Domeinen

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 31 jan 2023 om 18:20 (met navigatieenu vakmanschap)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nog lang niet alle architectuurelementen in de NORA zijn gelinkt aan domeinen. Zie je een element dat in het bijzonder relevant is binnen een specifiek domein, geef dat dan even door aan nora@ictu.nl, dan voegen we het toe.

Alle domeinen[bewerken]

Klik in de onderstaande afbeelding op de titel van een domein om naar de View van dit domein te gaan: een overzicht van alle pagina's die gelinkt zijn aan het domein met de relatie 'is relevant binnen.' De informatie op de domeinpagina's is gerangschikt naar de vijf lagen uit het Vijflaagsmodel.

Doorklikbare afbeelding met links naar alle domeinen (dezelfde links staan ook apart naast de afbeelding)Domein BelastingenDomein Bouwen wonen en leefomgevingDomein Cultuur sport en vrije tijdDomein DefensieDomein Economie en ondernemenDomein Familie jeugd en gezinDomein FinanciënDomein Immigratie integratie en inburgeringDomein Landbouw natuur en voedselDomein Milieu ruimte en waterDomein Onderwijs en wetenschapDomein Openbare orde en veiligheidDomein Overheid bestuur en koninkrijkDomein Internationale- en ontwikkelingssamenwerkingDomein RechtspraakDomein Reizen wonen en werken in het buitenlandDomein Gezondheid en zorgDomein Subsidies uitkeringen en toeslagenDomein Verkeer en vervoerDomein Werk en loopbaan
Klik op een domein om naar de domeinview te gaan
Relatie Domeinen en Lagen[bewerken]

Binnen de NORA Familie bestaan verschillende architecturen, sets van afspraken die relevant zijn binnen een bepaald domein, bestuurslaag of keten. De afspraken en bronnen die binnen deze architecturen beschikbaar zijn kunnen architecten en projectleiders helpen bij het vullen van de vijf lagen voor projecten die (deels) binnen dat domein vallen.

Keuze voor domeinindeling[bewerken]

Elke keuze voor de namen en indeling van domeinen is per definitie subjectief en open ter discussie. We hebben als NORA besloten aan te sluiten bij de indeling zoals https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen die hanteert. De redenering hierachter is:

  1. De indeling zet de burger en de dienstverlening centraal: de informatie voor burgers is gerangschikt in diensten, los van organisaties, systemen of bestuurslagen
  2. De indeling is redelijk uitputtend, verreweg de meeste diensten die de overheid levert zijn er in te categoriseren
  3. Het is mogelijk diensten in meerdere domeinen te laten vallen, hetgeen te arbitraire splitsingen voorkomt (zo valt afval zowel onder leefomgeving als onder milieu)
  4. Door aan te sluiten bij een bestaande indeling maken we de chaos aan indelingen niet groter