TOTP

Uit NORA Online
FS:Totp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Over de standaard
Lijst status Aanbevolen
Beschrijving Wachtwoord generatie
Uitleg
Nut TOTP zorgt ervoor dat een twee-factor authenticatie mogelijk is via een eenmalig wachtwoord dat op dat moment gegenereerd wordt en daarmee nog niet in het bezit was vooraf aan de aanvraag. Hierdoor is het eenmalige wachtwoord uniek en zorgt voor een extra beveiliging naast wachtwoorden die vaker gebruikt worden om bijvoorbeeld in te loggen in een account. Daarnaast zorgt het korte tijdspad dat een wachtwoord beschikbaar is ervoor dat het eenmalige wachtwoord snel zijn waarde verliest.
Werking Time-based One-time Password Algorithm (TOTP) is een algoritme dat een eenmalig wachtwoord genereert vanaf een gedeelde geheime sleutel. Het wachtwoord is voor een korte periode beschikbaar na het opvragen, daarna is het niet meer te gebruiken en wordt een nieuw wachtwoord gemaakt. De standaard wordt gebruikt in meerdere twee-factor authenticaties.
Waarvoor geldt de verplichting
Aanvullende verplichtingen
Trefwoorden Inloggen, Internet
Detailinformatie
Beheerorganisatie IETF
Uitstekend beheerNee
Specificatiedocument https://tools.ietf.org/html/rfc6238
Volledige naam Time-based One-time Password Algorithm
Versie RFC 6238
Inkoop
Aandachtspunten
Sjabloon-bestektekst
CPV-code(s)
Implementatie
Conformiteitstest
Domein

Veilig internet

Relatie met andere standaarden
  Toelichting TOTP heeft een relatie met HMAC-based One-Time Password (HOTP) en is in wezen de vervanger van deze standaard. HOTP werkt op basis van een teller die oploopt, dit is met TOTP vervangen met het beschikbaar zijn van het wachtwoord voor een korte periode op het moment van aanvragen.
  Toetsingsinformatie
  Hulpmiddelen
  Functioneel toepassingsgebied Het authenticeren van gebruikers door middel van de combinatie van een geheime sleutel en een eenmalig wachtwoord, voorzien van een tijdsstempel.
  Organisatorisch werkingsgebied
  Toelichting bij opname
  Datum van aanmelding
  Datum van besluit 2016-11-15
  Europese status (MSP) Nee
  Documentatie
   Forum-Adviezen
   Advies aan beheerder
   Adoptieadviezen
   Leveranciers De standaard wordt gebruikt door een aantal grote mailproviders, cloudleveranciers en leveranciers van softwarepakketten zoals Google, Microsoft, Dropbox, , Salesforce.com, Evernote, GitHub, OwnCloud, Yubico. TOTP wordt door veel organisaties gebruikt en de verwachting is dat het gebruik toe blijft nemen, aangezien steeds meer organisaties dit type beveiliging toepassen.
   bijlagen:
   Copyright
   Door Forum Standaardisatie vrijgegeven onder Creative Commons zero