Types architecturen in NORA-familie

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 5 okt 2015 om 12:31 (work in progress)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De verschillende architecturen van de NORA-familie kun je indelen in verschillende types. Dit onderscheid is geen waardeoordeel of formele indeling, maar kan het gemakkelijker maken te begrijpen waar architecturen overeenkomen en waar ze verschillen. Een aantal veelgebruikte onderscheiden zijn:

Bestuurlijke dochters en domein/ketenarchitecturen[bewerken]

'Bestuurlijke dochters' van de NORA zijn de architecturen die horen bij de vier Nederlandse bestuurslagen:

De invalshoek van deze architecturen is de positie van de organisatie waar ze voor gemaakt zijn. Elk project dat te maken krijgt met een specifieke bestuurslaag doet er goed aan te kijken wat Deze vier architecturen zijn toegankelijk gemaakt in een wiki, net als de NORA.

Organisatie-gerichte referentie-architectuur op strategisch en tactisch niveau...[bewerken]

Enkele NORA-dochters zijn gericht op de specifieke bestuurslagen van de Nederlandse overheid en de achterliggende overheidsorganisaties, te weten: Een aantal referentiearchitecturen voor verschillende bestuurslagen is publiek toegankelijk via een wiki:

De invalshoek van deze referentie-architecturen is de positie van de organisatie en dat ondersteunt de ontwikkeling en beheer van hun Enterprise Architecturen. Een voorbeeld hiervan is het Gemeentelijk Fundament, dat een blauwdruk is van de Enterprise Architectuur van een gemeentelijke organisatie. Daarin is tevens zichtbaar gemaakt welke (NUP) voorzieningen relevant zijn.

...verbinden met domein- en ketendienst-gerichte architectuur op operationeel niveau[bewerken]

Volgens de visie op dienstverlening zouden overheidsdiensten niet gebonden moeten zijn aan individuele overheidsorganisaties, maar aan de overheid als geheel. Om een indruk te geven hoe die samenwerking vorm kan worden gegeven, waarbij enerzijds gebruik wordt gemaakt van de gemeenschappelijke (NUP)voorzieningen en anderzijds ruimte blijft voor de zelfstandigheid van de betreffende overheidsorganisaties, zijn filmpjes gemaakt. Voor de architectuur van de overheid betekent dit, dat domein- en ketendienst-architecturen naast de invalshoek "de dienst aan de burger en het bedrijf" ook de invalshoek "het samenwerken van de organisaties" moet kennen en dat overheidsorganisaties hun Enterprise Architectuur verbinden aan die domein- en ketendienstarchitecturen.