Overleg:Expertgroep Dienstverlening

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

25 feb input van Tom via mail toegevoegd:Bij missie en doestelling komt het besef van ketens niet tot uiting zonder de toevoeging. Bij doelstelling mis ik het daadwerkelijk ondersteunen van een invoering, een projectmatig concept. Dit is een stapje verder. Zie cursief gedrukte tekst en 7de doel.

MISSIE[bewerken]

Het verbeteren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven door het bevorderen van de samenwerking tussen en binnen overheidsorganisaties en betrokken externe organisaties.

WAARDEN[bewerken]

Kennisdeling is essentieel voor een betere maatschappij. Voor de resulterende dienstverlening zijn de vijf Kernwaarden van Dienstverlening van toepassing, waarbij we begrijpelijk, integer, transparant en gedreven willen zijn als leden binnen onze expertgroep.

VISIE[bewerken]

We bieden aan ambtenaren een optimale en gestandaardiseerde methode voor dienstverlening waarmee we het beeld van 'één overheid' versterken.

DOELSTELLING[bewerken]

Het ontwikkelen, beheren en uitdragen van een Basisconcept van Dienstverlening, waarmee tussen en binnen overheidsorganisaties diensten op een uniforme wijze georganiseerd zijn, ten behoeve van een doelmatige en doeltreffende uitvoering en een verbeterde samenwerking tussen alle betrokken actoren.

STRATEGIE[bewerken]

"Via interactie met bestuurders, architecten en dienstsverleners binnen de overheid, de kennis over een methodische benadering van dienstverlening ontwikkelen, en op een inspirerende manier toegankelijk maken en verspreiden met behulp van een community van experts middels werkgroepen, aan de hand van de metafoor van ketens en schakels."

DOELEN[bewerken]

  1. Er is een gedocumenteerde methode beschikbaar voor het inrichten van de besturing van de dienstverlening voor elke actor in de overheidsorganisatie, in de vorm van het Basisconcept van Dienstverlening.
  2. Het Basisconcept van Dienstverlening is uitgewerkt in een aangepaste taal voor bestuurders, architecten en uitvoerders.
  3. Er zijn uitwerkingen van het Basisconcept van Dienstverlening beschikbaar voor elk van de domeinen van de NORA.
  4. Het Basisconcept van Dienstverlening wordt gevolgd bij de ontwikkeling van beleidsdocumenten, en elk document wordt tegen de beginselen van het Basisconcept getoetst voorafgaand aan de publicatie.
  5. Het Basisconcept van Dienstverlening is onderdeel van opleidingsprogramma's voor overheidsmanagers.
  6. We organiseren een Dienstverlening-Themadag, zodat we onze kijk op dienstverlening dichter bij de overheid kunnen brengen, delen maar ook verifiëren.--Pieter Hoekstra (overleg) 7 jan 2024 15:21 (CET)
  7. Het ontwikkelen van een projectmatige invoering van het basisconcept van dienstverlening binnen overheidsorganisaties.(Dank Tom!)

--M.M.Vos (overleg) 10 jan 2024 11:18 (CET) doel 1: Is het doel dan dat het Basisconcept een gedocumenteerde methode wordt die dat alles biedt? Of dat onderdeel van het Basisconcept een methode is? Op dit moment is het nog geen methode en staan er waarschijnlijk ook dingen in die niet binnen die methode passen, of op een ander niveau gericht zijn dan de besturing of de actor in de dienstverleningsorganisatie (bijvoorbeeld omdat het meer overheidsbreed is, of voor de burger zelf bedoeld is).

Opmerkingen over meerdere onderdelen[bewerken]

M.M.Vos (overleg) 10 jan 2024 10:26 (CET) In de visie zie ik alleen de overheid terug en niet de burger. Dat zou ik wel verwachten in de missie (wat gaan wij doen vanuit de overheid / voor de overheid) maar in de visie moet je juist breed kijken.

M.M.Vos (overleg) 10 jan 2024 11:21 (CET)Ik mis in dit hele verhaal nog de expliciete doorontwikkeling en beheer als eigenaar van het Basisconcept: je wilt iets zeggen over de aanpak en richting van doorontwikkeling, je ambities over actualiteit, leesbaarheid et cetera.

Martin Op 't Land (overleg) 3 apr 2024 10:39 (CEST) Suggestie aanvulling op doel 1: ook methode voor het ontwerpen van dienstverlening

Jan van Bon (overleg) 3 apr 2024 16:38 (CEST) De suggestie is op zich prima, maar dient wel te worden beschouwd als een uitbreiding op de huidige scope van bcDV. Het ontwerpen van diensten is namelijk iets anders dan het ontwerpen van dienstverlening. De scope van het huidige bcDV is beperkt tot het laatste: dienstverlening. Diensten kunnen mét het bcDV worden gerealiseerd, maar dat valt onder de toepassing van het bcDV, niet onder de specificatie van het bcDV zelf. Op dezelfde manier zijn waarschijnlijk meerdere uitbreidingen van de huidige scope denkbaar. Ik denk dat het goed is eerst de huidige scope af te ronden, en een backlog aan te leggen van potentiële uitbreidingen.