FDS Stelsel governance

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.


Status van deze pagina: In bewerking
Terug naar FDS Basis concept

Strategische governance[bewerken]

De strategische sturing borgt de bruikbaarheid, beheerbaarheid en betaalbaarheid van het stelsel. Dit zal worden belegd bij de nog in te richten structurele strategische governance van het FDS. Deze governance heeft betrekking op strategische onderwerpen als:

  • Worden de doelstellingen gerealiseerd?
  • Wat moeten we doen om het doel beter te bereiken?
  • Moeten we doelstellingen bijstellen (ambitieuzer of juist niet)?
  • Worden de risico's afdoende beheerst?
  • Zijn de financiële middelen (nog) passend?
  • Zijn we nog compliant? Is het gebruik van het stelsel (nog) in overeenstemming met de publieke waarden en (EU) beleid en regelgeving?

Tactische governance[bewerken]

De tactische sturing wordt ingevuld middels de organisatorische stelselfuncties. Deze stelselfuncties scheppen en borgen de randvoorwaarden voor een werkend FDS.

Globale omschrijving organisatorische stelselfuncties[bewerken]

We schetsen de organisatorische stelselfuncties aan de hand van een databehoefte die in een bepaalde gebruikscontext (maatschappelijke opgaven, individuele dienstverlening) kan ontstaan.

Bij de eerste stap wordt in de stelselcatalogus gezocht of FDS al in die behoefte kan voorzien. De functie Expertisecentrum kan worden ingeschakeld voor expertise en hulp bij het zoeken. Als blijkt dat er geen bestaande datadienst is die de behoefte kan invullen, is er sprake van een potentiële vraag naar uitbreiding van het stelselaanbod.

De behoefte aan uitbreiding wordt aangemeld bij of opgemerkt door de functie Marktmeester, die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Deze toetst het gebruikspotentieel en bepaalt vanuit vraag- en aanbodperspectief welke volgende stap nodig is. Soms kan dat een proef zijn om te bepalen of bestaand aanbod toch niet toereikend is, soms kan de vraag een impuls zijn voor een data-aanbieder om een al geplande ontwikkeling te versnellen, soms kan het om een zodanige ingrijpende uitbreiding gaan dat de marktmeester dit bij de functie Regisseur voor de ontwikkelagenda van het stelsel moet aanmelden en soms is het geen inhoudelijk /technisch vraagstuk maar komt de behoefte neer op het beschikbaar stellen van gesloten data voor een nieuw doel. Kortom de marktmeester heeft als belangrijkste rol om de vraag scherp te krijgen en deze door te leiden naar de stelselfunctie die de volgende stap moet zetten.

Bij het inbrengen van nieuwe data in het stelsel door een datahouder, wordt een 'aansluitingsproces' gestart. Getoetst wordt of de uitbreiding in lijn is met de aansluit- en gebruiksvoorwaarden van het FDS en de daarin verwerkte principes die borgen dat de publieke waarden worden gerespecteerd. Het aansluitingsproces wordt uitgevoerd door de functie Poortwachter en behelst registratie en toetsing van de aansluiting waarbij hulpmiddelen zoals privacy impact assessments worden ingezet. Als de uitbreiding in lijn is met de aansluitvoorwaarden en de publieke waarden, wordt de datahouder voor de betreffende data en toepassingen toegelaten tot het FDS. Dit wordt zichtbaar doordat het nieuwe aanbod in de stelselcatalogus wordt opgenomen.

Gebruikers en leveranciers van datadiensten kunnen zich voor ondersteuning richten tot het Expertisecentrum en de stelselfunctie Helpdesk. De Helpdesk is tevens het meldpunt voor vermeende fouten in overheidsregistraties en voor verstoringen in de stelseldiensten.

Aanbieders en afnemers van data moeten er op kunnen vertrouwen dat data verantwoord wordt gedeeld. Daarvoor is nodig dat er op wordt toegezien dat partijen de stelselafspraken blijvend nakomen. Dit doet de functie Toezichthouder.

Het FDS, tenslotte, is niet statisch, maar ontwikkelt zich in de tijd, gestuurd door gebruiksbehoeften, de toename van (soorten) data en meer inzicht in het potentieel van data. Het beheer en de doorontwikkeling moeten worden gecoördineerd – dit verzorgt de functie Regisseur.

Gedetailleerde toelichting stelselfuncties[bewerken]

Gedetailleerdere toelichtingen per organisatorische stelselfunctie zijn in te zien via de onderstaande paginalinks: