BIO Thema Middleware/Use case Interne applicatie-integratie

Uit NORA Online
< BIO Thema-uitwerking Middleware
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BIO Thema Middleware is een nieuwe BIO Thema-uitwerking. Versie 1.0 in PDF-formaat is op de website CIP-overheid/producten gepubliceerd. De ontsluiting in de Information Security Object Respository (ISOR) zal eind 2023 plaatsvinden.
Logo ISOR (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met de tekst Information Security Object Repository)

Integratieservices
In deze implementatie worden twee bijna gelijkwaardige applicatie-eindpunten binnen een rekencentrum met elkaar verbonden voor berichtenverkeer. Dit kunnen overigens ook volstrekt verschillende informatiesystemen zijn die verschillende formaten van data gebruiken. Het linker bedrijfsproces (rood) kan daarmee communiceren met het rechter bedrijfsproces (blauw), zie applicatie A. In de afbeelding onderaan deze pagina zijn de integratiefuncties (blauw) geschetst in een communicatieketen van applicatie A naar B met daaronder in rode blokken de beveiligingsobjecten.

Oplossing
Applicatie A stelt een bericht samen en zet die via zijn eindpunt op de lijn. De orkestratiefunctie hakt het bericht in geschikte stukjes en stuurt die in porties achtereenvolgens via het communicatiekanaal naar de router. NB: Orkestratie omvat in de praktijk een vorm van workflow. In onderstaand voorbeeld, met eenvoudige berichtuitwisseling is het voor de volledigheid erbij gezet. De router zorgt ervoor dat het bericht van A altijd bij de juiste eindpunt terechtkomt. Er kunnen namelijk meerdere systemen achter hangen, zoals onder andere geschetst is in bijlage 4 Use Case End-to-end applicatie-integratie. De transformator zet het bericht vervolgens om in het gewenste formaat wat het doeleindpunt kan lezen. Daarna wordt het bericht doorgegeven aan applicatie B voor het bedrijfsproces. De queuing- en caching-functies dienen voor tijdelijke buffering zodat alle elementen in de keten optimaal benut kunnen worden voor een optimale performance en een minimale doorlooptijd. Caching is een taak van het integratieplatform. Queuing kan ook onderdeel zijn van applicatie A of B. De elementen van de integratieketen dienen te zijn opgebouwd onder een regiem van een soft- of hardware-ontwikkelproces, waarin securitymaatregelen een integraal onderdeel vormen van de systeemarchitectuur en het ontwerp van A, B, van beide, of als afzonderlijke infrastructuur. Het systeembeheer van de integratiefuncties vereisen bijzondere gebruikersrechten. In de volgende bijlagen zijn enkele implementaties van integratieservices geschetst.

”Integratiefuncties en beveiligingsobjecten”
Integratiefuncties en beveiligingsobjecten