Directoraat-generaal Informatica (DIGIT)

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (Overleg | bijdragen) op 30 mrt 2016 om 13:28 (eerste versie)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
logo DG Informatics (DIGIT)
DG Informatics (DIGIT)

Het directoraat-generaal Informatica (DIGIT) moet de Europese Commissie in staat stellen doeltreffend en efficiënt gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie zodat zij haar organisatorische en beleidsdoelstellingen kan realiseren. Veel van wat bij DIGIT gebeurt is in feite de interne ICT-bedrijfsvoering van de Commissie: een Open Source Strategie, waarde-assessment van ICT-projecten (VAST), e-Procurement et cetera. Op het gebied van Interoperabiliteit hangt er echter een ambitieus programma onder de DG, Interoperability Solutions for Public Administrations (ISA).((ISA)).


EU Programma
Isa.jpg
Naam: Directoraat-generaal Informatica (DIGIT)
Looptijd: ISA2: 2016-2020
Budget: € 131 miljoen

ISA liep formeel af op 31 december 2015 en is opgevolgd door (ISA2). Doel is om oplossingen te leveren die overheden helpen IT-systemen in hun dienstverlening interoperabel te maken, zodat ze probleemloos gegevens uitwisselen over lands- en domeingrenzen. Dit alles de dienstverlening voor bedrijven en burgers te verbeteren. ISA2 ziet in eerste instantie vooral baten voor de overheden zelf, op alle niveaus van lokaal tot Europees.

Eerder ISA-onderzoek bewees de noodzaak voor gemeenschappelijke infrastructuur op nationaal of sectoraal niveau (Reference Interoperability Agreements) en Europees niveau (een European Interoperability Architecture). In ISA is daarom de European Interoperability Strategy (EIS) en het European Interoperability Framework (EIFThe European Interoperability Framework (EIF) is a commonly agreed approach to the delivery of European public services in an interoperable manner. It defines basic interoperability guidelines in the form of common principles, models and recommendations.) 2.0 ontwikkeld. Deze laatste is een Europese referentie-architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen., waarin principes, ontologieën en protocollen zijn opgenomen voor ICT-infrastructuur, in lijn met de Nederlandse NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur. EIFThe European Interoperability Framework (EIF) is a commonly agreed approach to the delivery of European public services in an interoperable manner. It defines basic interoperability guidelines in the form of common principles, models and recommendations. wordt doorontwikkeld in ISA2 tot de European Interoperability Reference Architecture (EIRA), waarin Europese regelgeving wordt verduidelijkt, en EICart (European Interoperability Cartography), met een overzicht van herbruikbare bouwstenen in de ArchiMate enterprise architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen.-taal. Binnen ISA loopt ook het CIPA e-Delivery project, wat overlapt met e-SENS en CEF. ISA is ook bekend van het sTESTA IP-netwerk van de EU.

Onder ISA(2) vallen ook:

  • European Interoperability Framework (EIFThe European Interoperability Framework (EIF) is a commonly agreed approach to the delivery of European public services in an interoperable manner. It defines basic interoperability guidelines in the form of common principles, models and recommendations.) en de alignment van Nationale Interoperabiliteits Netwerken (NIF's) hiermee: National Interoperability Framework Observatory (NIFO)
  • Joinup Platform om IT-oplossingen te delen en her te gebruiken, tevens nieuws- en kennisplatform over veel van de ISA-activiteiten.
  • Core Vocabularies, metadata standaarden en andere tools op het gebied van Semantiek
  • sTESTA data communication network service van de Europese Commissie

De volledige lijst van activiteiten die vallen onder ISA2 staat nog niet online. Voorlopig zijn de lijsten met acties en herbruikbare oplossingen van het ISA-programma dan ook nog zeer relevant.

Meer informatie


Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Directoraat-generaal Informatica (DIGIT)Heeft bron
Directoraat-generaal Informatica (DIGIT)Is gerelateerd aan

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
GEANT (Bouwsteen Internationaal)Is gerelateerd aanDirectoraat-generaal Informatica (DIGIT)