Overleg:Standaarden

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb een suggestie. Ik ben aan het kijken naar de relatie tussen de Nederlandse en Europese/Internationale architectuurelementen. Zo ook het gebruik van standaarden. Hoewel dit bij standaarden in veel gevallen evident is op basis van de naamgeving, is deze relatie in de NORA nog niet expliciet beschreven. Er wordt vanuit gegaan dat een gebruiker van een standaard enige kennis heeft over het gebruik van standaarden. Mijn suggestie is on een toelichting op te nemen, zoals:
Standaarden kunnen Nederlands zijn (zoals een NEN standaard), maar ook internationaal, zoals de Europese EN en internationale ISO standaarden. Er zijn zowel generieke standaardisatie instituten als sectorspecifieke. Sectorspecifieke standaardisatie instituten op het gebied van digitale dienstverlening zijn: ITU (Internationale Telecommunicatie-unie) en ETSI (Europese Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut).
Aan de naamgeving van standaarden is af te lezen in hoeverre deze internationaal geharmoniseerd zijn. Een NEN-EN-ISO standaard wordt bijvoorbeeld zowel in Nederland, Europa als internationaal toegepast. Een standaard waarvan de naam alleen naar een Nederlands standaardisatieinstituut verwijst is specifiek voor Nederland. Een voorbeeld van een dergelijke standaard is de Nederlandse standaard NLCIUS. Dit is een specificatie van de voor e-factureren naar overheden verplichte Europese standaard EN16931. GerbenWulff2 (overleg) 27 dec 2023 01:24 (CET)