitwerken en schrijven van inhoud, regelen van een procesbegeleider/projectleider en regelen van capaciteit voor projectondersteuning;
  3. opstellen van een planning en formuleren van een projectvoorstel;
  4. besluitvorming over het projectvoorstel;
  5. organiseren klankbordgroep (vergelijkbaar met workshops Verbinden maar met wat meer continuïteit in de samenstelling) en zonodig aanpassen of uitbreiden van de projectbezetting;
  6. inventariseren van de op te lossen uitdagingen en van de inhoud van het materiaal dat reeds beschikbaar is, waarna analyse van hetgeen geïnventariseerd is;
  7. uitwerken, workshops organiseren, schrijven en het katern opleveren;
  8. actief communiceren van het katern, met presentaties en bijvoorbeeld een of enkele publicaties.

Status[bewerken]

Digitale Duurzaamheid is in de voorbereidende fase, gericht op het inventariseren van aanwezig materiaal en menskracht. Zie ook Digitale Duurzaamheid/Aanpak ontwikkeling. Verzameld materiaal zal, voor zover toegestaan, zo snel mogelijk in de wiki worden gepubliceerd; zie Bestaand materiaal Digitale Duurzaamheid.


Zowel inhoudelijk materiaal als menskracht voor het ontwikkelteam kan worden aangemeld bij het duo Noortje Coppens, noortje.coppens@ictu.nl en Adrie Spruit, adrie.spruit@ictu.nl.

Zie ook[bewerken]