Conventies FDS architectuur wiki

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.
Terug naar Inhoudsopgave FDS


Deze pagina beschrijft de algemene instructies over inbreng en opmaak van content in deze wiki en het proces dat we hierbij volgen. Zie ook de pagina over ontwikkeling van het FDS.

Ontwikkelproces van de Doelarchitectuur FDS[bewerken]

De onderstaande afbeelding toont het ontwikkelproces dat we via deze wiki hanteren voor de FDS doelarchitectuur.

Ontwikkelingscyclus FDS doelarchitectuur.png

  • Tijdens de ontwikkelfase zorgen we als kernteam architectuur voor de inhoudelijke content. De pagina's hebben gedurende deze fase de status 'In bewerking', wat ook rechtsboven op de pagina's zal worden getoond. De pagina's zijn zoals alle pagina's in de NORA-omgeving, vindbaar voor ieder die dat wil, maar we nemen ze nog niet op in een vaste menu-structuur. We benaderen in deze fase gericht mensen met expertise binnen ons FDS-netwerk voor feedback over de inhoudelijke content. Dit kan via online becommentariëring op de wiki zelf, maar het kan soms ook nodig zijn dat we een fysieke architectuursessie organiseren. Met de verwerking van de bevindingen uit de feedback zorgen we dat we de pagina's verbeteren en/of aanvullen. Deze cyclus herhalen we zo lang als nodig is, tot we de content voldoende rijp achten om over te brengen naar de consultatiefase.
  • De consultatiefase is meer gericht op het draagvlak, maar zeker ook op nog verdere aanscherping van de inhoud. Tijdens deze fase benaderen we gericht en/of ongericht gremia en mensen binnen het netwerk van FDS voor hun inhoudelijke en/of procesmatige/politieke consult. De status van de pagina's wijzigen we naar 'In consultatie'. We nemen de pagina's nog niet op in een vaste menu-structuur. Als de consultatie tot dusdanig zwaarwegende bevindingen leidt dat terugkeer naar de tekentafel onvermijdelijk is, gaan we een fase terug en wijzigt de status weer naar 'In bewerking'. Pas als we na een of meer consultatieronden de inhoud rijp achten voor vaststelling, brengen we de pagina's over naar de fase besluitvorming.
  • In de besluitvormingsfase liggen de inhoudelijke stukken voor ter besluitvorming. Dit is de laatste fase van het ontwikkelproces. De pagina's krijgen de status 'Ter besluitvorming' en de inhoud wordt aangeboden aan het besluitvormende orgaan ter zake. De besluitvorming kan ertoe leiden dat nog aanscherpingen nodig zijn voor een positief besluit. Het kan er in theorie ook nog toe leiden dat we weer een of twee fasen terug moeten in het proces. Bij een positief besluit brengen we de pagina over naar de beheerfase.
  • In de beheerfase wordt de pagina opgenomen in een vaste menustructuur en krijgt ook de status 'Vastgesteld', met datum van de vaststelling. De verdere inrichting van de beheerfase moet nog nader worden uitgewerkt.

Gebruik & Ondersteuning FDS Wiki[bewerken]

De pagina's in deze wiki zijn voor iedereen toegankelijk om te lezen. Ook kan iedereen feedback geven over de inhoud op de pagina's, maar daarvoor moet je wel zijn ingelogd met een NORA-account. Ieder die dat wil kan een NORA-account aanmaken en gebruiken (zie hieronder). Voor plaatsen van feedback en wijzigingsvoorstellen volgen we het wijzigingsproces van NORA, maar we hebben daar wel voorkeuren bij. Bij voorkeur hanteren wij de volgende gebruiksregels:

  • De architecten van het kernteam maken en redigeren de content op de pagina's.
  • Suggesties en op- of aanmerkingen over de inhoud van een pagina plaats je bij voorkeur via de overlegpagina behorend bij de pagina. Het staat iedereen vrij om daar suggesties in aan te brengen. De overlegpagina wordt gevolgd door onze community manager FDS (Lisa van der Heijden). Deze zorgt ervoor dat je opmerking door de redactie in behandeling wordt genomen. Je vindt de link naar de overlegpagina linksboven aan de pagina. Het is de tab overleg naast de tab pagina (zie afbeelding hieronder). Als je die tab aanklikt kom je op overlegpagina waar je je bevindingen op kunt plaatsen. Klik eerst de tab 'bewerken' aan en breng vervolgens je tekst in op de overlegpagina.

Tab Overlegpagina.png


  • Aanbrengen van wijzigingen op de pagina's zelf is mogelijk (mits je bent ingelogd uiteraard). Dit heeft voor grotere wijzigingen niet onze voorkeur, maar voor kleine aanpassingen zoals typo's, vergeten woorden, taalfouten, etc. is het wel de aangewezen weg. Je kunt daarvoor ook uitgaan van het algemene wijzigingsproces van NORA, zie hier voor aanvullende informatie. Aangebrachte wijzigingen zijn zichtbaar voor de redactie en worden waar nodig inhoudelijk beoordeeld door de hoofdarchitect FDS. Deze zal de wijzigingen accepteren en zo laten, dan wel mogelijke vervolgacties bepalen.
  • Tot slot is het mogelijk dat je op basis van deze wiki andere vragen hebt. Voor individuele vragen verzoeken wij je gebruik te maken van de contactgegevens hieronder.

Contact voor vragen[bewerken]

Voor vragen over het programma Interbestuurlijke Datastrategie en hoe dit zich bijvoorbeeld verhoudt tot eigen werkzaamheden en projecten en voor andere relevante en verwante onderwerpen zoals datagedreven werken of bijvoorbeeld verantwoord datagebruik, kun je onze Community-manager FDS, Lisa van der Heijden benaderen via lisa.vanderheijden@ictu.nl. Lisa zorgt ervoor dat je vragen bij de juiste collega terecht komen binnen het IBDS programma om mogelijke vervolgacties te bepalen.

Voor inhoudelijke vragen over de architectuur kun je onze hoofdarchitect Peter Bergman benaderen via Peter.bergman@ictu.nl.


Wat moet ik doen om input te kunnen geven?[bewerken]

De kerngroep architecten zijn door FDS benaderd om gebruik te maken van deze wiki en ontvangen daarvoor aanvullende instructies. Voor alle andere gebruikers, want iedereen is welkom, geldt dat het noodzakelijk is om een account te hebben op de wiki. Om die aan te maken ga je naar deze pagina. Zodra je een account hebt kun je via de overleg pagina's suggesties doen.

Wanneer je een account aanmaakt voor NORA, willen we je vriendelijk verzoeken om je eigen naam te gebruiken in je gebruikersnaam. Dit zorgt ervoor dat wij weten van wie de suggestie of content komt zodat een vervolgvraag of een vervolggesprek mogelijk is. Gebruikers waarvan wij niet kunnen herleiden wie ze zijn zullen we het algemene NORA proces voor volgen.

Waar vind ik aanvullende informatie over dit programma?[bewerken]

Binnen het programma IBDS waar het Federatief Datastelsel deel van uitmaakt is de Pleio omgeving Realisatie IBDS in gebruik. Hier is voor het Federatief Datastelsel informatie te vinden over bijeenkomsten, veel gestelde vragen en overleggen. Deze groep op Pleio is voor iedereen toegankelijk en iedereen kan lid worden. Deelnemers aan de FDS Pleio groep kunnen hier in de map Bestanden een document vinden waarop staat hoe het beste gebruik gemaakt kan worden van Pleio. Pleio is de aangewezen plek om al je vragen te stellen over zowel het hele programma als specifiek FDS.

FDS bewaakt de interactie in zowel de Pleio omgeving als binnen de wiki. De wiki is bedoeld ter informatie voor bezoekers die specifiek geïnteresseerd zijn in de architectuur ontwikkelingen en is tevens de virtuele werkplaats voor het kernteam architecten om aan de slag te gaan.


Meer algemene conventies zijn te vinden op de NORA Hulp pagina.