FDS Data-aanbieder concept

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.
Terug naar FDS Basis concept

Inleiding[bewerken]

De rol van data-aanbieder binnen het stelsel zorgt voor het aanbod van stelseldata. De data-aanbieder verzamelt data vanuit de maatschappij op grond van een wettelijke taak, uiteenlopend van het verlenen van een vergunning tot het innen van belastingen. De data-aanbieder is verantwoordelijk voor de kwaliteit en beschikbaarheid van de data die hij verzamelt, beheert en verstrekt.

Data-aanbieder is een rol binnen het stelsel waarin op hoofdlijnen twee functionele sub-rollen zijn te onderscheiden, nl. (1) de houder van de brondata en (2) de verstrekker van de brondata. De houder is de rol die uitvoering geeft aan de wettelijke taak die de grondslag vormt voor het verzamelen en beheren van de brondata. De rol van verstrekker maakt de brondata beschikbaar voor afnemers. Afhankelijk van de situatie kan dit organisatorisch en technisch op verschillende manieren zijn ingericht.

Concept Data-aanbieder.png

De bovenstaande afbeelding toont mogelijke situaties waar een inrichtingspatroon aan verbonden kan worden. De volgende situaties (niet uitputtend) worden onderkend:

  • Meerdere houders van gelijksoortige databronnen.
  • Eén partij die zowel de rol van houder als van verstrekker invult.
  • Meerdere houders van ongelijksoortige bronnen.

Meerdere houders van gelijksoortige databronnen[bewerken]

Het patroon van meerdere organisaties die dezelfde wettelijke taak uitvoeren en daarvoor dezelfde soort brondata verzamelen en beheren. Elke bronhouder beschikt daarmee over slechts een deel van de totale set van brondata. Dit komt vooral voor bij lokale en regionale overheden (gemeenten, provincies en waterschappen). Een mogelijk inrichtingspatroon is dat deze organisaties de rol van bronhouder bij zich zelf houden, maar voor de rol van verstrekker gebruik maken van een centrale daartoe bevoegde partij. Deze partij dient dan de (wettelijke) bevoegdheid te krijgen om namens de bronhouders de data beschikbaar te stellen aan afnemers. De wijze waarop de verstrekkende partij dit implementeert kan afhankelijk van de omstandigheden verschillen. Te denken valt aan een centraal gesynchroniseerde database, een verwijsregister of anderszins.

Een voorbeeld hiervan is de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

FDS Multibron data-aanbieder.png

De gemeentelijke bronhouders leveren hun lokale BAG-data aan voor opname in de 'Landelijke voorziening BAG' bij het Kadaster. Het Kadaster gebruikt de LV-BAG om de data te kunnen verstrekken aan afnemers.

Bronhouder is tevens verstrekker[bewerken]

Dit patroon is vooral van toepassing als slechts één partij uitvoering geeft aan de wettelijke taak en daarvoor de brondata verzamelt en beheert. Uiteraard kan de rol van verstrekker ook in dat geval door een andere partij worden uitgevoerd, maar de bronhouder beschikt zelf over alle data en kan daarom ook zelf de verstrekking goed uitvoeren.
PM - voorbeeld

Verschillende bronhouders met verschillende soorten data[bewerken]

Dit patroon is vooral van toepassing in ketens, waarin partijen gezamenlijk een ketenregister onderhouden en gebruiken.