Expertgroep Gegevensmanagement mei 2020: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(workaround titels)
(autosave aantekeningen tijdens vergadering)
Regel 18: Regel 18:
* Mededelingen
* Mededelingen
* Afwezigheid
* Afwezigheid
Dick is op vakantie. John is afwezig.
Mededelingen: Reeuward, gegevensmanagement is bij KvK op een lager pitje komen te staan. Begonnen met SAFE framework, als architect betrokken bij opzetten - dat is nu de prioriteit. Nog geen vervanger voor vorige rol, dus voorlopig gewoon meedoen. Gegevensmanagement blijft wel relevant, o.a. ook in epics voor doorontwikkeling.
Zwangerschapsverlof
Vervanger van Wilfried: Martijn Koster bij Belastingdienst, ook met regels. Data-definitiearchitectuur, redelijk overeenkomst met MIM, ook wat verschillen: maar eens kijken hoe we elkaar aan kunnen vullen.
Kees (niet KeesJan) architect bij gegevensuitwisselingstrein van Logius. Op dit moment Stelselcatalogus - doorlichten en bekijken wat er voor mogelijkheden zijn. In dat kader interessant overleg (3 en 4 bij nadruk genoemd). Ook fijn om aan te sluiten bioj bestaande standaarden. Veel ervaring met modellering en met koppelingen. O.a. UWV en Omgevingsloket. Vaak over data, ook beheer en projecten. Bij Logius vooral opdracht LinkedData. Collega Logius: KeesJan haakt zo aan.
Wim: Is in dienst getreden bij Berenschot in part-time, maar blijft ook zelfstandige, voorzitterschap door gaan gewoon als onafhankelijke voorzitter zonder private belangen.
In deze setting privaat of Berenschot? Als voorzitter, met kleine vergoeding vanuit ICTU. Dus ICTU-blik.
Voorstelrondje. Genoemd: Cononical
André van Brussel, doorontwikkeling Stelsel, ook in tijd van Digicommissaris en al iNUP. Interesse hier ook in datakwaliteit. Stelsel van gegevens, kwaliteit van gegevens in het stelsel - even de sfeer opsnuiven, ook in themasessie veel dwarsverbanden gezien.
Arnoud GEMMA gegevensmanagement en EID projectteam, Common Ground bij gemeenten.
==Nieuwe ontwikkelingen==
==Nieuwe ontwikkelingen==
Europese Digitale Strategie staat open voor consultatie: hoe Europa wil omgaan met ontwikkelingen rondom gegevens en gegevensgebruik. Reactietijd tot 31 mei (link powerpoint). (Check bij vakgroep Europa). Wim alleen gescand.
Vanuit Digitale overheid veel gepubliceerd rondom Datagedreven werken / datagovernance. Inmiddels gelukt met programmamanager Data Overheid in contact, nu ook gegevensmanagement opgenomen in DataAgenda 2020. Letterlijk: je zult met gegevensmanagement aan de slag moeten gaan wil je een stap kunnen zetten met datagedreven werken. Bij Leer en Expertisepunt Datagedreven werken LED worden NORA- en GEMMAlinks opgenomen. Geprobeerd om ons werk onder de aandacht te brengen, zo meer brede spreiding van deze ontiwkkelingen via deze publicaties. Daarnaast de overlap tussen thema's NORA in sessie geweest: kijk bijvoorbeeld naar Data op het Web, Stelsel van Basisregistraties. Waar zit overlap en moeten we samen werken en hergebruiken. Vervolggesprekken gepland.
===NORA/Gegevensmanagement kwaliteit===
===NORA/Gegevensmanagement kwaliteit===
Jaap en Danny Greefhorst (ArchiXL, datakwaliteitprojecten). In het kader van project Omgevingswet al veel over gegevenskwaliteit al een hoop beschreven, Jaap gevraagd om die basis ook terug te brengen in NORA Gegevensmanagement: Definitie, indicatoren en kenmerken beschrijven om tot een meetbare gegevenskwaliteit te komen.
Kasper Kistjes aanvullen Rijkswaterstaat - hergebruiken en slim doorontwikkelen. Als daar een eerste versie uit komt (1 a 1,5 maand doorlooptijd). Terug in expertgroep: feedback en kijken hoe je hier een toepasbare variant van kunt maken: producten als gegevensbeleid, producten et cetera er onder nodig om toepasbaar te maken? André aangehaakt hierover is mooi: wat kun jij hier mee, wil je participeren in eerste opzet of pas in de tweede versie? Tweede versie. Vooral hergebruiken en slim samenvatten. Omgevingswet is vrij gedegen en uitgebreid. Voor tactisch en strategisch moet je het versimpelen: als stuurinstrument moet je het versimpelen, vanuit die bril kijkt hij graag mee.
Corine: Ook al jaren bezig, op vele manieren geprobeerd bij UWV, maar strand telkens weer. Budget van Rijksoverheid voor een dienst, een bepaald percentage voor herstelwerk - perverse prikkel om dat alsnog te herstellemn. Dus benieuwd naar product, moet je op actualiteit gaan zitten of op compleetheid en noem maar op. Wat is voor wie relevant? Voor afnemer, voor proces - uiteindelijk vaak in kringetje rondgegaan. Andre: herkenbaar, helemaal mee eens. driemeting in maart over kopelingen Gegevensstelsel: er zijn geen normen in het stelsel, afnemer kan niet aangeven wat hij nodig heeft, alleen waar hij last van heeft. Goed is goed genoeg - gesprek met je afnemers aangaan om cyclus van meten en verbeteren in te gaan. Gewoon beginnen, niet academisch discussie, maar transparant. Maar behapbaar voor beheercapaciteit: fte's en budget beperkt. Corine: Heel belangrijk om kwaliteit vast te stellen en te implementeren: gegevenskwaliteit op orde, anders garbage in garbage out. Het moet in een keer goed zijn. Dilemma's die meespelen.
Jaa: hoe uitgebreid maak je het, et cetera: puzzel die ze komende maand willen leggen. Datakwaliteit is de mate waarin je tegemoet komt aan de behoeven van de afnemer. Betrouwbaarheid (en onderliggende elementen) als je die weet te raken in de mate waarin ze als afnemer belangrijk zijn heb je een goede. Ook aandacht voor kwaliteit van data zelf, maar ook van het proces: hoe kun je leveren en ontvangen. Aantal rijtjes met criteria genoemd.
Wim: lastig dilemma, op een 'veilig' hoog abstractieniveau gaan zitten: dus voor iedereen in Nederland van toepassing is. Bijvoorbeeld GIS-info zal misschien in een laag er onder zitten. Ze gaan binnenkort beginnen (3 weken), na de zomer ligt er een versie waarop ze kunnen reageren.
===Verbetering Nationaal Semantisch Vlak===  
===Verbetering Nationaal Semantisch Vlak===  
(toelichting van Toine/Andre) (hier volgt een aparte mail over).
(toelichting van Toine/Andre) (hier volgt een aparte mail over).
Om 2 uur NSV doorpraten. Mooie mail, maar zo met linkjes dat ik benieuwd ben hoe het een agendapunt wordt gezien de hoeveelheid links. Toine, Eric Brouwer en Andre zullen dit punt toelichten.
===NORA / gegevensmanagement huidige opzet===
===NORA / gegevensmanagement huidige opzet===
* Eric Brouwer heeft aangegeven dat NORA zich steeds meer met [[Vijflaagsmodel]] gaat
* Vraag: als deze tonen en varianten tussen de diverse onderdelen er uit gaan, dan moeten we daar zelf een redactieslag overheen gooien. Bijvoorbeeld 4 uur per week de komende maand om alle teksten door te gaan en samenhang / zelfde taal aan te pakken? Henk: vraag is wat het oplevert dat je dat doet. Veel werk, weinig resultaat. Schat van kennis. Liever use cases als voorbeelden per laag op te nemen: wat heb je er aan, hoe ga je er mee om? Met die in je hoofd de relaties leggen tussen de hoofdstukken.
Bijvooreeld kader waar je op kunt steunenen om discussie te voorkomen rond LinkedData: pak een aantal use cases op en werk die uit.
Use case als sateprikker door alle lagen  heen, LinkedData is meer een implicatie, die voortkomt uit AP 13 / AP17.
Wie wil dit doen? Pittige maar ontzettend nuttige klus. Wie ziet er kans toe?
Henk: ik begon over use cases, draag er graag een paar aan. Hart van gegevensuitwisseling, maar moeilijk om brug te slaan naar de persoon in het veld. Henk biedt aan, Wim reageert op de eerste versie(s) van die use cases. Wel zin in, maar geen tijd voor - wel review mogelijk geen 4 uur. Als een aantal mensen meekijken dan kunnen mensen bijv. vanuit UWV aanvullen. John, Ralph en Wim reviewen.Daarnaast staat altijd vrij om collegiale toets te vragen aan anderen van je 'eigen conntent'.
===Symposium gegevensmanagement===
===Symposium gegevensmanagement===
==Rondvraag==
==Rondvraag==

Versie van 26 mei 2020 14:01


Bijeenkomst van Expertgroep Gegevensmanagement op dinsdag 26 mei 2020, 13:00 - 16:00 uur, locatie: digitaal via Teams.
Doel: Opstellen van een visie op gegevensuitwisseling in de publieke sector waar we de komende tijd als expertgroep op voor kunnen sorteren
Doelgroep: Expertgroep Gegevensmanagement
Contactpersoon: Wim Stolk .



Voorlopige agenda:

Opening

Dick is op vakantie. John is afwezig. Mededelingen: Reeuward, gegevensmanagement is bij KvK op een lager pitje komen te staan. Begonnen met SAFE framework, als architect betrokken bij opzetten - dat is nu de prioriteit. Nog geen vervanger voor vorige rol, dus voorlopig gewoon meedoen. Gegevensmanagement blijft wel relevant, o.a. ook in epics voor doorontwikkeling. Zwangerschapsverlof Vervanger van Wilfried: Martijn Koster bij Belastingdienst, ook met regels. Data-definitiearchitectuur, redelijk overeenkomst met MIM, ook wat verschillen: maar eens kijken hoe we elkaar aan kunnen vullen. Kees (niet KeesJan) architect bij gegevensuitwisselingstrein van Logius. Op dit moment Stelselcatalogus - doorlichten en bekijken wat er voor mogelijkheden zijn. In dat kader interessant overleg (3 en 4 bij nadruk genoemd). Ook fijn om aan te sluiten bioj bestaande standaarden. Veel ervaring met modellering en met koppelingen. O.a. UWV en Omgevingsloket. Vaak over data, ook beheer en projecten. Bij Logius vooral opdracht LinkedData. Collega Logius: KeesJan haakt zo aan. Wim: Is in dienst getreden bij Berenschot in part-time, maar blijft ook zelfstandige, voorzitterschap door gaan gewoon als onafhankelijke voorzitter zonder private belangen. In deze setting privaat of Berenschot? Als voorzitter, met kleine vergoeding vanuit ICTU. Dus ICTU-blik.

Voorstelrondje. Genoemd: Cononical André van Brussel, doorontwikkeling Stelsel, ook in tijd van Digicommissaris en al iNUP. Interesse hier ook in datakwaliteit. Stelsel van gegevens, kwaliteit van gegevens in het stelsel - even de sfeer opsnuiven, ook in themasessie veel dwarsverbanden gezien. Arnoud GEMMA gegevensmanagement en EID projectteam, Common Ground bij gemeenten.

Nieuwe ontwikkelingen

Europese Digitale Strategie staat open voor consultatie: hoe Europa wil omgaan met ontwikkelingen rondom gegevens en gegevensgebruik. Reactietijd tot 31 mei (link powerpoint). (Check bij vakgroep Europa). Wim alleen gescand.

Vanuit Digitale overheid veel gepubliceerd rondom Datagedreven werken / datagovernance. Inmiddels gelukt met programmamanager Data Overheid in contact, nu ook gegevensmanagement opgenomen in DataAgenda 2020. Letterlijk: je zult met gegevensmanagement aan de slag moeten gaan wil je een stap kunnen zetten met datagedreven werken. Bij Leer en Expertisepunt Datagedreven werken LED worden NORA- en GEMMAlinks opgenomen. Geprobeerd om ons werk onder de aandacht te brengen, zo meer brede spreiding van deze ontiwkkelingen via deze publicaties. Daarnaast de overlap tussen thema's NORA in sessie geweest: kijk bijvoorbeeld naar Data op het Web, Stelsel van Basisregistraties. Waar zit overlap en moeten we samen werken en hergebruiken. Vervolggesprekken gepland.

NORA/Gegevensmanagement kwaliteit

Jaap en Danny Greefhorst (ArchiXL, datakwaliteitprojecten). In het kader van project Omgevingswet al veel over gegevenskwaliteit al een hoop beschreven, Jaap gevraagd om die basis ook terug te brengen in NORA Gegevensmanagement: Definitie, indicatoren en kenmerken beschrijven om tot een meetbare gegevenskwaliteit te komen. Kasper Kistjes aanvullen Rijkswaterstaat - hergebruiken en slim doorontwikkelen. Als daar een eerste versie uit komt (1 a 1,5 maand doorlooptijd). Terug in expertgroep: feedback en kijken hoe je hier een toepasbare variant van kunt maken: producten als gegevensbeleid, producten et cetera er onder nodig om toepasbaar te maken? André aangehaakt hierover is mooi: wat kun jij hier mee, wil je participeren in eerste opzet of pas in de tweede versie? Tweede versie. Vooral hergebruiken en slim samenvatten. Omgevingswet is vrij gedegen en uitgebreid. Voor tactisch en strategisch moet je het versimpelen: als stuurinstrument moet je het versimpelen, vanuit die bril kijkt hij graag mee. Corine: Ook al jaren bezig, op vele manieren geprobeerd bij UWV, maar strand telkens weer. Budget van Rijksoverheid voor een dienst, een bepaald percentage voor herstelwerk - perverse prikkel om dat alsnog te herstellemn. Dus benieuwd naar product, moet je op actualiteit gaan zitten of op compleetheid en noem maar op. Wat is voor wie relevant? Voor afnemer, voor proces - uiteindelijk vaak in kringetje rondgegaan. Andre: herkenbaar, helemaal mee eens. driemeting in maart over kopelingen Gegevensstelsel: er zijn geen normen in het stelsel, afnemer kan niet aangeven wat hij nodig heeft, alleen waar hij last van heeft. Goed is goed genoeg - gesprek met je afnemers aangaan om cyclus van meten en verbeteren in te gaan. Gewoon beginnen, niet academisch discussie, maar transparant. Maar behapbaar voor beheercapaciteit: fte's en budget beperkt. Corine: Heel belangrijk om kwaliteit vast te stellen en te implementeren: gegevenskwaliteit op orde, anders garbage in garbage out. Het moet in een keer goed zijn. Dilemma's die meespelen. Jaa: hoe uitgebreid maak je het, et cetera: puzzel die ze komende maand willen leggen. Datakwaliteit is de mate waarin je tegemoet komt aan de behoeven van de afnemer. Betrouwbaarheid (en onderliggende elementen) als je die weet te raken in de mate waarin ze als afnemer belangrijk zijn heb je een goede. Ook aandacht voor kwaliteit van data zelf, maar ook van het proces: hoe kun je leveren en ontvangen. Aantal rijtjes met criteria genoemd. Wim: lastig dilemma, op een 'veilig' hoog abstractieniveau gaan zitten: dus voor iedereen in Nederland van toepassing is. Bijvoorbeeld GIS-info zal misschien in een laag er onder zitten. Ze gaan binnenkort beginnen (3 weken), na de zomer ligt er een versie waarop ze kunnen reageren.

Verbetering Nationaal Semantisch Vlak

(toelichting van Toine/Andre) (hier volgt een aparte mail over). Om 2 uur NSV doorpraten. Mooie mail, maar zo met linkjes dat ik benieuwd ben hoe het een agendapunt wordt gezien de hoeveelheid links. Toine, Eric Brouwer en Andre zullen dit punt toelichten.

NORA / gegevensmanagement huidige opzet

  • Eric Brouwer heeft aangegeven dat NORA zich steeds meer met Vijflaagsmodel gaat
  • Vraag: als deze tonen en varianten tussen de diverse onderdelen er uit gaan, dan moeten we daar zelf een redactieslag overheen gooien. Bijvoorbeeld 4 uur per week de komende maand om alle teksten door te gaan en samenhang / zelfde taal aan te pakken? Henk: vraag is wat het oplevert dat je dat doet. Veel werk, weinig resultaat. Schat van kennis. Liever use cases als voorbeelden per laag op te nemen: wat heb je er aan, hoe ga je er mee om? Met die in je hoofd de relaties leggen tussen de hoofdstukken.

Bijvooreeld kader waar je op kunt steunenen om discussie te voorkomen rond LinkedData: pak een aantal use cases op en werk die uit. Use case als sateprikker door alle lagen heen, LinkedData is meer een implicatie, die voortkomt uit AP 13 / AP17. Wie wil dit doen? Pittige maar ontzettend nuttige klus. Wie ziet er kans toe? Henk: ik begon over use cases, draag er graag een paar aan. Hart van gegevensuitwisseling, maar moeilijk om brug te slaan naar de persoon in het veld. Henk biedt aan, Wim reageert op de eerste versie(s) van die use cases. Wel zin in, maar geen tijd voor - wel review mogelijk geen 4 uur. Als een aantal mensen meekijken dan kunnen mensen bijv. vanuit UWV aanvullen. John, Ralph en Wim reviewen.Daarnaast staat altijd vrij om collegiale toets te vragen aan anderen van je 'eigen conntent'.

Symposium gegevensmanagement

Rondvraag

Gevolgd door de sluiting.