Relevante EU organisaties en programma's

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie je informatie die niet meer actueel is of heb je een nuttige aanvulling? Laat het even weten via nora@ictu.nl en we passen het meteen aan.

afbeelding van logo's, v.l.n.r.: iDABC, CIP, op gelijke hoogte eSENS en ISA en tenslotte CEF."
Interoperabiliteit op Europees niveau is nadenken hoe je gegevens, diensten en oplossingen zo goed mogelijk over grenzen heen krijgt. De grenzen tussen de verschillende nationale overheden, die informatie uit moeten wisselen met elkaar en de EU op een veilige, eenduidige en efficiënte manier. En de fysieke landsgrenzen waar burgers en bedrijven overheen gaan en waarheen bepaalde overheidsdiensten hen moeten kunnen kunnen volgen. Maar ook de grenzen tussen de verschillende beleidsterreinen die hun eigen systemen en internationale infrastructuur hebben opgetuigd.

De Europese Commissie en haar ambtenaren zijn dan ook op verschillende plekken bezig met beleid dat interoperabiliteit raakt. De DG's die gericht zijn op de Digitale Overheid en de interne bedrijfsvoering van de EU focussen op de informatiestromen tussen overheden en manieren om oplossingen opnieuw te gebruiken. De DG's die gericht zijn op de interne markt kijken naar grensoverschrijdende dienstverlening en de DG's van bepaalde sectoren ontwikkelen beleid om hun eigen sector te ondersteunen en informatie binnen ketens uit te wisselen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste Actoren en EU Programma's die raken aan interoperabiliteit binnen de EU.

Relevante EU organisaties[bewerken]

EU Actoren zijn (deel-)organisaties binnen de EU die een rol spelen in interoperabiliteit (als opdrachtgever, beleidsmaker et cetera). Op noraonline.nl zijn initieel alleen actoren opgenomen die voorkwamen in het rapport NORA goes Europe (PDF, 683 kB) uit 2015.

Programma's[bewerken]

Na afloop van EU-programma's worden projecten die nog niet zijn afgerond, of die door hun succes een vervolg verdienen, vaak overgeheveld naar nieuwe programma's. Om de historie van projecten te begrijpen kan het dus handig zijn ook oude programma's te blijven vermelden.

Europese Bouwstenen[bewerken]

Uit de genoemde programma's zijn een scala aan internationale Bouwstenen voortgekomen. Vaak is een bouwsteen in het ene programma ontstaan als pilot en in het volgende opgepakt om verder uit te werken.

Meer uitleg over internationale bouwstenen staat op de pagina Bouwstenen internationaal, er is bovendien een doorklikbare visualisatie van de onderlinge relaties van bouwstenen en programma's beschikbaar.

Lijst met bouwstenen[bewerken]

Alle internationale bouwstenen op noraonline.nl: