Overleg:Conventies FDS architectuur wiki

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

--Mndell (overleg) 27 mrt 2023 10:24 (CEST) Eerste gedachten bij de opzet kunnen we via de overlegpagina ordenen?

Ondersteuning FDS[bewerken]

...

Contentbeheer NORA-FDS en Pleio-FDS[bewerken]

...

  • Op Pleio de FDS discussie en inhoudelijk overleg, de uitwerklaag op de Wiki.
  • Op Pleio is er een groep FDS, de (huis)regels daarvoor staan onder contact


De doelgroep voor NORA-FDS bestaat vooral uit inhoudelijk architecten. Deze doelgroep zorgt voor de uitwerking van de FDS-architectuur. De overleg-tab biedt ruimte voor vragen en discussie n.a.v. de tekst op de pagina. Afhankelijk van de impact van een vraagpunt op de overleg-ruimte kan het punt binnen de NORA-FDS tot een oplossing komen, maar het kan ook nodig zijn om het punt in een of meer gremia te bespreken om vervolgens tot een (officieel) ontwerpbesluit te komen. De doelgroep voor PLEIO-FDS is breder dan voor NORA-FDS. In ieder geval bevindt zich de tactische laag van de stakeholders binnen deze doelgroep. Vraagpunten die niet alleen binnen NORA-FDS opgelost kunnen worden, moeten via PLEIO-FDS deze doelgroep kunnen bereiken. Op dit geheel moet er een ontwikkel- en beheerproces zijn dat waarborgt dat de juiste discussie op de juiste tijd en plaats gevoerd wordt en dat betreffende partijen daarvoor over de juiste informatie kunnen beschikken op PLEIO en/of NORA.

De uitdaging hier is enerzijds het ontwerp van het beheerproces en vooral de consequente uitvoering ervan en anderzijds de zodanige inrichting en gebruik van de NORA-FDS en PLEIO-FDS dat alle betrokkenen juist en op het juiste niveau geïnformeerd kunnen zijn.

Voorstel voor ontwikkel- en beheerproces[bewerken]

FDS Beheerproces.png

Vier organisatorische rollen:

  • Uitwerker: Inhoudelijke architecten die meewerken en meeschrijven in de wiki. Dit is een compacte groep, ± 5 à 8 personen. Daarnaast kan ieder die het maar wil reageren op het werk van de uitwerkers.
  • Beheerder: Beheerder is tevens uitwerker, maar heeft meer rechten (o.a. nieuwe pagina aanmaken). Beheerder is ook verantwoordelijk voor signaleren, valideren en afhandelen van opmerkingen. Peter, Mike en Lisa (?) vullen dit in beginsel in.
  • Stakeholder: In de eerste graad zijn dit alle partijen die participant in FDS (kunnen) zijn, zoals (mogelijke) datahouders, dataverwerkers of governance/beheerinstituut. Stakeholders in de tweede graad zijn (mogelijke) eindgebruikers, deskundige partijen (TNO bijv.) en gerelateerde stelsels.
  • Beslisgremia: Dit zijn de coalities die op bestuurlijk en/of tactisch niveau formele besluiten kunnen nemen over FDS-architectuur.
Het proces[bewerken]

Het begint bij het invoeren of wijzigen van content in FDS-NORA. Uitgangspunt: Alleen leden van de 'eerste schil' bewerken content.

Zodra er content is, kan daar via de overleg-pagina op worden gereageerd, door wie dat maar wil. Uitgangspunt: Opmerkingen altijd plaatsen op de overlegpagina (dit is niet afdwingbaar).

De beheerder signaleert dat opmerkingen zijn geplaatst (abonneren op notificeringen). Opmerkingen worden gevalideerd. Dat wil zeggen dat ze worden geadministreerd en voorzien van een behandelstatus (van eenvoudig en intern tot complex met besluitvorming en alle kleuren daartussen). De behandelstatus wordt vermeldt op de betreffende overlegpagina. Bij interne afhandeling benoemt de beheerder direct ook de wijze van afhandelen.

Als de opmerking intern afgehandeld kan worden kan de betreffende 'uitwerker' dit verwerken in de pagina op FDS-NORA. Als er meer nodig is, wordt de opmerking geadresseerd. Dat wil zeggen dat er een behandelschemaatje aan wordt toegekend (met wie, wanneer te bespreken). De opmerking wordt met behandelplan in een lijst op FDS-PLEIO geplaatst. Beheer zorgt er voor dat de opmerking wordt gepland en besproken met betreffende personen/gremia.

Als er na besprekingen een oplossing is gevonden wordt bezien of daar een officieel besluit op moet worden genomen. De beheerder zorgt ervoor dat het resultaat van de bespreking wordt verwerkt op PLEIO en op de betreffende Overlegpagina op FDS-NORA.

FDS specifiek[bewerken]

...

  • Wie mag er wijzigen? Korte uitleg: iedereen in de geest van de overleggen rond FDS.
  • Categorie Aanname / Opmerking (zie ook deze pagina). Governance-proces. Qua procesafspraak voor ontwikkeling.
M.M.Vos (overleg) 29 mrt 2023 09:52 (CEST) Als je opmerkingen of aannames binnen FDS wilt labellen en in lijstjes weergeven is het het netste om twee categorieën mee te geven: ipv Categorie:FDSaannames of FDSopmerkingen geef je dan Categorie:FDS mee EN Categorie:Aannames of Categorie:Opmerkingen. Die categorie:FDS krijg je al mee als je het sjabloon FDS meegeeft, dus dan hoef je nog steeds maar 1 categorie mee te geven.


--Mndell (overleg) 12 mei 2023 12:41 (CEST) Gezien de opmerkingen van Marieke, de templates en categorieën gaan gebruiken. Verder zou ik graag een status lijstje zien als tabel naast de opsomming in de tekst zodat je snel kan zien wat welke status inhoudt.