Kennismodel NORA: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(begin van toegankelijke tekst over kennismodel, meer gericht op heden en argumentatie)
(nieuwe tekst door Eric Brouwer)
Regel 1: Regel 1:
Het kennismodel van NORA maakt duidelijk op welke manier kennis van NORA vervat is in elementen, zoals principes, standaarden en bouwstenen. In NORA online is vastgelegd welke typen elementen er in NORA zitten, en per element is vastgelegd welke eigenschappen deze kan hebben en welke relaties met andere elementen kan bestaan.
[[Image:Kennismodel.png]]


Het meest kenmerkende element in NORA zijn de "Principes". ArchiMate en TOGAF.
Het kennismodel helpt om een vaste structuur aan NORA te geven. Daarmee is de opzet van NORA voor iedereen duidelijk. Het past daarmee bij het [[begrippenkader]].


Uitbreiding op ArchiMate vormen:
==Werking van het kennismodel==
* Bouwstenen. Er is in ArchiMate geen sluitende/eenduidige modelering te vinden voor deze term. Afhankelijk van de bouwsteen, is deze op te vatten als een business service.
Het hart van NORA wordt gevormd door elementen zoals principes, begrippen en bouwstenen; elementen om richting te geven aan de bouw van dienstverlening. Daarnaast geeft NORA op een handreiking op specifieke thema's zoals Zaakgericht Werken. Bij deze [[thema's]] wordt een '''view''' gegeven, een uitsnede van die elementen uit NORA die relevant zijn voor dat thema.
* Begrippen.


==Katern beveiliging==
==De gedachten achter het kennismodel==
Implementatierichtlijnen..
Er is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de standaarden TOGAF en ArchiMate. Daarmee sluit de kennis in NORA aan bij de praktijk en taal van architecten. Door een gezamenlijke taal te hanteren, kunnen [[NORA dochters]] eenduidig voortbouwen op de algemene kennis in NORA. Ook helpt het dienstverleners met elkaar te praten, om verschillen en overeenkomsten in kaart te brengen. Zo kunnen diensten beter op elkaar aansluiten.


NORA maakt gebruik van <ref>AP01: Diensten zijn herbruikbaar</ref> verschillende bronnen om één geheel van achitectuur te tonen. Zo komen [[standaarden]] voornamelijk van het Forum Standaardisatie en is voor de definitie van [[bouwstenen]], de Releasekalender e-Overheid leidend. Voor elementen als principes en begrippen, wordt zo veel mogelijk verwezen naar bronnen die de grondslag vormen voor de uitspraken in NORA. Op deze manier vormt NORA niet nòg een set met afspraken waar overheden zich aan moeten houden, maar biedt NORA juist een overzicht voor toepassing in het ontwerp van diensten.


Het NORA kennismodel sluit aan bij de ArchiMate 2.0 specificatie. Voor uitspraken wordt gebruik gemaakt van de ArchiMate 2.0 motivational extension. Deze uitbreiding op de ArchiMate kern introduceert zogenaamde Motivational Elements (‘uitspraken’), waaronder Goals, Principles, en Requirements. Er bestaat een hiërarchische relatie tussen deze elementen: Requirements realiseren Principles (en/of Goals); Principles realiseren Goals. In het NORA kennismodel wordt dezelfde hiërarchie gevolgd: Normen realiseren Principes, en Principes realiseren Doelen. Op het niveau van principes is een verdere hiërarchische tweedeling aangebracht tussen Basisprincipes die worden gerealiseerd door Afgeleide principes.
[[Categorie:NORA Kennismodel]]
==Voetnoten==
<references />

Versie van 11 mei 2015 23:11

Kennismodel.png

Het kennismodel helpt om een vaste structuur aan NORA te geven. Daarmee is de opzet van NORA voor iedereen duidelijk. Het past daarmee bij het begrippenkader.

Werking van het kennismodel[bewerken]

Het hart van NORA wordt gevormd door elementen zoals principes, begrippen en bouwstenen; elementen om richting te geven aan de bouw van dienstverlening. Daarnaast geeft NORA op een handreiking op specifieke thema's zoals Zaakgericht Werken. Bij deze thema's wordt een view gegeven, een uitsnede van die elementen uit NORA die relevant zijn voor dat thema.

De gedachten achter het kennismodel[bewerken]

Er is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de standaarden TOGAF en ArchiMate. Daarmee sluit de kennis in NORA aan bij de praktijk en taal van architecten. Door een gezamenlijke taal te hanteren, kunnen NORA dochters eenduidig voortbouwen op de algemene kennis in NORA. Ook helpt het dienstverleners met elkaar te praten, om verschillen en overeenkomsten in kaart te brengen. Zo kunnen diensten beter op elkaar aansluiten.

NORA maakt gebruik van [1] verschillende bronnen om één geheel van achitectuur te tonen. Zo komen standaarden voornamelijk van het Forum Standaardisatie en is voor de definitie van bouwstenen, de Releasekalender e-Overheid leidend. Voor elementen als principes en begrippen, wordt zo veel mogelijk verwezen naar bronnen die de grondslag vormen voor de uitspraken in NORA. Op deze manier vormt NORA niet nòg een set met afspraken waar overheden zich aan moeten houden, maar biedt NORA juist een overzicht voor toepassing in het ontwerp van diensten.

Voetnoten[bewerken]

  1. AP01: Diensten zijn herbruikbaar