Expertgroep IAM januari 2024

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Expertgroep IAM op woensdag 24 januari 2024, 15:00-16:30 uur, locatie: Digitaal (Teams).
Doel: Het delen van kennis over de aanpak en de inhoud voor het opstellen van definities van begrippen die gebruikt worden voor Digitale Identificatie en Authenticatie, zodat eventueel andere thema's een vergelijkbare aanpak kunnen voeren en kennis over het onderwerp kunnen opdoen.
Doelgroep: Architecten en collega’s uit de publieke sector die zijn geïnteresseerd in het thema Identity & Access Management .



Agenda

Impact eIDAS[bewerken]

Titel: Impact van eIDAS veranderingen op NORA inhoud (Marijke Salters, Jaap van der Marel)

  • "Programma EDI stelsel" vertaalt het EU eIDAS 2.0 kader naar een Nederlandse implementatie, waarbij er minimaal 1 NL Overheids Wallet beschikbaar is.
  • Q3 2026 moet elk land minimaal 1 Wallet operationeel zijn. Dus ook de NL Overheids Wallet en dus moeten ook de Dataleveranciers gereed zijn.
  • Er is een programma voor betrekken dienstleveranciers. Zowel publieke als private partijen doen beproevingen met YIFI (voorheen bekend als IRMA). Er loopt een spoor getrokken door CIO Rijk binnen context ook van DO. Lagere overheden is een aandachtspunt.
  • Wallet in eerste instantie voeden met DigID uit de BRP (Basisregistratie Personen)

Wat is de impact op de inhoud van NORAonline?

IAM begrippen[bewerken]

IAM begrippen op weg naar NORA begrippenlijst
Zie ook Voorbeeld uitwerking. We willen als groep de gelegenheid die geboden wordt gebruiken om samen met GDI de definities van 2 jaar geleden tekstueel te verbeteren, en waar maar mogelijk onder te brengen in het NORA-brede Begrippenkader.

Uitkomst van de discussies:

  • De conclusie is dat de NORA spelregels, de SBB standaard, de werkwijze van de Expertgroep NORA Begrippenkader en de toelichting op Begrippen_IAM voldoende invulling voor een ontologisch framework zijn.
  • We volgens de goedkeuringslijn via de NORA gebruikersraad; betrokkenen in de review checken de vraag bij hun achterban. Op dit moment wordt nog geen behoefte gezien om de uitkomst te laten bekrachtigen in bestuurlijke gremia (zoals OBDO of ICBR).
  • Afgesproken processtappen zijn
    1. Verbeteringen afstemmen binnen de IAM expertgroep (concept vastleggen overleg pagina's).
    2. Uitkomst ter toetsing indienen bij Expertgroep NORA Begrippenkader en gezamenlijk VtW opstellen richting de gebruikersraad
    3. Bespreken ter consultatie in Gebruikersraad, eventueel met vervolgstappen per email. Begrippen waarover consensus is goedkeuren
    4. Feedback uit Gebruikersraad verwerken en resultaat ter goedkeuring aan Gebruikersraad aanbieden.

Rondvraag[bewerken]

  • Mededeling: Binnen GDI staat ter review: doelarchitectuur ICT-Voorzieningen en werking stelsel toegang, versie 0.95.