Stelsel van Overheidsgegevens

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 2 feb 2023 om 13:27 (correctie sjabloon plus aanroeping pdf (bestand met info ipv bestand))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Het toekomstbeeld van het Stelsel van Basisregistraties (PDF, 1,23 MB) schetst een strategisch kader voor de doorontwikkeling van het huidige stelsel van basisregistraties met 10 basisregistraties naar een federatief datastelsel met een veelvoud aan hoogwaardige datasets.

Doorontwikkeling is gewenst omdat sinds de introductie van het huidige stelsel in 2003 de behoeften zijn veranderd en er nieuwe eisen worden gesteld. Dienstverlening wordt steeds meer vanuit het perspectief van de individuele burger of het individuele bedrijf georganiseerd waarbij uitvoeringsorganisaties data willen delen om levensgebeurtenissen te ondersteunen of om maatwerk te leveren bij multiproblematiek zoals de brede aanpak van schulden.

Daarnaast werken overheidsorganisaties meer datagedreven in het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie en het tegengaan van ondermijning. Hierdoor wordt er binnen de overheid vaker organisatie-overschrijdend gewerkt en is er in toenemende mate behoefte aan een fundamentele transformatie naar een organisatie-overstijgend multifunctioneel gegevenslandschap dat op deze nieuwe manier van werken is afgestemd. De NL-datafederatie in het toekomstbeeld is daar een uitwerking van.

Daarmee is het toekomstbeeld tevens een nadere concretisering van het federale datastelsel in de Interbestuurlijke Datastrategie Nederland die het OBDO heeft vastgesteld. Dit toekomstbeeld is geen blauwdruk of implementatieplan maar een streefbeeld voor de lange termijn, gericht op het stelsel zoals we dat op termijn gerealiseerd willen hebben. Het geeft daarmee richting aan de ontwikkelagenda’s voor de komende jaren.