NORA Gebruikersraad/2016-02-16

Uit NORA Online
< NORA Gebruikersraad
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2016 om 13:50 (caveat gewijzigd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit verslag is een concept, de teksten over de vreemdelingenketen volgen na afstemming met de diverse organisaties.


Bijeenkomst van NORA Gebruikersraad op dinsdag 16 februari 2016, 13.00-17.00, locatie: COA. .

Vreemdelingenketen[bewerken]

De vreemdelingenketen wordt gepresenteerd in een serie van presentaties. Hoewel de focus vandaag ligt op de asielstroom is de vreemdelingenketen breder en bevat ook de reguliere visa-aanvragen, naturalisatie, gezinshereniging, toezicht en het uitzetten van ongewenste vreemdelingen.

COA[bewerken]

We zijn te gast bij een asielzoekers centrum (AZC) in Almere. Hier wonen asielzoekers en worden activiteiten aangeboden.

Ketenarchitectuur[bewerken]

later in te vullen

Implementatie architectuur bij het COA[bewerken]

later in te vullen

Implementatie architectuur bij IND[bewerken]

later in te vullen

Actiepunt GR01: NORA Beheer en Manifestgroep: kijken of het mogelijk is om een update van het gezamenlijk onderzoek 'De Burger bediend' over e-dossiers te maken.​​

Implementatie architectuur bij DT&V[bewerken]

later in te vullen

Lopende zaken NORA[bewerken]

Mededelingen[bewerken]

  • Conform het Jaarplan 2016 zal extra aandacht uitgaan naar de Governance en de verbinding van NORA en de dochters. Vanuit ICTU wordt daartoe extra capaciteit ingezet, in de persoon van Jan van Dijk. Samen met Herriët en Eric zal hij de NORA verder op de kaart zetten de komende periode. De taakverdeling is voorlopig dat Eric de dagelijkse zaken blijft doen, Herriët de contacten met de Regieraad en OMO en Jan de verbinding met de dochters op bestuurlijk niveau gaat borgen.
  • Leden van de Regieraad Interconnectiviteit hebben afgelopen december in twee sessies kennisgemaakt met de NORA. Het begint duidelijk te leven, waardoor er ook meer vragen boven komen. Zo is er het verzoek om het Vijflaagsmodel eens toe te passen op de Omgevingswet. En de vraag of (gebruik van) de NORA zelf niet ook gemonitord zou moeten worden. De Regieraad Gegegevens heeft in december een voorstel voorgelegd gekregen voor het Stelsel van Overheidsgegevens en beraad zich nu op de toekomst. Nu er in het Haagse zoveel speelt is het voorstel om in april een Gebruikersraad te beleggen in Den Haag, waarbij we zowel bijgepraat worden over de Haagse binnenkring als zaken uit de domeinen daar neer kunnen leggen.
  • Albert Bouma wordt als vertegenwoordiger van de PETRA en het platform provinciearchitecten in de NORA Gebruikersraad vervangen door Derkjan Zweers, werkzaam bij de Provincie Overijssel.
  • Norbert van Dijk wordt als vertegenwoordiger van Logius in de NORA Gebruikersraad opgevolgd door Richard Bor.
  • Saco Bekius is recentelijk uitgenodigd om deel uit te maken van de zogenaamde Legacy Coalitie. Geïnteresseerden kunnen via hun CIO en het CIO-platform aansluiten.
  • 17 maart is er een feestelijke bijeenkomst bij het Nationaal Archief, ter viering van de samenwerking met NORA op het gebied van Duurzame Toegankelijkheid en om DUTO inhoudelijk toe te lichten. Ook het verband tussen het NORA-thema Duurzame Toegankelijkheidin de wiki en de DUTO (Normenkader Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie) zal aan de orde komen. De bijeenkomst kent een bredere doelgroep dan architecten, dus nodig gerust collega's uit waar het relevant voor is.
  • Op dinsdag 15 maart ben je van harte welkom om een kijkje te nemen bij de rechtbank en hun ICT-dienstverlener Spir-it. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Spir-it en de kenniscommunity Gebruiker Centraal. Deze community zet zich in voor het ontwikkelen van betere dienstverlening waarbij het gedrag en behoeftes van gebruikers het uitgangspunt vormen. Voor meer informatie www.gebruikercentraal.nl/agenda/binnenkijken-bij-de-rechtspraak.

Verslag en actiepunten van de bijeenkomst van 2 december 2015[bewerken]

Geen commentaar op het NORA_Gebruikersraad/2015-12-02 van de vorige keer.

Enquête NORA Familie[bewerken]

Vertegenwoordigers van bijna alle architecturen van de NORA Familie hebben de enquete ingevuld. Zij hebben de resultaten inmiddels vertrouwelijk toegezonden gekregen en kunnen aangeven of er nog antwoorden buiten de rapportage gehouden moeten worden of geanonimiseerd. In de komende Gebruikersraad zullen de resultaten van de enquete (waar nodig geanonimiseerd) gedeeld worden met alle leden van de Gebruikersraad. Eén vraag is reeds verwerkt in de wiki: de relaties tussen de architecturen en de domeinen waarbinnen zij relevant zijn zijn ingevoerd in de wiki. Het opvallendste resultaat is te zien in de pagina's van de diverse Domeinen: in elk domein staan de architecturen die zelf aangeven hierbinnen relevant te zijn aangegeven. Zie bijvoorbeeld Domein Onderwijs en wetenschap en Domein Openbare orde en veiligheid.

Overheid Mobility Overleg[bewerken]

De afsluitende bijeenkomst van het OMO zal, net als de opening een jaar geleden, plaatsvinden in de context van het Bestuur Congres Mobility, op 26 mei aanstaande. Daarvoor is er op 16 maart nog een reguliere bijeenkomst, waarvoor we nog een casus zoeken van een organisatie die nog aan de vooravond staat van een nieuw project, experiment of programma dat aan Mobility raakt.

Herriët Heersink is op dit moment bezig om het net op te halen om te kijken wat het OMO opgeleverd heeft aan leerpunten, lessen en vraagstukken en wat de impact voor de NORA is: wat voor eisen stelt Mobility en voldoen we daaraan al wel met de huidige NORA? Hoe kunnen we de kennisdeling op dit gebied het beste ondersteunen binnen en vanuit de NORA community?

Omgevingswet en NORA[bewerken]

Vanuit de bespreking met de Regieraad Interconnectiviteit kwam de wens naar voren om na te gaan welke toegevoegde waarde de NORA kan leveren bij de Omgevingswet. Het gaat hierbij onder meer ook om toepassing van het Vijflaagsmodel en Linked-data / Semantiek. De volgende Gebruikersraad zullen we de eerste resultaten daarvan kunnen presenteren. Vraag: Hoe sturen we op de samenhang tussen het Digitaal Stelsel Omgevingswet en de Generieke Digitale Infrastructuur? Bas Eenhoorn zegt expliciet niet over de domeinen te gaan. DSO leidt ook tot activiteiten bij de onderliggende architecturen, zo zijn de verschillende bestuurslagen er mee bezig. De Omgevingswet zou dus inhoudelijk ook wel een Gebruikersraad waard zijn: waar zit de overlap en wat kan NORA daar in doen? De Verkenning Informatie Voorziening Omgevingswet (VIVO)levert in maart op, het lijkt goed om snel daarna de koppen bij elkaar te steken.

Actiepunt GR02: NORA Beheer: bekijkt of een aparte Gebruikersraad (of losse sessie) over de Omgevingswet mogelijk en wenselijk is en communiceert hierover.​​

Onderzoek aansluiting Nederland op de Connecting Europe Facility (CEF)[bewerken]

We hebben via een enquete en gesprekken geinventariseerd welke grensoverschrijdende dienstverlening al plaatsvindt, welke plannen er voor de komende jaren liggen en wat de positie van de CEF binnen die plannen kan zijn. Daags na deze Gebruikersraad heeft een workshop plaatsgevonden naar aanleiding van die inventarisatie, waarin de beelden zijn met elkaar zijn gedeeld en aangescherpt. Het rapport wordt met jullie gedeeld zodra deze door de betrokkenen is becommentarieerd. Er wordt nog toegewerkt naar een aanscherping van de architectuur-aspecten (denk aan de toepassing van het 5 laagsmodel) en daarna zal een NORA-advies aan BZK en EZ worden gegeven. Zij zullen, mede op basis daarvan, gezamenlijk een notitie voor de Regieraad Interconnectiviteit maken inzake de aansluiting van Nederland op de CEF. Overigens, de eerste indruk is dat nog onvoldoende bekend is over de ontwikkelingen en plannen inzake grensoverschrijdende dienstverlening om op korte termijn een grote investering te gaan doen in nieuwe koppelvlakken met Europa.

Nationaal Semantisch Vlak[bewerken]

De informatie op deze pagina is geactualiseerd en afgestemd met diverse collega’s die actief zijn met Linked Data. Zie Nationaal Semantisch Vlak. We willen dit de komende tijd breder uitzetten, delen en blijven verbeteren.

Actiepunt GR03: NORA Beheer: stuurt binnenkort een mail rond aan de leden van de Gebruikersraad, die ze uit kunnen zetten in hun achterban.​​

Europa - Reactie op European Interconnectivity Strategy / European Interconnectivity Framework[bewerken]

BZK, NORA Beheer en BFS hebben een gezamenlijke reactie gegevens op de nieuwe versie van de EIS en EIF. Naar aanleiding daarvan zal vanuit Nederland een presentatie worden verzorgd over de wijze waarop wij omgaan met architectuur en standaarden. De EU legt een nieuwe benchmark neer en gaat dit centraal meten, terwijl het verstandiger is om eerst te kijken wat er al ligt in de diverse domeinen en lidstaten en dat te ondersteunen vanuit Europa. Dat is zoals wij als NORA onze rol nationaal ook zien. In mei zal er een aparte NORA Gebruikersraad gewijd zijn aan de EU.

Referenties[bewerken]