Community van beginnend overheidsarchitecten krijgt vervolg

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
tegeltje met als tekst Architectuur als vak: ontwerp je eigen leerweg met gezellige leerlingen en meesterlijke discussies

Community van beginnend overheidsarchitecten krijgt vervolg[bewerken]

donderdag 14 oktober 2021 - Uit de Inventarisatie en kickoff community beginnend overheidsarchitecten op 1 september 2021 blijkt dat er ruim voldoende draagvlak is om deze community, een samenwerking binnen de NORA Familie, van start te laten gaan. Er zijn nog een hoop vervolgstappen te doen om de community in te richten en vorm te geven, maar er staat niets in de weg om direct te beginnen.

Vervolgbijeenkomsten

Op basis van het gesprek bleek dat er waarschijnlijk een mix aan activiteiten plaats gaat vinden binnen de community, zodat je deel kunt nemen aan de dingen die aansluiten bij jouw interesses en behoeften. In de sessie kon je activiteiten toevoegen, je interesse kenbaar maken en je opgeven als (mede-) organisator.

De vijf types activiteit die in de interessepeiling al naar voren zijn gekomen:

 1. Kijkje in elkaars keuken (nader in te vullen)
 2. Intervisie (vast groepje(s))
 3. Kleine kenniscirkels (vaste groepjes die elkaar inhoudelijk vinden)
 4. Kennissessies (open voor iedereen met interesse)
 5. Uitwisselen van ervaringen en manier van werken, in eerste instantie rond het in kaart brengen van het Applicatielandschap van je organisatie.

Daarnaast zullen we als community managers proberen van tijd tot tijd momenten te organiseren om elkaar beter te leren kennen en om als community keuzes te maken in de richting waarin de community zich ontwikkelt. Uit of tussen deze sessies kunnen ook nieuwe (typen) activiteiten worden ingebracht en georganiseerd.

Alle activiteiten die georganiseerd worden komen op op de agenda van de Community te staan, dat is voorlopig op Community van beginnend overheidsarchitecten.

Overige vervolgstappen en verzoek mee te denken

 • analyse memovelletjes: wat zijn de doelen en randvoorwaarden voor de community?
 • keuze voor communicatie- of kennisdelingsplatform voor de community.
 • Uitvraag aan alle (potentiële) deelnemers met als doelen:
  • behoeften rond randvoorwaarden in kaart brengen (online, offline of mix, vertrouwelijkheid, delen van persoonsgegevens, moment in de week, frequentie bijeenkomen, communicatiekanalen et cetera)
  • idee krijgen van verscheidenheid (bestuurslagen, type architect, plaats in organisatie et cetera), zodat we daar op in kunnen spelen in communicatie, keuzes van onderwerpen en bijeenkomsten
  • interesse in eerste lijst met concrete activiteiten / onderwerpen peilen voor prioritering
  • valideren en kwantificeren van gedeelde doelen et cetera die uit analyse memovelletjes komt
 • inplannen volgende community-bijeenkomst voor alle deelnemers (datumprikker is/wordt uitgestuurd in week van 11 oktober)

Nog ruimte voor nieuwe leden

Iedereen die in de publieke sector de rol of functie van (informatie- / data- / IT / solution / business / enterprise) architect uitoefent en daar max 5 jaar ervaring in heeft is welkom in de community. Dus ook als je net aan je rol begint, als je twijfelt of je op de juiste plek bent, of als je functietitel niet helemaal matcht met je werk. Of als je wel ervaring hebt als architect, maar nieuw bent in de overheidsomgeving.

Het voorlopige doel is om kennis te delen en samen te groeien in het vak van overheidsarchitect. Interesse? Meld je aan via nora@ictu.nl.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.