NORA Gebruikersraad/2020-11-12

Uit NORA Online
< NORA Gebruikersraad
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van NORA Gebruikersraad op donderdag 12 november 2020, 15.00-18.00 uur incl. borrel, locatie: nader te bepalen.
Doel: Besluit- en visievorming
Doelgroep: Leden van de NORA Gebruikersraad (architecturen & stakeholders) .

Opening en mededelingen[bewerken]

Paul Zeef zal wat ontwikkelingen vanuit DIO en BZK benoemen t.a.v.:

  • Governance GDI
  • Behandeling wet digitale overheid 1e kamer
  • Federatief berichtenstelsel

Eric Brouwer zal kort de ontwikkelingen bij IAM toelichten

Kernwaarden van dienstverlening (Robert van Wessel, ter besluitvorming)[bewerken]

In de Gebruikersraad van 4 juni 2020 is goedkeuring verleend aan ons voorstel, om de verbinding te realiseren naar actuele beleidsdocumenten enerzijds en actualisatie van BPs en APs anderzijds, nader uit te werken.

Op deze gebruikersraad van 12 november 2020 vraagt de werkgoep om goedkeuring voor de beschrijving van Kernwaarden van dienstverlening. Daarmee sluiten we de verkenningsfase af.

Gezamenlijke Overheidsarchitectuur GO (Tom Peelen, ter bespreking)[bewerken]

Tijdens de Gebruikersraad van 14 november 2019 is besproken dat NORA en GO bij elkaar moeten komen en geen twee afzonderlijke trajecten zouden moeten zijn. Nadeem en Eric hebben een gesprek gehad met Luc Boss en Tom Peelen van het Programmabureau Programmeringsraad Logius (PBPL) over hoe GO en NORA elkaar kunnen versterken en hoe de inhoudelijke kwaliteitstoetsing van GO producten vorm gegeven kan worden. Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen te melden.

Tom Peelen zal jullie meenemen in de ontwikkelingen en aangeven wat dit kan gaat betekenen voor GO, voor NORA en voor hun domein- en/of keten-architecturen.

Voortgang AI & Algoritmes (Nadeem Taverne, ter informatie)[bewerken]

Tijdens de Gebruikersraad van 4 juni j.l. is besloten dat twee thema’s AI en Algoritmen en Datagedreven werken en Analytics opgepakt gaan worden door Nadeem Taverne en Peter Giskes. Inmiddels is er een trekker gevonden voor AI en Algoritmen.

Nadeem Taverne zal jullie meenemen in de ontwikkelingen op dit thema.

Jaarplan 2021 (Eric, Brouwer, ter besluitvorming)[bewerken]

Voor de onderdelen Regulier Beheer en Gerichte activiteiten voor de NORA Familie is de opzet van het Jaarplan 2020 hergebruikt en op enkele punten aangevuld en geactualiseerd. Het onderdeel Doorontwikkeling is gebaseerd op de notitie die afgelopen 17september in de Gebruikersraad is besproken.

Het Jaarplan zal kort worden toegelicht door Eric Brouwer en is te vinden op Jaarplanning

De NORA Gebruikersraad wordt verzocht in te stemmen met dit Jaarplan NORA 2021.

Samenhang Thema’s (Joanne Donker, input ophalen)[bewerken]

De NORA omvat inmiddels 23 Thema’s , boordevol met informatie die in alle domeinen en ketens relevant is voor het ontwerp van diensten van de overheid. In het voorjaar is een verkenning gestart met de trekkers van al die thema’s om meer zicht te krijgen op de actualiteit van hun thema’s en de onderlinge relaties tussen de thema’s. Met als doel een logische volgorde aan te brengen in de huidige thema’s en een basis te vormen voor het positioneren van nieuwe, toekomstige thema’s.

In december zal een informatiebijeenkomst worden gehouden met de beheerders van de domein en keten-architecturen (met name de wiki’s) over het hergebruik van deze NORA thema’s.

Ter voorbereiding op deze informatiebijeenkomst horen we graag van de leden van de NORA Gebruikersraad hoe zij aankijken tegen overerving c.q. hergebruik van NORA thema’s voor de eigen (referentie) architectuur.

Netwerk Perimeter Security v.s. Zero Trust Model (Rinus Braak, visievorming)[bewerken]

Traditioneel perimeter georiënteerde fysieke grenzen voldoen niet langer door technologische ontwikkelingen als cloud computing en virtuele omgevingen die iedere grens doorbreken. De tijd dat data zich enkel binnen de muren van systemen bevindt is radicaal voorbij. Alle bestaande IT-grenzen zijn nagenoeg vervaagd. Alles is data, alles is software en alles is gevirtualiseerd. Dat levert uitdagingen op voor de cyberveiligheid van eigen digitale middelen binnen de immer uitdijende digitale ruimte. Niet langer kunnen we bouwen op vertrouwen. Hier komt het zero-trust beveiligingsmodel om de hoek kijken. Zero-Trust gaat uit van ‘vertrouw niets, controleer alles’ en is daarmee een paradigma shift in beveiligingsperceptie en architectuur.

Rinus Braak Chief Technology Officer (CTO) van DICTU verwacht dat dit een groot onderwerp van gesprek gaat worden de komende tijd en is benieuwd of de leden van de Gebruikersraad dit ook zo zien en of dit een thema is waar de NORA iets mee zou moeten gaan doen.

Verslag 17 september 2020 en actiepuntenlijst[bewerken]

W.v.t.t.k.[bewerken]

Afsluiting[bewerken]