Review Identity & Access Management tot 7 september 2018: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Review Identity & Access Management tot 7 september 2018
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(met afbeelding)
Regel 1: Regel 1:
{{Nieuwsberichten
{{Nieuwsberichten
|Publicatiedatum=09-08-2018
|Publicatiedatum=09-08-2018
|titel= Review Identity & Access Management t/m 7 september 2018
|titel= Review Identity & Access Management 7 augustus - 7 september 2018
|bericht=
|bericht=<imagemap>
NORA houdt vanaf 7 augustus een openbare [[Review IAM|review]] van de eerste vier onderdelen van het thema Identity & Access Management. De afgelopen maanden hebben zeker vijfentwintig professionals uit de diverse overheden hun kennis bij elkaar gelegd om te komen tot een gezamenlijk kader IAM: een gedeelde taal waarin we problemen, oplossingen en processen op het gebied van Identificatie, Authenticatie en Toegang kunnen bespreken. Daarnaast hebben ze de huidige situatie in kaart gebracht als het gaat om Identiteitenbeheer, Authenticatie en de impact van de EU-verordening eIDAS voor Nederland.
Afbeelding:Onderverdeling_IAM.png|250px|right|thumb|alt=Venndiagram waarbij de drie overlappende Ovalen (Identiteitenbeheer, Bevoegdhedenbeheer en Toegang verlenen) elk een cyclus van stappen vormen. In de overlap tussen de drie cycli is een vierde cycli getekend (Intelligentie). Cyclus identiteitenbeheer: Aanpassen, Verwijderen, Bewijslast, Aanmaken, Gebruiken. Cyclus Bevoegdhedenbeheer: Ontdekken, Ontwikkelen, Toekennen, Goedkeuren, Verklaren, Intrekken. Cyclus Toegang verlenen: Verifiëren, Authenticeren, Autoriseren. Cyclus Intelligentie: Ontdekken, Loggen, Monitoren, Signaleren, Rapporteren, Analyseren, Ontwikkelen.|Kader IAM.
 
circle 464 388 55 [[Cyclus Intelligentie|Intelligentie]]
poly 256 105 251 264 673 256 664 108 [[Cyclus Bevoegdhedenbeheer|Bevoegdhedenbeheer]]
poly 7 262 242 260 243 369 264 401 294 436 374 474 410 486 435 490 427 522 10 517 3 514 [[Cyclus Identiteitenbeheer|Identiteitenbeheer]]
poly 684 265 927 256 942 517 499 530 526 486 664 414 700 337 709 309 [[Cyclus Toegang verlenen|Toegang verlenen]]
circle 925 102 173 [[Cyclus Intelligentie|Intelligentie]]
default [[Identity & Access Management]]
desc bottom-left
</imagemap><br>
NORA houdt een openbare [[Review IAM|review]] van de eerste vier onderdelen van het thema Identity & Access Management. De afgelopen maanden hebben zeker vijfentwintig professionals uit de diverse overheden hun kennis bij elkaar gelegd om te komen tot een gezamenlijk kader IAM: een gedeelde taal waarin we problemen, oplossingen en processen op het gebied van Identificatie, Authenticatie en Toegang kunnen bespreken. Daarnaast hebben ze de huidige situatie in kaart gebracht als het gaat om Identiteitenbeheer, Authenticatie en de impact van de EU-verordening eIDAS voor Nederland.


Nu wordt het tijd om te toetsen of de verzamelde kennis inderdaad meerwaarde heeft: is het begrijpelijk, toepasbaar en afdoende om in de praktijk aan het werk te kunnen?
Nu wordt het tijd om te toetsen of de verzamelde kennis inderdaad meerwaarde heeft: is het begrijpelijk, toepasbaar en afdoende om in de praktijk aan het werk te kunnen?

Versie van 9 aug 2018 15:31



Review Identity & Access Management 7 augustus - 7 september 2018[bewerken]

donderdag 9 augustus 2018 -

Venndiagram waarbij de drie overlappende Ovalen (Identiteitenbeheer, Bevoegdhedenbeheer en Toegang verlenen) elk een cyclus van stappen vormen. In de overlap tussen de drie cycli is een vierde cycli getekend (Intelligentie). Cyclus identiteitenbeheer: Aanpassen, Verwijderen, Bewijslast, Aanmaken, Gebruiken. Cyclus Bevoegdhedenbeheer: Ontdekken, Ontwikkelen, Toekennen, Goedkeuren, Verklaren, Intrekken. Cyclus Toegang verlenen: Verifiëren, Authenticeren, Autoriseren. Cyclus Intelligentie: Ontdekken, Loggen, Monitoren, Signaleren, Rapporteren, Analyseren, Ontwikkelen.IntelligentieBevoegdhedenbeheerIdentiteitenbeheerToegang verlenenIntelligentie
Kader IAM.


NORA houdt een openbare review van de eerste vier onderdelen van het thema Identity & Access Management. De afgelopen maanden hebben zeker vijfentwintig professionals uit de diverse overheden hun kennis bij elkaar gelegd om te komen tot een gezamenlijk kader IAM: een gedeelde taal waarin we problemen, oplossingen en processen op het gebied van Identificatie, Authenticatie en Toegang kunnen bespreken. Daarnaast hebben ze de huidige situatie in kaart gebracht als het gaat om Identiteitenbeheer, Authenticatie en de impact van de EU-verordening eIDAS voor Nederland.

Nu wordt het tijd om te toetsen of de verzamelde kennis inderdaad meerwaarde heeft: is het begrijpelijk, toepasbaar en afdoende om in de praktijk aan het werk te kunnen?

Een maand lang kan daarom iedereen die dat wil de nieuwe pagina's verkennen, nadenken over de meerwaarde voor hem of haar en de conclusies delen met de expertgroep die ze heeft opgesteld. Niet alleen de honderden experts binnen en buiten de overheden, maar vooral ook de mensen die zich geen expert voelen en juist behoefte hebben aan wat houvast.

Goed regelen wie er wel en geen toegang hebben tot digitale diensten is namelijk in elk project, in elke organisatie, en in elke sector noodzakelijk.

Reviewvragen

We hebben vier reviewvragen over het kader IAM:

  1. Is dit kader te begrijpen?
    (leesbaar, genoeg contextinformatie, eenduidig)
  2. Kan je het toepassen in je eigen praktijk?
    (waarom (niet)?)
  3. Wat zou er fout gaan als dit het nationale kader IAM zou zijn voor de BV Nederland?
  4. Wat zou de toegevoegde waarde zijn als dit het nationale kader IAM zou zijn?

De pagina’s Identiteitenbeheer, Authenticatie(middelen)beheer en Impact eIDAS voor Nederland zijn beschrijvingen van de huidige praktijk in Nederland.

Hierbij hebben we de volgende reviewvragen:

  1. Is de informatie op de pagina begrijpelijk?
  2. Wat heb je verder in de praktijk nog nodig?

Overige opmerkingen zijn uiteraard welkom,

Meedoen aan de review

Doe mee door:

  • de reviewvragen te beantwoorden in een mail naar nora@ictu.nl of
  • op elke pagina waar je een opmerking over wilt maken rechtsboven te klikken op de link
    stuur review-opmerkingen

Het is voor de verwerking het handigste als alle operkingen per pagina gegroepeerd binnenkomen in een aparte mail, die deze link ook automatisch naar de juiste personen stuurt.
Stuur je toch liever maar één mail, geef dan duidelijk aan over welke pagina welke opmerking gaat.

Meer informatie review

Op de pagina Review IAM staat beschreven hoe de review is opgezet, welke pagina's in review zijn en hoe je kan reageren op de verschillende pagina's.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.