Uitvoeringsanalyse

Uit NORA Online
Versie door JorisBot (overleg | bijdragen) op 17 jun 2020 om 17:31 (Tekst vervangen - "|Elementtype=Maatregel " door "|Elementtype=Maatregel |Is onderdeel van=Leidraad Regelbeheer ")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Maatregel
ID:
Onderdeel van:
Leidraad Regelbeheer
Type maatregel:
Proces
Status:
Alle maatregelen

Inzicht krijgen in de werkbaarheid van een voorgenomen (wets)wijziging op de uitvoering in termen van uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid.

Toelichting

De uitvoeringsanalyse heeft als doel om in een vroeg stadium inzicht te krijgen in de werkbaarheid van het voorstel op het gebied van de uitvoering en de effecten op het uitvoeringsapparaat door het doen van een uitvoeringsanalyse.

De uitvoeringsanalyse vindt plaats op instigatie van de wetgever. Door de participeren in een uitvoeringsanalyse kan een uitvoeringsorganisatie in een vroeg stadium al een eerste onderzoek doen naar de mogelijke uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van het voorstel en de impact op de regels, gegevens en processen.

In een uitvoeringsanalyse komen de volgende zaken aan de orde: - De betrokken (uitvoerings)organisaties. - De vraag of helder is wat de opgedragen taak is (ten aanzien van de wijziging). Aspecten die hierbij aan de orde komen zijn: het informeren over aanleiding, aard en omvang; draagvlak bij de uitvoerder(s); ketenregie; knelpunten en oplossingsrichtingen; uitvoeringsruimte voor de uitvoeringsorganisatie(s). - De mate waarin de uitvoeringsorganisatie(s) zijn toegerust voor een doeltreffende en doelmatige uitvoering: capaciteit; toereikendheid van informatievoorziening tussen ketenpartners; bevoegdheden; het toegerust zijn van de uitvoerder op het gebied van ICT-voorzieningen en helderheid over wat er op dat vlak wordt gevraagd; het voor handen zijn van de benodigde werkprocessen; impact op personeel, communicatie en huisvesting. - De ingeschatte kosten voor de uitvoering: bron van de inschatting; soort kosten; eenmalige of structurele kosten; wie betaalt?; financieringsvoorwaarden; proportionaliteit van de kosten. - De verwachte effecten van de wijziging: vatbaarheid voor bezwaar/beroep; onbedoelde (neven)effecten; realistische inschatting 'doenvermogen' bij gevolgen voor burgers. - Overgangsrecht: duidelijk, uitvoerbaar en kosteneffectief - Impact van nieuwe toetreders/nieuwe toepassingen in het beleidsveld - Mogelijkheden om bij te sturen Na de uitvoeringsanalyse volgt, zodra het beleid of regelgevingsvoorstel in concept gereed is, de uitvoeringstoets, waarbij iedere organisatie voor wie de wijziging effecten heeft, om een oordeel wordt gevraagd over de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van het voorstel. (link naar bron)

Gerelateerde functionaliteit

Is relevant binnen aspecten