Expertgroep Dienstverlening augustus 2024
Bijeenkomst van Expertgroep Dienstverlening op donderdag 1 augustus 2024, 10.00-11.00 uur, locatie: online via MS Teams.
Doel: UDM als verbetering voor bcDV, de interne vragenlijst
Doelgroep: Leden van de NORA Expertgroep Basisconcept van Dienstverlening (architecten & stakeholders) .
De leden van de groep ontvangen een link van de trekker, Pieter Hoekstra. Heb je belangstelling? Wil je graag participeren of observeren, stuur een mail naar pieter.hoekstra@suparel.com voor een uitnodiging.
Agenda[bewerken]
- Goedkeuren verslag Notulen
- Overzicht van events als vast agenda punt: Events Dienstverlening
- Naam van ons thema: van bcDV naar UDM
- Update over laatste ontwikkelingen mbt samenwerking met Gebruikercentraal, kaartenspel en congresdag
- Interne vragenlijst (concept) om de werking binnen de Expertgroep te versterken
Opening[bewerken]
Aanwezig: Paul Hakse, Jan van Bon, Guido van Alphen, Wil van Gelder, Martin Op 't Land, Xandra Kool, Pieter Hoekstra
Goedkeuren verslag vergadering juli[bewerken]
Terugkijkend op deze vergadering, zie je dat we in de loop van de tijd een verschuiving maken van intern binnen NORA naar verbinding buiten NORA met duidelijke doelgroepen. Er waren geen opmerkingen of vragen met betrekking tot notulen van Expertgroep Dienstverlening juli 2024.
van bcDV naar UDM[bewerken]
Vanuit de expertgroep reacties verzameld: Guido geeft aan dat hij UDM een verbetering vindt. Martin vond Dienstverleningsmodel prima, gaf aan dat het woord Universeel, bij hem een alles omvattende betekenis geeft. We hebben stil gestaan bij het verschil tussen een dienst en dienstverlening. Jan ligt toe, dat hij in gesprek met Eric, gesproken heeft dat we ook binnen NORA, een mix ontstaan van referentie architectuur en de architectuur principes/uitgangspunten en toepassingen. Ook in de 5 lagen model loopt definities, stelsels, plus de toepassingen die daar uit zijn voortgekomen, door elkaar. UDM is uitsluitend het architectuur component, en dus niets zegt over de praktische dienstverleningsmodellen in de praktijk eruit zien. Dus in laag twee kan een verwijzing komen waar die diensten te vinden zijn, op basis van uitgangspunten die in laag 1 staan. De methode om tot een dienst te komen, hoort ook in laag 2, maar daar biedt UDM een beperkte invulling voor, het is met name een (uniforme) zienswijze, die het makkelijker maakt om tot een dienst definiëring te komen. Wellicht werk voor een werkgroep om invulling te geven aan een methodische aanpak (of techniek) voor het ontwikkelen van diensten (Design Thinking).
UDM zouden we zonder verbindings-S moeten neerzetten, zodat we het correct volgens Van Dale toepassen en wordt het: Universeel Dienstverlening Model. In welke mate het managen voldoende terugkomt, wordt beantwoord doordat het over Dienstverlening gaat, dus met name het managen van die Dienstverlening. We hebben overwogen om het woord Managen nog toe te voegen maar, het heeft te veel verschillende associaties, waardoor we besluiten om het bij UDM te houden: Universeel Dienstverlening Model.
Event/congres in november[bewerken]
We hebben eind november, woensdag 20 en 27 november in gedachten. Er zijn toch een aantal beperkingen qua aantal mensen als ook organisatorische, logistieke en veiligheidsbeperkingen. Of we houden het heel klein, maximaal 70 personen. Of we vragen Gebruikercentraal of zij een grotere locatie kunnen bemachtigen. Xandra zal ook uitgenodigd worden om deel te nemen aan de meeting met Gebruikercentraal op 21 augustus. Via de vragenlijst volgt een oproep wie hier aan wil meewerken.
kaartenspel[bewerken]
In feite gaat het om een aanvulling van een aantal kaartjes op het bestaande spel. Eventueel wordt dat ook nagestuurd naar de huidige groep die het spel al hebben ontvangen. Qua branding is het een gemeenschappelijke uiting van Gebruikercentraal en NORA. Via MIRO is al een set van kaarten uitgewerkt. Met het idee om ook later het kaartenspel uit te breiden met kaarten die betrekking hebben op het ontwikkelen van diensten. Het spel Optimaal Digitaal houdt in dat je met elkaar van gedachten wisselt over wat je belangrijk vindt om te verbeteren en dat je daarmee een concrete lijst van acties/verbeteringen krijgt. Nu met betere link: Optimaal Digitaal spel van Gebruikercentraal. Oproep aan alle leden van de Expertgroep om hier een kijkje te nemen, zie mail van Pieter van 23 augustus, met een link naar de MIRO pagina en het wachtwoord. Pieter spreekt met Elka Helmers op 21 augustus, zij is de ontwikkelaar en coordinator binnen Gebruikercentraal van het spel.
Overzicht van events[bewerken]
Paul ligt toe dat we op deze pagina Events Dienstverlening, als je naar beneden scrolled, een overzicht krijgt van events. Ook in de vragenlijst vragen jullie om input, zodat we elkaar hiervan op de hoogte kunnen houden. We zullen dit bij iedere vergadering laten terugkomen. Het format vraagt om de volgende velden: Netwerk Event titel, Beknopte omschrijving, Datum event, Contactpersoon, Url, Contacthouder vanuit Expertgroep, Deelnemers Expertgroep, Relevantie voor Expertgroep. Ook eerdere events zullen we in de lijst opnemen, zoals Martin onlangs in Lissabon gesproken heeft. Paul neemt de actie mee.
USM training[bewerken]
De werkgroep Netwerk gaf ook aan of we de deelnemers van de Expertgroep kunnen laten deelnemen in een USM training. Pieter geeft aan dat hij voor een klant in augustus nog een training zal geven. (Is overigens verschoven naar 16 en 17 oktober in Oosterbeek. Met op maandag 21 oktober het examen.)
De vragenlijst[bewerken]
Bij de notulenaankondiging van deze vergadering zal ook een link gedeeld worden naar een MS Forms vragenlijst, jullie antwoorden op deze vragen gebruiken we als input voor de aanpak van komend jaar.