Sjabloon:Begrip

Uit NORA Online
Versie door GerbenWulff2 (overleg | bijdragen) op 6 apr 2024 om 19:04 (→‎Conventie naamgeving begrippen: red link gecorrigeerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit sjabloon bepaalt de opmaak van Begrippen (Begrippenkader).

Conventie naamgeving begrippen[bewerken]

Maak voor elk begrip een nieuwe begripspagina aan, definieer het niet binnen een pagina met andere tekst. Je kunt de definitie van het begrip op andere pagina's automatisch invoegen met de code

 {{#show:Begripsnaam |?Beschrijving}} 

, waarbij je voor Begripsnaam de titel invult van de begripspagina.

Een begripspagina draagt in principe de naam van het begrip (bijv. Afnemer) als titel. Het kan echter voorkomen dat die titel al voorkomt, of liever gebruikt wordt voor een themapagina, zoals bij Gegevensmanagement. Voeg in dat geval "(Begrip)" toe aan de titel, bijvoorbeeld Gegevensmanagement (begrip) en Standaard (Begrip).

Van sommige begrippen is het nuttig een werkdefinitie te geven binnen een bepaalde context, maar kan het begrip in een andere context iets heel anders betekenen. Het woord "integraal" maakt bijvoorbeeld deel uit van de werkdefinitie van Gegevensmanagement en is in die context gedefinieerd, maar betekent in andere contexten wellicht iets heel anders. Om dit duidelijk te maken is niet alleen een toelichting toegevoegd, maar is Integraal ook aan de naam van de pagina te herkennen als (Begrip Gegevensmanagement):Integraal (Begrip Gegevensmanagement).

Aanmaken van een nieuw begrip[bewerken]

 1. Vergewis je er van dat het begrip niet in Begrippenkader staat
 2. Ga naar de pagina Begrip
 3. Scroll iets omlaag naar de tekst "Klik op de button om een nieuw element van dit elementtype te maken" En klik op 'Maak begrip'.
 4. Je krijgt nu een leeg invulformulier te zien. Je kunt het in één keer helemaal vullen, of eerst opslaan met alleen de Paginanaam ingevuld en het vervolgens verder invullen door te pagina te Bewerken.

Invullen van de eigenschappen[bewerken]

Hieronder een uitleg van de invoervelden die beschikbaar zijn (naast die van [Sjabloon:Onderwerp-kader]])

 • Paginanaam is een verplicht veld, het is de titel die de pagina meekrijgt. Zie de paragraaf Conventie Naamgeving Begrippen hierboven om te bepalen of de paginanaam gelijk is aan het begrip, of dat een achtervoegsel nodig is.
 • Elementtype is al ingevuld, namelijk Begrip. Wijzig dit niet.
 • Term Vul hier het begrip in zoals dat onderstreept moet worden. Denk goed na: wordt deze term vrijwel altijd in het meervoud gebruikt, kies ook hier dan voor de meervoudsvorm zodat je de uitleg ook daadwerkelijk te lezen krijgt. Als je de term leeg houdt, wordt de naam van de pagina als term gebruikt. Als je aan de naam van de pagina (Begrip) of (Begrip Context) toe hebt moeten voegen moet je dus altijd een term opgeven zonder die toevoeging, om het goed te laten werken. Je zult zien dat de term, nadat je de pagina hebt opgeslagen, ook automatisch weergegeven wordt als titel van de pagina.
 • Gebruik hoofdletters Als je geen term opgeeft gebruikt de wiki de paginanaam, waarbij het alle hoofdletters omzet naar kleine letters (zodat niet "Architectuur" onderstreept wordt, maar "architectuur"). Wil je dat niet, omdat de hoofdletters een betekenis hebben (bijvoorbeeld in PDCA-cyclus), klik dan hier Ja aan. Maakt het je niet uit, laat het dan op nee staan.
 • Synoniem Wanneer het begrip een synoniem kent dat bij een deel van de bezoekers wellicht beter bekend is dan dit begrip, vul dat dan hier in.
 • Beschrijving= Vul hier de beschrijving in die getoond moet worden in de tooltip als iemand de muiscursor boven het begrip laat zweven. Deze tekst kan opmaak bevatten.
 • Toelichting= Voeg hier extra informatie of uitleg toe die relevant is, maar NIET weergegeven hoeft te worden in de tooltip. Denk bijvoorbeeld aan links naar verwante begrippen, uitleg in welke context of voor welk doel het begrip is gedefinieerd, of voorbeelden. Ook verwijzingen naar andere definities kunnen nuttig zijn, zolang maar helder is waarom binnen NORA gekozen is een eigen definitie te hanteren. De bezoeker kan vanuit de tooltip doorklikken naar de begripspagina of vanuit het Begrippenkader en ziet dan ook de toelichting staan.
 • Heeft bron Vul bij bron een interne bron toe wanneer je het begrip hebt overgenomen of het begrip is gepubliceerd. NB: als je een externe bron invult, of een typefout maakt bij het invoeren van een interne bron zal een dode link ontstaan.
 • Vastgesteld in Vul hier een gremium of publicatie in waarin het begrip formeel is vastgesteld. Dat kan op operationeel niveau zijn (expertgroep van NORA), formeel binnen NORA (in de NORA Gebruikersraad) of helemaal buiten NORA om (internationaal verdrag, gezaghebbende organisatie, conferentie et cetera). Het is ook prima om aan te geven dat het begrip (nog) niet is vastgesteld. Het doel is om bezoekers een idee te geven hoe formeel en/of gezaghebbend de definitie is, zodat ze geïnformeerd kunnen besluiten of ze het overnemen.
 • Is onderdeel van Interne link
 • Is gerelateerd aan Interne link