Sandbox:Gegevensmanagement/Gegevenswoordenboeken

Uit NORA Online
< Sandbox:Gegevensmanagement
Versie door Avwinkelhof (overleg | bijdragen) op 18 mrt 2019 om 14:10 (inhoud)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inleiding

In diverse sectoren (domeinen/ketens) van de Nederlandse overheid hebben organisaties afspraken gemaakt over eenduidige gegevensbeschrijvingen. Deze beschrijvingen zijn opgenomen in wat vaak een gegevenswoordenboek wordt genoemd. Beheerders en experts van gegevenswoordenboeken geven aan dat er, gezien de oorsprong vanuit de wet- en regelgeving, grote verschillen bestaan in de aanpak van gegevenswoordenboeken. Er is ook sprake van grote verscheidenheid in terminologie: er wordt gesproken van gegevenswoordenboeken, informatiemodellen, vocabulaires, thesauri, taxonomieën, tabellenboeken, ontologieën en registers. Soms wordt met deze termen hetzelfde bedoeld, soms heel verschillende dingen. Het is niet te verwachten dat op korte termijn (en wellicht ooit) al deze gegevenswoordenboeken op elkaar zullen zijn afgestemd en geharmoniseerd qua begrippen. Er is zelfs veel discussie of daar naar gestreefd moet worden.

Wat is een gegevenswoordenboek?

Lees hier wat verder wat een gegevenswoordenboek precies is:

Beheer van gegevenswoordenboeken

In de loop van de tijd moet(en) (delen van) een gegevenswoordenboek worden herzien. Lees hier hoe je het beheer van gegevenswoordenboeken regelt:

Governance van gegevenswoordenboeken

Governance betreft het besturen van, toezien op en verantwoorden van gegevenswoordenboeken. Het eenduidig beleggen van eigenaarschap en het vastleggen van verantwoordelijkheden met betrekking tot de gegevenswoordenboeken vormt een essentieel onderdeel. Hoe dit in zijn werk gaat, wordt op de volgende pagina beschreven:

Het belang van goed ingerichte gegevenswoordenboeken

Op de volgende pagina wordt uitgelegd wat het belang is van goed ingerichte gegevenswoordenboeken en worden er voorbeelden gegeven, waarbij de complexiteit van het inrichten van gegevenswoordenboeken centraal staat:

Publicatie gegevenswoordenboeken

Er zijn verschillende soorten gegevenswoordenboeken en elk van deze soorten kent zijn eigen gebruikers en use cases. Dat betekent dat elke soort ook andere eisen aan de publicatie stelt. De volgende pagina gaat hierover: