Duurzaamheid en architectuur

Uit NORA Online
Versie door Rvwessel (overleg | bijdragen) op 29 sep 2016 om 14:59 (textaanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Duurzaamheid als architecuurthema[bewerken]

Duurzaamheid is geen nieuw thema voor digitale architectuur. De MARIJ kende drie hoofdprincipes waaronder één gerelateerd aan doelmatigheid, echter deze is niet meer in de EAR terug te vinden. De NORA kan hierin nu een stimulerende en faciliterende rol vervullen om gebruik van technologie voor duurzame toepassingen mogelijk te maken.

Zo willen we zorgen hoe architecten kunnen voorzien van concrete informatie zodat ook zij gaan bijdragen in het ontwerp van duurzame elektronische dienstverlening.

Vragen die hierbij spelen zijn:

  • Hoe c.q. aan de hand waarvan kan je vaststellen of duurzaamheid relevant is bij een architectuur?
  • Hoe moet je omgaan met duurzaamheid binnen een architectuur? In welke afgeleide principes is dit thema terug te vinden?
  • Hoe pak je het ontwerp aan, stap voor stap?

Momenteel worden er regulier (netwerk)bijeenkomsten georganiseerd door (afwisselend) het ministerie van I&M en EZ met als thema “Duurzaamheid Rijksbreed” (meer info via programmaduurzaamheid@minienm.nl). Vanuit de NORA willen we hierbij aansluiten.

Duurzaamheidstriggers[bewerken]

Kostenbesparingen zijn de bepalende factor voor het initiëren van duurzaamheidsprojecten, gevolgd door wet- en regelgeving en het belang van investeerders. Binnen de overheid zijn met name de ministeries Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) en Economische Zaken (in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen) actief, terwijl ook de Rekenkamer duurzaamheid in haar strategie heeft staan.

In 2011 is door de overheid de Green Deal-aanpak begonnen met een veelheid aan initiatieven zoals energiebesparing, efficiënt watergebruik, duurzaam vervoer, duurzame overheidsgebouwen en bestendige productietechnieken in de landbouw. De Green Deal aanpak is een gezamenlijk programma van de ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt de ministeries bij de uitvoering van hiervan. De initiatieven (http://www.greendeals.nl/) zijn onder meer gebaseerd op duurzame beleidskaders en internationale standaarden.