Houtskoolschets van het Systeemconcept

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


LET OP: Deze pagina zal worden vervangen door de pagina 'FDS Basis concept'. Het FDS Basis concept is een verdere aanscherping van eerder gepubliceerde houtskoolschets. Het basis concept is onderdeel van de FDS doelarchitectuur. De term houtskoolschets wordt daarmee uitgefaseerd.


Het globale systeemconcept voor het Federatief Datastelsel is weergegeven in de onderstaande afbeelding, de zogenoemde 'Houtskoolschets'. In de subparagrafen zijn de elementen uit de schets kort en bondig toegelicht.

220030 FDS Houtskoolschets PPT volle slide@2x.png

Centraal in het federatief datastelsel (FDS) staat het genereren van maatschappelijke waarde door het verantwoord delen van meervoudig bruikbare hoogwaardige data. Dit delen begint bij de Datahouder. Een organisatie die deze rol invult, zorgt ervoor dat data binnen het stelsel beschikbaar komt. Dat doet deze door het leveren van gestandaardiseerde datadiensten. De datahouder zorgt ook voor het publiceren van de bijhorende metadata zodat een (potentiële) Dataverwerker kan bepalen of de beschikbare datadiensten bruikbaar zijn.

Hoewel het federatief datastelsel te zien is als de Nederlandse data-infrastructuur, is de realisatie niet primair een kwestie van het realiseren van IT-voorzieningen. De nadruk zal vooral liggen op het ontwikkelen van afsprakenkaders en standaarden en het invullen van de Stelsel Governance door middel van (organisatorische) Stelselfuncties die er voor zorgen dat de kaders worden nageleefd en de stelseldatadiensten zich aanpassen aan nieuwe gebruikersbehoeften en technologische veranderingen. Deelnemende partijen geven in principe zelf invulling aan de IT-infrastructuur die nodig is om data conform de stelselnormen en -eisen aan te bieden en af te nemen.

Data[bewerken]

PM Tekst


Stelsel Governance[bewerken]

De besturing van het stelsel krijgt gestalte door de organisatorische stelselfuncties die in het onderstaande figuur zijn afgebeeld.

Organisatorische Stelselfuncties FDS.png

De toelichting op de organisatorische stelselfuncties zijn in te zien via de onderstaande paginalinks:

Datahouder[bewerken]

De datahouder binnen het stelsel zorgt voor het aanbod van stelseldata. De datahouder verzamelt data vanuit de maatschappij op grond van een wettelijke taak, uiteenlopend van het verlenen van een vergunning tot het innen van belastingen. De datahouder is verantwoordelijk voor de kwaliteit en beschikbaarheid van de data die hij verzamelt.<

Datahouder is een rol (of concept) binnen het stelsel, die afhankelijk van de situatie, op verschillende manieren ingericht kan zijn.

Concept Datahouder.png

De bovenstaande afbeelding toont mogelijke situaties waar een inrichtingspatroon aan verbonden kan worden. De volgende situaties (niet uitputtend) worden onderkend:

  • Meerdere gelijksoortige databronnen bij verschillende bron houdende partijen. Een passend inrichtingspatroon is dat de bron houdende partijen hun brongegevens via een centraal punt beschikbaar stellen. Het centrale punt is daarmee de bevoegde partij voor het toegang geven tot of het verstrekken van de data aan afnemers. De implementatie van het centrale punt kan verschillen afhankelijk van de wat de omstandigheden vereisen. Te denken val aan een centrale database, een verwijsregister of anderszins.
  • Eén bron houdende partij die afnemers tevens de data verstrekt of toegang verleent tot de data.
  • Meerdere ongelijksoortige bronnen bij verschillende bron houdende partijen.

Dataverwerker[bewerken]

PM

Maatschappij[bewerken]

PM

Stelselcomponenten[bewerken]

PM