Interoperabiliteit en beveiliging

Uit NORA Online
Versie door GerbenWulff2 (overleg | bijdragen) op 22 nov 2022 om 04:12 (Versie 63519 van GerbenWulff (overleg) ongedaan gemaakt Aandacht nodig kan weg, de verwijzing naar Afgeleide principes komt uit het sjabloon beveiliging)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Onderdeel van
Thema's
Contact
Guus van den Berg
Guus.vandenberg@cip-overheid.nl
Status
Dit thema wordt momenteel opnieuw bekeken door de Expertgroep Beveiliging

Binnen veel grote overheidsorganisaties heeft informatiebeveiliging een bepaalde volwassenheid bereikt. Organisaties zijn zich bewust van de risico's, er is beleid en verantwoordelijkheden zijn belegd.

Er is echter méér nodig. Het streven naar intensiever samenwerken en het uitwisselen van informatie betekent dat overheidsorganisaties hun informatiebeveiliging niet (langer) 'op eigen houtje' kunnen inrichten. Zij moeten rekening houden met de eisen die samenwerking aan informatiebeveiliging stelt.

Een goede samenwerking is alleen mogelijk als organisaties hun informatiebeveiliging op elkaar afstemmen en elkaar daarin ook vertrouwen. Samenwerking maakt organisaties immers afhankelijk van elkaars dienstverlening. Zijn onze vertrouwelijke gegevens bij de ander wel in veilige handen? Beschikt hun systeem wel over voldoende capaciteit? Is het ook op het gewenste tijdstip beschikbaar? Organisaties maken daarom afspraken met elkaar over informatiebeveiliging.

Afstemming bereiken over informatiebeveiliging is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Beveiligingsmaatregelen van organisaties wijken vaak zo van elkaar af dat er barriëres voor informatie-uitwisseling ontstaan. Door gebrek aan standaardisatie is het elkaar bieden van inzicht een moeizaam proces zeker als organisaties dit soort afstemmingsprocessen voor meerdere diensten moeten doorlopen en hierover in meerdere ketens afspraken moeten maken.

NORA biedt daarom een aantal principes voor beveiliging en best practices (patronen) die hierbij richting geven en hulp bieden. Organisaties kunnen een vertaalslag maken naar een baseline voor de eigen organisatie. Deze baseline is het binnen de organisatie geldende normenstelsel, waaruit per informatiesysteem passende maatregelen zijn af te leiden. De baseline vormt de grondslag voor een effectieve verantwoording over de beveiliging aan andere overheidsorganisaties en maakt een eenduidige, onafhankelijke toetsing mogelijk. Hierdoor ontstaat een grotere transparantie, die bijdraagt aan het beoogde onderlinge vertrouwen.