Data Act

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onderdeel van
Lijsten & Verwijzingen
Contact
NORA Beheer
nora@ictu.nl
Status
Concept
Op 27 november 2023 is de Data Act aangenomen door de Europese Raad. Nu de Raad de nieuwe verordening formeel heeft aangenomen, wordt deze binnenkort bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU. Dan treedt de wet 20 dagen later in werking. De wet wordt van toepassing met ingang van 20 maanden na de datum van inwerkingtreding. Artikel 3, lid 1 (vereisten voor vereenvoudigde toegang tot data voor nieuwe producten) is echter van toepassing op verbonden producten en de daarmee verband houdende diensten die 32 maanden na de datum van inwerkingtreding van de verordening in de handel worden gebracht.Eigenschappen

BeschrijvingDe Data Act (Dataverordening) regelt eerlijke toegang tot en eerlijk gebruik van gegevens.
ToelichtingDe dataverordening verplicht fabrikanten en dienstverleners om hun gebruikers, zowel bedrijven als particulieren, toegang te geven tot de data die zijn ontstaan door het gebruik van hun producten of diensten – van koffiemachines tot windturbines – en deze te hergebruiken. Hij stelt gebruikers ook in staat die data te delen met derden. Zo zou de eigenaar van een auto in de toekomst bepaalde voertuigdata kunnen delen met een monteur of een verzekeraar.

Nog uitgezocht wordt in welke NL W&R deze EU W&R is verankerd.

Meer algemene informatie over de EU Data act is te vinden via Digitale Overheid: EU Data Act

Voor architecten is "data" uitgewerkt in het thema Gegevensmanagement
Externe verwijzinghttps://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-49-2023-INIT/en/pdf
OrganisatieEU
Laag binnen vijflaagsmodel1
Status actualiteitConcept
Status toelichtingOp 27 november 2023 is de Data Act aangenomen door de Europese Raad. Nu de Raad de nieuwe verordening formeel heeft aangenomen, wordt deze binnenkort bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU. Dan treedt de wet 20 dagen later in werking. De wet wordt van toepassing met ingang van 20 maanden na de datum van inwerkingtreding. Artikel 3, lid 1 (vereisten voor vereenvoudigde toegang tot data voor nieuwe producten) is echter van toepassing op verbonden producten en de daarmee verband houdende diensten die 32 maanden na de datum van inwerkingtreding van de verordening in de handel worden gebracht.
Publicatiedatum2023-12-20

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt