NORA Gebruikersraad/2017-04-11

Uit NORA Online
< NORA Gebruikersraad
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 24 apr 2017 om 15:12 (tekst t/m Regieraad)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van NORA Gebruikersraad op dinsdag 11 april 2017, 13.00-17.00, locatie: VNG / Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), Nassaulaan 12, 2514 JS DEN HAAG.. .

Mededelingen[bewerken]

  • GDI eDelivery (gateway naar Europa): deelname aan architectuur werkgroep

Voor het architectuurvraagstuk of en hoe een eDelivery gateway naar Europa gerealiseerd moet worden zijn op het moment architecten van de aanbieders en een aantal use cases betrokken. Hierbij een oproep om een of twee architecten vanuit de Gebruikersraad te laten meekijken met een bredere blik op de toekomst, juist vanuit organisaties die nog niet zijn aangesloten. De groep overlegt elke twee weken, maar je hoeft niet elke keer aan te sluiten. Het gaat vooral om kritisch tegenlezen. Ter plekke meldt Eric Nijenhuis zich, de Belastingdienst zal ook iemand oeken. Verdere geïnteresseerden kunnen zich melden bij de secretaris van de Gebruikersraad (Menno Gmelig Meijling).

  • Verslag is goedgekeurd zonder opmerkingen. Het actiepunt rondom Privacy in de wiki moet nog worden opgepakt, Marieke Vos zal hiervoor contact opnemen met Sergio en Bram. De actie om Privacy by Design door te nemen en inhoudelijk te bespreken als Gebruikersraad wordt doorgeschoven naar een volgende Gebruikersraad. Dat geldtbook voor de impactanalyse wet GDI i.c.m. EID en Privacy by design moet nog een keer besproken worden. Nu is er geen ruimte, maar het heeft wel urgentie.
  • ZiRA (Ziekenhuis Referentie Architectuur) is de nieuwste architectuur van de NORA Familie. De ZiRA is mede ontstaan uit de Gebruikersraad over de Zorg in het Erasmus Ziekenhuis in december 2015. Een groepje ziekenhuizen en NICTIZ is aan de gang gegaan met wat destijds alleen nog een idee was: een referentiearchitectuur voor de zorg die in en vanuit het ziekenhuis geboden wordt. Hiervoor is bewust ook gekeken naar de NORA Familie, met name NORA, HORA (Hoger Onderwijs Referentie Architectuur), PURA (Publieke gezondheid Referentie Architectuur) en LIDA (Langdurige-zorg InformatieDomeinArchitectuur). Omdat moderne zorg vaak de grenzen van de afgebakende zorgdomeinen overstijgt is er bij ZiRA nog steeds een sterke behoefte om de bestaande initiatieven en architecturen met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld in een ZORA.

De eerste prioriteit is nu echter het afmaken van de ZiRA. De planning is om rond de zomervakantie een 1.0 versie op te leveren. Dat wat al af is staat in trial use versie op [ziraonline.nl ziraonline], om zoveel mogelijk feedback te krijgen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het Informatiemodel, er volgt nog een applicatiemodel. Er is behoefte aan overzicht van bestaande architecturen en initiatieven in de zorg. Na de zomer volgt een uitnodiging voor een ‘kraamvisite’ van de NORA Familie, waar ZiRA advies vraagt over zaken als borging continuïteit.

  • Tip: Dutch Digital Delta en Blockchain. De [Dutch Digital Delta stimuleert en initieert innovaties in de ICT voor de verschillende (top)sectoren. Hier vind je ook informatie over de Nationale Blockchain Coalitie. Wie blockchain in een breder perspectief op een nieuwe toekomst voor de Nederlandse overheid wil zien is de nieuwe [whitepaper van ICTU over Discipl een aanrader. Hierin schetsen ze een DIStributed Collaborative Information PLatform, een open maar veilige digitale infrastructuur die een heel andere vorm van overheidsdienstverlening mogelijk moet maken.

Verzoek Regieraad Interconnectiviteit[bewerken]

Omdat Dominique ziek was, komt deze terugkoppeling van Saco: Het Jaarplan NORA 2017 is besproken in de Regieraad. Uit de gemaakte opmerkingen kun je een duidelijk signaal halen: op zich een goed document, de hoofdstukindeling en de losse zinnen zijn goed, maar wat is de focus nu op dit soort onderwerpen en welke resultaten kunnen we verwachten? We zien dat je de goede dingen doet, maar kun je nu laten zien dat je ze ook goed doet? Saco ervoer dit als een boodschap in de bemoedigende sfeer: een uitgestoken hand van de Regieraad naar NORA. De bestuurders willen goed samen gaan werken en daar horen wederzijds heldere verwachtingen bij en heldere resultaten. Ook als we iets niet kunnen realiseren willen ze graag horen waarom niet. Ze hebben ons dus uitgenodigd om in de Regieraad te komen om in gesprek te gaan. Dit zal in de komende Rgieraad Interconnectiviteit zijn, die van april was paralel gepland aan deze Gebruikersraad.

Ter voorbereiding hierop willen we twee dingen doen:

  1. focus/prioriteit vanuit Gebruikersraad bepalen
  2. relaties / netwerk tussen Gebruikersraad en Regieraad beter in kaart brengen

Na wat discussie komen we op drie focuspunten vanuit de Gebruikersraad. Dit moeten waar mogelijk geen extra inspanningen zijn, maar het samenbrengen van de inspanningen die de diverse dochters en domeinen toch al verzetten tot een gedragen generieke kern. De best practices et cetera moeten in de NORA terecht te komen, de lijntjes leggen, maar niet het daadwerkelijke werk hierheen halen. NORA Beheer kan regie voeren op het naar elkaar trekken van de lijntjes, maar mee niet: de overige punten van het Jaarplan worden in principe ook gewoon uitgevoerd. Als de Regieraad significant meer inspanning wil op een bepaald terrein moet er meer budget komen of keuzes gemaakt worden wat dan minder relevant is.

Wie afwezig was kan uiteraard nog reageren op deze focuspunten:

  1. Identiteiten: identificatie, autorisatie, authenticatie, machtigen, (mede) in de context van EID en Privacy by Design
  2. Digital Mobility
  3. Informatiebeveiliging en Privacy by Design

Deze drie onderwerpen raken elkaar, worden besproken op heel veel tafels en in heel veel domeinen en hebben bovendien ook bestuurlijk draagvlak. Hier moet NORA zijn meerwaarde kunnen tonen. Voor Identiteiten zouden alvast als concrete resultaten kunnen worden opgeschreven: Ontwerpeisen EID, inclusief Privacy by Design, moeten in NORA landen. NORA Gebruikersraad moet hier een advies over geven.

De inventarisatie van het netwerk heeft drie overlappende doelen:

  1. inzichtelijk maken voor de Regieraadleden (Interconnectiviteit) hoe hun eigen organisaties vertegenwoordigd zijn in de Gebruikersraad en eventuele witte vlakken op laten vullen
  2. inzichtelijk maken voor de Gebruikersraadleden of en hoe hun organisaties vertegenwoordigd zijn in de Regieraden en of ze elkaar hierbij kunnen vinden/helpen waar dat nuttig is
  3. inzichtelijk maken voor de NORA Familie met hoeveel gewicht gedragen adviezen en besluiten vanuit de NORA Familie potentieel kunnen hebben op de besluitvorming in de Regieraad

Hierbij geldt dat niet iedereen vertegenwoordigd hoeft te zijn, als we elkaar maar kunnen vinden en vertrouwen dat zorgen of adviezen meegenomen worden. Als er een disbalans uit de inventarisatie blijkt kunnen we die aanpakken, zo nee kunnen we gewoon verder.

GDI Bouwstenen[bewerken]

Door Peter Leijnse (Logius). De architectuur van de GDI bouwstenen in de praktijk – van bouwstenen naar een NORA-compliant stelsel.

Relaties NORA Familie (14.30 – 14.50 uur)[bewerken]

Door Dominique Wijn. Op basis van inventarisatie in 2016 heeft het NORA beheerteam een eerste brainstorm gehouden over de relatie tussen NORA en de 'dochters.' Dominique praat de Gebruikersraad bij en toetst de resultaten.

Pauze (14.50 – 15.10 uur)[bewerken]

Architectuur bij de gemeenten (15.10 – 15.40 uur)[bewerken]

Door Theo Peters (KING). Algemene inleiding, waar is KING architectuur momenteel mee bezig?

Tactisch Gegevensmanagement: van GEMMA naar NORA (15.40 – 16.00 uur)[bewerken]

Door Wim Stolk (namens KING). Er ligt een katern Gegevensmanagement van GEMMA, dit gaat als input dienen voor een pagina Gegevensmanagement in NORA als onderdeel van het thema Data op het web.

Ruimte voor verdere discussie NORA, GEMMA, NORA Familie(15.40 – 16.00 uur)[bewerken]

Afsluitende borrel (16.30 – 17.00 uur)[bewerken]