Er staat een technische update van noraonline gepland in de laatste week van juli 2019

Uit NORA Online
Eind augustus technische update noraonline gepland /
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 4 jul 2019 om 17:32 (eerste versie (nog niet af))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Er staat een technische update van noraonline gepland in de laatste week van juli 2019[bewerken]

donderdag 4 juli 2019 - In de laatste week van juli migreert de content van noraonline.nl naar een nieuwere versie van de onderliggende platforms Mediawiki en Semantic Mediawiki. Inhoudelijk verandert er niets en ook de structuur van de wiki en de functionele mogelijkheden blijven hetzelfde. Wel zullen vaste gebruikers kleine verschillen merken in de opmaak van de pagina's en in de manier waarop je bepaalde functionaliteit aanroept. Voor gebruikers met een account verandert er iets in de manier waarop ze notificaties krijgen. En achter de schermen zijn er wat verbeteringen aangebracht, onder andere om pagina's beter toegankelijk en meer responsive te maken.

Wijzigingen opmaak

We gebruiken voor NORA grotendeels de standaardlettertypes en opmaak van het platform, zowel voor de hoofdtekst als voor de diverse koppen. Die lettertypes veranderen en zowel de teksten als de marges er tussen worden iets groter, waardoor het uiterlijk van alle pagina's wijzigt. De leesbaarheid en beschikbaarheid van deze lettertypes is getest door wikipedia (de grootgebruiker van Mediawiki) en gekozen om de leeservaring van gebruikers met èn zonder oogafwijkingen te verbeteren.

We zijn op het moment steekproefgewijs aan het testen of pagina's goed leesbaar blijven, maar het kan zijn dat iets aan onze aandacht ontsnapt. Zie je iets dat er echt niet uitziet, meldt het dan even via nora@ictu.nl.

Onder aan de elke pagina staan nog steeds de categorie(en) waar de pagina in valt en de datum waarop deze het laatst bewerkt is. Er staat echter niet meer 'Deze pagina is n keer bekeken.' Het getal dat hier stond was niet geheel betrouwbaar en werd niet gereset na wijzigingen aan de pagina of in een nieuw jaar, waardoor het weinig betekenis had. Al sinds 2015 houden we voor NORA gebruiksstatistieken per pagina bij met de open source tool Matomo. Wil je weten hoe vaak een pagina is geraadpleegd en staat het niet op Gebruik wiki? Vraag het dan even bij NORA Beheer en Doorontwikkeling via nora@ictu.nl.

Bestaande functies op een andere manier aanroepen

  • Aanmelden / registreren vind je op dezelfde plek (rechtsboven elke pagina), maar gaat nu met twee losse knopen: Registreren en Speciaal:Aanmelden.
  • Het menu 'tools' is vervangen door het menu 'Meer.' De opties die eerst onder het kleine driehoekje achter 'tools' vielen zijn toegevoegd aan het menu 'meer.'
  • Als je de pagina waar je opstaat opnieuw wilt laden, bijvoorbeeld omdat je een gewijzigde afbeelding verwacht, kies je in het menu niet meer'verversen' maar 'vernieuwen.'
  • De optie 'bewerken' voor alinea's onder een sub-kop staat nu direct naast de kopjes en niet meer in de rechter kantlijn.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.