Actoren en programma's EU

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie je informatie die niet meer actueel is of heb je een nuttige aanvulling? Laat het even weten via nora@ictu.nl en we passen het meteen aan.
afbeelding van logo's, v.l.n.r.: iDABC, CIP, op gelijke hoogte eSENS en ISA en tenslotte CEF."

Interoperabiliteit op Europees niveau is nadenken hoe je gegevens, diensten en oplossingen zo goed mogelijk over grenzen heen krijgt. De grenzen tussen de verschillende nationale overheden, die informatie uit moeten wisselen met elkaar en de EU op een veilige, eenduidige en efficiënte manier. En de fysieke landsgrenzen waar burgers en bedrijven overheen gaan en waarheen bepaalde overheidsdiensten hen moeten kunnen kunnen volgen. Maar ook de grenzen tussen de verschillende beleidsterreinen die hun eigen systemen en internationale infrastructuur hebben opgetuigd.

De Europese Commissie en haar ambtenaren zijn dan ook op verschillende plekken bezig met beleid dat interoperabiliteitInteroperabiliteit is het vermogen van organisaties (en hun processen en systemen) om effectief en efficiënt informatie te delen met hun omgeving raakt. De DG's die gericht zijn op de Digitale Overheid en de interne bedrijfsvoering van de EU focussen op de informatiestromen tussen overheden en manieren om oplossingen opnieuw te gebruiken. De DG's die gericht zijn op de interne markt kijken naar grensoverschrijdende dienstverlening en de DG's van bepaalde sectoren ontwikkelen beleid om hun eigen sector te ondersteunen en informatie binnen ketens uit te wisselen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste Actoren en EU Programma's die raken aan interoperabiliteitInteroperabiliteit is het vermogen van organisaties (en hun processen en systemen) om effectief en efficiënt informatie te delen met hun omgeving binnen de EU.

EU Actoren

EU Actoren zijn (deel-)organisaties binnen de EU die een rol spelen in interoperabiliteitInteroperabiliteit is het vermogen van organisaties (en hun processen en systemen) om effectief en efficiënt informatie te delen met hun omgeving (als opdrachtgever, beleidsmaker et cetera).

Programma's

Na afloop van EU-programma's worden projecten die nog niet zijn afgerond, of die door hun succes een vervolg verdienen, vaak overgeheveld naar nieuwe programma's. Om de historie van projecten te begrijpen kan het dus handig zijn ook oude programma's te blijven vermelden.

Relatie Actoren en Programma's

Directoraat-generaal Communications Networks Content & Technology (CONNECT)Horizon 2020Connecting Europe Facility (CEF)Directoraat-generaal Employment Social Affairs & InclusionElectronic exchange of social security information (EESSI)EURESDirectoraat-generaal Taxation and Customs Union (TAXUD)CCN CSIDit is een grafiek met grenzen en knooppunten die kan hyperlinks bevatten.

Programma's in relatie tot elkaar

EU Programma's volgen elkaar op en vullen elkaar aan.

Horizon 2020Directoraat-generaal Communications Networks Content & Technology (CONNECT)Connecting Europe Facility (CEF)Competitiveness and Innovation framework Programme (CIP)E-CODEXPEPPOLSTORKEpSOSSPOCSE-SENS (Electronic Simple European Networked Services)Interoperability Solutions for Public Administrations (ISA)ELFINSPIREGeoEuropean Interoperability Reference Architecture (EIRA)EIDAS verordeningDit is een grafiek met grenzen en knooppunten die kan hyperlinks bevatten.

Relatie Internationale bouwstenen en programma's

Elke Bouwsteen Internationaal komt voort uit één of meerdere EU Programma's.

Business Register Interconnection System (BRIS)Connecting Europe Facility (CEF)EJusticeCyber securityE-DocumentsE-IdentityEIDEDeliveryECertis (eProcurement)EHealthEInvoicingElectronic exchange of social security information (EESSI)ESignatureETranslationEuropeanaE-CODEXKamer van KoophandelCCN CSIDirectoraat-generaal Taxation and Customs Union (TAXUD)Core VocabulariesInteroperability Solutions for Public Administrations (ISA)E-TrustexECASSPOCSEBusinessPEPPOLE-SENS (Electronic Simple European Networked Services)STORKEIDAS verordeningDigikoppelingEpSOSDigiDEHerkenningMT@ECGEANTDirectoraat-generaal Informatica (DIGIT)Dit is een grafiek met grenzen en knooppunten die kan hyperlinks bevatten.