Authenticeren

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Elementtype
Generieke functie
ID
Status
Concept
Bron
PC GO - werkgroep IenA1

Doel van authenticatiemiddelen is om te kunnen vaststellen hoe betrouwbaar een gebruikte digitale identiteit is.

Als een gebruiker (burger/bedrijf) bij een publieke of private dienstverlener inlogt, dan wordt via het gebruikte identificatiemiddel nagegaan wie die gebruiker is. De inloggegevens worden daartoe geverifieerd en vergeleken met de gegevens die zijn geregistreerd over reeds bekende gebruikers. Als er een match is, dan is de gebruiker geïdentificeerd (dan is zijn digitale identiteit met een bepaalde zekerheid bekend) en kunnen de identiteitsgegevens mogelijk worden hergebruikt voor andere aan die digitale identiteit gerelateerde gegevens. Deze functie richt zich op betrouwbaarheid van identificatie- en authenticatiemiddelen, niet op het hergebruik van de identiteitsgegevens (dat regelt de generieke functie Regie op gegevens en is een breder domein).
De rol van de overheid bij digitale identificatie- en authenticatiemiddelen is vooral kaderstellend, gericht op toezicht en de werking en de betrouwbaarheid van de middelen en het stelsel als geheel.
De overheid biedt via private en publieke partijen de mogelijkheid om door de overheid uitgegeven administratieve identiteiten (de digitale bron-identiteiten) van burgers en bedrijven te verifiëren. Voor dat verifiëren zijn betrouwbare authenticatiemiddelen nodig (ook wel inlogmiddelen genoemd). De overheid zal die authenticatiemiddelen zelf aanbieden als daarmee de werking, betrouwbaarheid en veiligheid van het digitaal zaken doen wordt bevorderd, of wanneer dit gedreven wordt door relevante Europese en/of internationale ontwikkelingen en standaarden (zoals bijvoorbeeld de internationale luchtvaartstandaarden voor identificatie, ICAO/DTC). De overheid wil echter ook private partijen de mogelijkheid geven om de markt voor authenticatiemiddelen te betreden, zodat ook private inlogmiddelen te gebruiken zijn in het contact tussen burgers en de overheid. Zoals dat reeds mogelijk is in het contact tussen bedrijven en de overheid via het Afsprakenstelsel eHerkenning.
NB. Identificatie en authenticatie liggen dicht tegen elkaar aan, maar is functioneel gezien verschillend en daarom als aparte generieke functie benoemd. Er is daarbij verschil tussen de fysieke wereld en de digitale wereld. Zo bevat een fysiek WID-document gegevens die de identiteit van een persoon weergeven. Aan de hand van de foto op het WID-document kan je verifiëren of het document behoort bij de persoon die voor je staat en dan kan je de identiteitsgegevens (her)gebruiken. In de digitale wereld is slechts het identificatiemiddel in handen van de persoon en zijn de identiteitsgegevens opgenomen in een registratie die zowel bij de dienstverlener zelf kan staan als bij een andere partij (ook wel een Identity Provider genoemd). Als de dienstverlener de identiteitsgegevens wil krijgen, zal de Identity Provider die op basis van een overeenkomst aan de dienstverlener kunnen verstrekken via een digitaal “Identificatiemiddel”.

Afspraak
De overheid organiseert een open samenwerkingsplatform voor het opstellen en beheren van een Afsprakenstelsel Digitaal Vertrouwen (Trust Framework), waarin alle leveranciers van authenticatiemiddelen kunnen meewerken en discussiëren over de te hanteren afspraken, standaarden en voorzieningen.

Afspraak
De overheid zal als dienstverlener alle publieke en private authenticatiemiddelen accepteren die voldoen aan dat Trust Framework.

Voorziening
De overheid biedt alle personen en rechtspersonen waaraan een DBI is toegekend, tenminste één authenticatiemiddel per betrouwbaarheidsniveau waarmee ze hun eigen identiteit kunnen bewijzen. DigiD is zo’n authenticatiemiddel. Dit impliceert dat verstrekking ook aan niet-Nederlanders zal geschieden. Voorheen is vernomen (onder meer door de SVB), dat BZK voornemens is om het authenticatiemiddel DigiD Substantieel alleen beschikbaar te stellen voor Nederlanders. Als dat komt omdat DigiD Substantieel nu alleen werkt met een Nederlands WID, dan zou een aanpassing van de regelgeving nodig zijn om ook niet-Nederlanders van DigiD substantieel te voorzien (als niet-Nederlander kan je er dus wel gebruik van maken als je een Nederlands rijbewijs hebt). Met het voorliggende voorstel wordt het wel mogelijk dat de SVB diensten aan niet-Nederlanders kan gaan leveren op basis van het authenticatiemiddel DigiD Substantieel of DigiD Hoog. Dat zou een goede vooruitgang zijn. Dan ligt nog wel de vraag voor wie dat gaat regelen en op welke termijn dat beschikbaar is.

Afspraak
Voor elk soort authenticatiemiddel wordt het betrouwbaarheidsniveau vastgesteld en dat wordt publiekelijk gepubliceerd opdat alle betrokken partijen daar gebruik van kunnen maken.
Deze betrouwbaarheidsniveau’s kunnen worden bepaald o.b.v. de AMvB van de WDO die recent door BZK is opgeleverd.

Voorziening
Aanvullend daaraan zal er een mogelijkheid zijn om te controleren of een (specifiek) authenticatiemiddel wel of niet mag worden gebruikt (omdat het in onderzoek is, of ingetrokken oid.).

Voorziening
Om efficiënt om te gaan met al deze mogelijke authenticatiemiddelen, kunnen “routerings” voorzieningen worden ingezet die de verschillende authenticatiemiddelen van de gebruikers kunnen verwerken en meer standaardiserende en uniformerende aansluitingen verzorgen naar de dienstverleners (overheidsorganisaties en private partijen).

Standaarden
Alle inlogmiddelen van de overheid moeten gebruik maken van BSN-gebaseerde pseudoniemen. Deze stelling zou je bijna kunnen afleiden uit de Wabb, waarin is bepaald dat een burger (en overigens zijn ambtenaren ook burgers, maar dan met een specifieke rol) het recht heeft om het BSN te gebruiken in contact met de overheid. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft voorheen (in 2011) geoordeeld dat het BSN niet voor en door ambtenaren gebruikt zou mogen worden. Met een pseudonimisering van het BSN kan het euvel dat daarmee de privacy van de persoon kan worden geschaad, worden verholpen.

Voorziening
Wat betreft de huidige voorziening BSNk zal aanpassing nodig zijn om die in lijn te brengen met Europese en Internationale standaarden en voorzieningen.

Afspraak
De overheid is nu erg gericht op het verwerken van digitale identiteiten via het BSN.
Gezien de wereldwijde ontwikkelingen van Self Sovereign Identity (SSI) en Decentralized Identities (DID’s), zou de overheid zich wellicht beter ook gaan voorbereiden op het kunnen omgaan met digitale identiteiten die niet zijn gebaseerd op het BSN. Daarbij is het nodig vooral te kijken naar mogelijkheden i.p.v. uitsluitingen. Dus niet iets met Wet- en regelgeving verbieden, maar aangeven wat geregeld wordt en open laten wat daarnaast allemaal mogelijk is.


Gerelateerde generieke functies



Gerealiseerd door

Standaarden

Principes

Visualisatie relaties

debugging

Graphviz DOT-code voor de visualisatie

digraph GRAPHNAAM{
graph [size="17,55",overlap=prism, overlap_scaling=0.21, ratio=compress, rankdir="LR", ranksep=0.01,nodesep=0.21]
node [shape=note];
/* Inkomende relaties. Relatie=Is gerelateerd aan, Label=, Bronpagina=Authenticeren */
8716 [URL="[[Authenticeren]]", label="Authenticeren"]

{ } -> 8716 [label="", arrowhead=lvee, arrowtail=none, dir=both]


8716 [URL="[[Authenticeren]]", label="Authenticeren"]
8722 [URL="[[Identificatie en authenticatie]]", label="Identificatie en authenticatie"]
8716 -> { 8722} [label="is gerelateerd aan", arrowhead=lvee, ]
/* Inkomende relaties. Relatie=omvat, Label=onderdeel van, Bronpagina=Authenticeren */
8716 [URL="[[Authenticeren]]", label="Authenticeren"]

{ } -> 8716 [label="onderdeel van", arrowhead=none, arrowtail=odiamond, dir=both]





/* Inkomende relaties. Relatie=Realiseert, Label=realiseert, Bronpagina=Authenticeren */
8716 [URL="[[Authenticeren]]", label="Authenticeren"]

{ } -> 8716 [label="realiseert", arrowhead=onormal, style="dotted", arrowtail=none, dir=both]
}

Oude visualisatie

black: Is gerelateerd aan
red: Vastgesteld in

Gerelateerde onderwerpen

Past toe
Wordt toegepast in