Help/Lezen

Uit NORA Online
(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Op ID zoeken)
k (hernoemde Help:Lezen naar Help/Lezen)

Versie van 9 jan 2014 om 12:21

De NORA-wiki lijkt op het bekende Wikipedia. Het platform gaat uit van dezelfde software[1], maar is uitgebreid met 'Semantic MediaWiki'. Hierdoor kan informatie gestructureerd worden aangeboden.

Inhoud

Onderdelen van de pagina

Schermafbeelding met toelichting per element
Links op elke pagina staat het menu, met uitklapbare delen. Dit zijn de belangrijkste, maar niet alle pagina's binnen de wiki.

Onder het uitklapmenu 'elementtypen' zijn de verschillende soorten elementen te vinden die in NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur zitten; zo kan makkelijk gezocht worden naar bijvoorbeeld alle basisprincipes of standaarden in NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur.

Elke pagina heeft 'tabbladen': beginnend bij de tekstpagina, daarna een overlegpagina waarop discussie kan plaatsvinden over de pagina. Aan de rechterkant staan opties als 'Geschiedenis bekijken', waarop de revisiehistorie van de pagina te vinden is (zie ook: Versiebeheer NORA). Wanneer u ingelogd bent is de optie 'Bewerken' zichtbaar; anders staat hier 'Formulier bekijken' of 'Brontekst bekijken'.

Semantische wiki

In een semantische wiki zijn de elementen in feite pagina's, waar middels formulieren (of wikicode), eigenschappen kunnen worden gedefinieerd. Een eigenschap kan ook een verwijzing naar een andere pagina zijn.

In het Kennismodel NORA staan verschillende 'elementtypen' beschreven zoals Bronnen, Principes en Doelen. Deze hebben elk een vast formulier, zodat elk principe dezelfde type eigenschappen kan hebben. Waar een gewone webpagina 'gewoon' kan verwijzen (linken) naar een andere, biedt een semantische wiki de mogelijkheid om de relatie tussen twee elementen te definiëren. Bijvoorbeeld: het afgeleide principe 'Automatische dienstverlening' realiseert het basisprincipe 'Proactief' en is gerelateerd aan het principe 'Proactief aanbieden'.

Gestructureerd zoeken

Via de pagina Speciaal:OpEigenschapZoeken kan gezocht worden naar pagina's die een bepaalde eigenschap en waarde hebben, bij voorbeeld pagina's waarvan de eigenschap 'Architectuurlaag', 'Informatiearchitectuur' is: Speciaal:OpEigenschapZoeken/Architectuurlaag/Informatiearchitectuur

Op ID zoeken

NORA-elementen hebben een ID-nummer dat op te zoeken is door de volgende URL aan te passen: http://www.noraonline.nl/wiki/Speciaal:OpEigenschapZoeken/ID/<waarde van ID>

Nota bene: het ID stamt uit de oudere NORA-documenten. In deze wiki is de URL van een element het unieke identificerende attribuut.

Zie verder

  1. http://www.mediawiki.org
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen