Wendbaar

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eigenschappen

BeschrijvingEr is sprake van wendbare wetsuitvoering (de uitvoering van een wettelijke taak) indien de tijd tussen het moment waarop een opdracht tot wijziging wordt verstrekt [t0] en het moment [t1] waarop alle activiteiten, inhoudelijk geraakt door die wijziging, uitgevoerd kunnen worden.

Wat is wendbaarheid? Wendbaarheid is een containerbegrip dat in enge zin kan worden gedefinieerd, maar ook in brede zin. Hieronder worden beide definities toegelicht en vind nadere uitleg plaats.

Wendbaarheid in enge zin: Er is sprake van wendbare uitvoering van een wettelijke taak indien de tijd tussen het moment waarop een opdracht tot wijziging wordt verstrekt [t0] en het moment [t1] waarop alle activiteiten, inhoudelijk geraakt door die wijziging, uitgevoerd kunnen worden, korter is dan de gemiddelde doorlooptijd tussen momenten t0 en t1.

Wendbaarheid in brede zin: In een analyse van adviesbureau Gartner bestaat het business-doel ‘wendbaarheid’ uit 4 aspecten: omgevingsbewustzijn, flexibiliteit, productiviteit en aanpassingsvermogen.

  • Het aspect omgevingsbewustzijn betekent daarbij de juiste informatie voor handen hebben (weten wat er speelt).
  • Het aspect flexibiliteit betekent het om kunnen gaan met verwachte veranderingen (de juiste keuzes maken).
  • Het aspect productiviteit gaat over het efficiënt en effectief handelen als de situatie verandert (het werk uitvoeren conform het juiste beleid en regels).
  • Het aspect aanpassingsvermogen gaat over het tijdig en adequaat reageren op onverwachte gebeurtenissen; ofwel juist reageren.
In bijgaand figuur is de samenhang tussen het bedrijfsdoel wendbaarheid en de verschillende aspecten van wendbaarheid gevisualiseerd.
ToelichtingOm het bedrijfsdoel ‘het vergroten van de wendbaarheid van een organisatie’ te ondersteunen, worden een aantal architectuurprincipes toegepast binnen het business* en IT-landschap van regelbeheer van de uitvoeringsorganisatie van de overheid.

In eerste instantie laten we zien dat het bedrijfsdoel wendbaarheid uit 4 aspecten is opgebouwd; daarna bespreken we de bouwblokken van wendbaarheid waarin wordt verwezen naar de toegepaste architectuurprincipes.

Waarom wendbaarheid? De wereld rond de uitvoerende overheidsorganisaties verandert steeds sneller en dat vraagt wendbaarheid, maar waaruit bestaat wendbaarheid? Wendbare overheidsorganisaties bestaan uit wendbare mensen, wendbare ICT en wendbare processen.

Het uitgangspunt, als we focussen op de wendbare ICT, wordt daarmee niet langer “Build to last”, maar “Build to change”. Met de focus op wendbare ICT wordt niet bedoeld dat de factor wendbare mensen en processen minder van belang zijn bij wendbaarheid.

De nieuwe term, geïntroduceerd door het leger van de Verenigde Staten, die deze nieuwe realiteit ook weergeeft is de “VUCA-wereld”. De VUCA-wereld is de wereld van Volatility, Uncertainty, Complexity en Ambiguity; ofwel snel veranderend, onzeker, complex en vaag.

De kernboodschap: zorg dat je helder hebt waar je naar toe wilt; maar blijf flexibel hoe je dat wilt bereiken.
Status actualiteitActueel

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
WendbaarIs onderdeel van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Aanpassingsvermogen (Aspect van regelbeheer)Is relevant binnenWendbaar
Flexibiliteit (Aspect van regelbeheer)Is relevant binnenWendbaar
Omgevingsbewustzijn (Aspect van regelbeheer)Is relevant binnenWendbaar
Productiviteit (Aspect van regelbeheer)Is relevant binnenWendbaar
Best practices (Maatregel)RealiseertWendbaar
Beweringenadministratie (Maatregel)RealiseertWendbaar
Conceptueel model (Maatregel)RealiseertWendbaar
Feitenadministratie (Maatregel)RealiseertWendbaar
Impactanalyse (Maatregel)RealiseertWendbaar
Regel- en gegevensbeheerstandaarden (Maatregel)RealiseertWendbaar
Regelpatronen (Maatregel)RealiseertWendbaar
SOA-standaarden (Maatregel)RealiseertWendbaar
Vocabulairebeheeromgeving (Maatregel)RealiseertWendbaar
Wijzigingsradar (Maatregel)RealiseertWendbaar