Help/Navigeren en zoeken

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de wiki is een aantal verschillende structuren ingebouwd om navigeren en zoeken gemakkelijker te maken. Op deze pagina worden deze structuren uitgelegd, de manier waarop je ze gebruikt en waar ze zoal bij kunnen helpen.

Menustructuur links[bewerken]

Het menu links is een verzameling van de belangrijkste pagina's uit de wiki, zoals NORA Beheer deze inschat. Het menu is een serie met verwijzingen, gerangschikt in niveaus. Uitleg hoe je het menu gebruikt staat op Help/Lezen.

Het menu is bruikbaar als je direct naar een bepaalde pagina wilt gaan, of snel een indruk wilt krijgen van de onderwerpen binnen de NORA. Lang niet alle pagina's zijn echter rechtstreeks vanuit het menu bereikbaar. Het menu is bovendien een handmatige lijst, geen automatische. Nieuwe pagina's worden dus niet automatisch in het menu geplaatst.

Categorieën[bewerken]

Categorieën staan onder elke pagina weergegeven

Elke pagina kan worden ingedeeld in (één of meerdere) categorieën. Pagina's in dezelfde categorie hebben met elkaar te maken, omdat ze bijvoorbeeld hetzelfde onderwerp behandelen of hetzelfde type architectuurelement behandelen. Meer uitleg hierover is te vinden op Categorie.

Categorieën zijn bruikbaar om van een pagina te navigeren naar vergelijkbare pagina's. Door op een categorie onder de pagina te klikken kom je op de Categoriepagina, waar je alle andere pagina's in die categorie kunt zien.

Verwijzingen en Relaties[bewerken]

De gemakkelijkste manier om te navigeren tussen verwante pagina's is door de links te volgen die de auteur er bewust heeft ingezet. Klikken op een link opent de nieuwe pagina standaard in hetzelfde venster, conform de Webrichtlijnen. Verwijzingen naar bronnen buiten de wiki zijn te herkennen aan het ikoontje Externe link.png.

Doordat noraonline.nl een semantische mediawiki[1] is, zijn de belangrijkste relaties tussen architectuurelementen weergegeven. Elke relatie bestaat uit een Startpunt (een architectuurelement), een werkwoordsvorm die de aard van de relatie beschrijft en een Eindpunt (een ander architectuurelement). Op de pagina van elk architectuurelement staan onder de kop Relaties alle relaties waarvan dit element het Startpunt is. Relaties met het element als Eindpunt staan onder de kop Afgeleide Relaties.

Navigeren tussen twee architectuurelementen die een relatie hebben kan door op het Start- of Eindpunt te klikken alsof het een gewone verwijzing is. Daarnaast brengt klikken op de werkwoordsvorm bezoekers naar een beschrijving van het relatietype.

Zoeken via zoekveld rechts boven in beeld[bewerken]

Zoekveld staat geheel rechts, bovenaan de pagina.

Vanaf elke pagina is het mogelijk een zoekactie uit te voeren door een zoekterm in het zoekveld boven in beeld in te toetsen. De zoekmachine is hoofdlettergevoelig (behalve voor de eerste letter van de titel van een pagina). Tijdens het typen wordt een lijstje met suggesties weergegeven onder het veld, waaruit u kunt kiezen. Klikt u op een van de suggesties als dat de pagina is die u zoekt, of type u volledige zoekterm in en gebruik de Enter-toets om te zoeken. In beide gevallen navigeert u van de huidige pagina weg. Als uw zoekterm overeenkomt met een paginatitel gaat u rechtstreeks naar die pagina. In alle andere gevallen krijgt u een lijst met resultaten te zien.

Gestructureerd zoeken[bewerken]

Via de pagina Speciaal:OpEigenschapZoeken kan gezocht worden naar pagina's die een bepaalde eigenschap en waarde hebben, bij voorbeeld pagina's waarvan de eigenschap 'Architectuurlaag', 'Informatiearchitectuur' is: Speciaal:OpEigenschapZoeken/Architectuurlaag/Informatiearchitectuur